Ingredience
- 6-7 vajec (já měla různě velká domácí)
- 170g panely či jiného sladidla
- 1 lžíce medu
- 300g špaldové mouky jemně mleté
- 1 kypřící prášek bez fosfátů
- 100ml vody
- 1 lžíce Bio Českého Ghíčka , másla, Alsanu či jiného tuku
- 3 lžíce mletého máku
- švestky dle potřeby – přibližně 10-12 kusů
Drobenka
- 1 lžíce tuku
- 3 lžíce namleté panely
- 1 1/2 lžíce hrubé špaldové mouky
Příprava
Sešlo se mi trošku víc měkkých švestek a teď u nás frčí mák ve velkém. Toto je takový ten typický moučník, kterým nejde nic pokazit. Odpoledne se tu zastavili moji rodiče a koláč jim velmi chutnal, každý jsme si ukrojili pořádný kousek k ledové kávě, jen taktak zbylo pro kluky na druhý den na sváču, no asi budu muset koupit vetší formy, Tomášek jen křičel „maminko schovej mi ještě“….
Příprava ve je velmi snadná, do šlehací nádoby rozklepneme vejce, přidáme sladidlo a med. Vše společně našleháme, následně vmícháme tuk a pak již jen ručně metlou všleháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a mákem, střídavě přiléváme vodu.
Do tukem vymazané a moukou vysypané formy nalijeme připravené těsto, omyjeme a vypeckujeme švestky, pokrájíme je, nandáme do těsta, můžeme přidat drobenku. Moučník pečeme na 180°C přibližně 45 minut. Necháme důkladně vychladnout.
Přeji přeji příjemné mlsání.
Poznámka
Počet porcí: průměr formy 25 cm
Čas přípravy: 60 minut
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko