Lískooříškové mléko s datlemi – vanilkové, kakaové, mandlové

Ingredience

kakaové

  • 70g lískových ořechů
  • 500ml vody
  • 2 kávové lžičky kakaového prášku Troubelice
  • 10 datlí

 

vanilkové

  • 70g lískových ořechů
  • 500ml vody
  • 1 prázdný vanilkový lusk
  • 10 datlí

 

mandlovo-lískooříškové

  • 35g lískových ořechů
  • 35g loupaných mandlí
  • 1 prázdný vanilkový lusk (pokud chceme kakaové opět přidáme 2 kávové lžičky kakaového prášku Troubelice)
  • 10 datlí
  • 500ml vody

pro milovníky Ghítely, klidně si ji při mixování přidejte.

Příprava

 

Přes léto není příliš času, ale nyní v zimě se můžu pořádně vyřádit. Venku je dnes ledovka a nikam nemůžeme, a tak jsme se pustili do přípravy různých druhů ořechových mlék. Ochutnávali jsme a degustovali, já miluji kakaovou příchuť a našemu malému je to asi jedno, koštoval všechny jedna radost, vanilkové si dokonce poručil přidat.

Toto rostlinné mléko je chutí nejblíže klasickému kakau, mně chutná nejvíce mix mandlí a lískových ořechů, není tak výrazné, ale každé má své a nemají chybu.

Příprava je strašně snadná a jednoduchá a o proti kupovanému víme co pijeme, žádné konzervanty, soli a přidané látky, čisté ořechové mléko.

A jak na něj?

Lískové ořechy zalijeme vodou, nejlépe filtrovanou, já si s tím hlavu až tak nelámu. Zalévám vychladlou převařenou vodou z konvice nebo kojeneckou vodou.

Při přípravě kakaového lískooříškového mléka nasypeme lískové ořechy do vyšší nádoby, přisypeme kakaový prášek Troubelice, přidáme datle, zalijeme vodou, necháme přes noc máčet až 24 hodin, ideálně před spaním několikrát zamícháme, já nechávám máčet přes noc a ráno připravím. Ráno jen přelijeme vše do mixéru a mixujeme dokud nám mléko nezačne pěnit a je hezky našlehané. Vezmeme nádobu, sítko, plátýnko nebo plenu a přecedíme, já používám od Tescomy set na přípravu sýrů. Je zapotřebí plátýnko utáhnout a kroucením vymačkat, stejně tak s plenou. Odpad buď vyhodíme nebo můžeme přidat do moučníku, sušenek.

 

Postup při přípravě vanilkového lískooříškového mléka je stejný, zalijeme lískové ořechy vodou, přidáme prázdný vanilkový lusk, mandle a necháme máčet 24 hodin. Před mixováním jsem vyjmula vanilku a opět rozmixovala a přecedila přes plátýnko.

Takto si můžeme připravit různé kombinace, nemusíme mixovat s datlemi, můžeme si připravit neslazené a následně osladit dle vlastní chuti či použití.

Mandlovo-lískoořechové –  postup je stejný jako u předchozích dvou postupů, opět zalijeme mandle a lískové ořechy vodou přidáme datle, vanilkový lusk, případně i kakaový prášek, nakombinujeme si dle vlastní chuti.

Ráno vyjmeme lusk, rozmixujeme, přecedíme, vymačkáme.

Skladujeme v lednici, nám nevydrží déle jak 3 dny.

Skladujeme v lednici, já používám na skladování lahve od Sodastream.

 

Mléko používáme na pití, do moučníků, dezertů či přípravě horké čokolády.

 

Z různých zdrojů a článků by se neměly mixovat ořechy ve vodě, ve které se máčely. Pokud chcete dodržet tento postup, máčejte ořechy vždy zvlášť, ráno vodu slijte a mixujte v nové vodě. Nechám na vás zda budete máčet ořechy společně s datlemi nebo datle a kakaový prášek, každopádně kakaový prášek se musí přes noc namočit, zrovna tak vanilka. Takže varianta máčet zvlášť kakaový prášek, datle x  nebo ořechy a datle a kakaový prášek zvlášť, zrovna tak verze s vanilkou. My máme lískové ořechy domácí, tudíž to neřeším a přiznám se že u té trošky mandlí jsem zapomněla.

 

 

Poznámka

Z uvedeného množství připravíme vždy dle zvoleného druhu lískooříškového mléka 500ml mléka.

Když opomeneme máčení, příprava nám zabere 10 minut.