Ingredience
- 100g mandlí
- 40g slunečnicových semínek (nemusí být)
- 70g kokosového oleje
- 160ml mandlového mléka Provamel
- 1/2 citron – šťáva z něj
- agáve sirup či jiné světlé sladidlo
Příprava
Už delší dobu slibuji domácí mandlový tvaroh, či krém, který by šel použít jako náplň do dortu, přeliv či prostě jako klasický tvaroh. A konečně je tu. Musím říct, že mě velmi překvapil svojí chutí. Já jsem se jej rozhodla využít do dortu a jeho další možnosti využití budu rozhodně testovat dál.
Tvaroh krásně zatuhnul, můžeme jej použít na slepování sušenek, cukroví za studena kamkoliv nás napadne. Teplou variaci musím ještě vyzkoušet, i když se mi příčí ničit výživovou hodnotu a přijde mi to velká škoda, ale chápu, že někteří lidé díky potravinovým alergiím jinou možnost nemají. Každopádně slibuji, že se k němu ještě vrátím. A nyní jak na tento krém.
Jelikož jsem pospíchala, mandle jsem nemáčela, doporučuji, pokud chcete mít tvaroh hladký.
Já jsem zvolila jiný postup. V nástavci od tyčového mixéru jsem rozmixovala mandle společně se slunečnicovými semínky, následně přilila rostlinné mléko a vše opět společně rozmixovala. Přidala jsem rozehřátý kokosový olej ve vodní lázni, šťávu z citronu a sladidlo dle chuti. Několikrát jsem vše společně rozmixovala tyčovým mixérem. Následně dáme připravený krém vychladit do lednice. Pokud budete používat až druhý den, použijte dózu s víčkem.
Já jsem s krémem pracovala téměř ihned, byl v lednici krátkou dobu. Pokud by hodně zatuhnul, stačí jej nechat při pokojové teplotě, ale chvíli to potrvá.
Poznámka
Mandle nemáčejte déle jak 8 hodin, jako sladidlo mohou posloužit i rozinky či datle, které nechte namočené společně s mandlemi. Inspirovala jsem se kupovaným mandlovým tvarohem qvark, který má ve složení škrob, který jsem chtěla vynechat. Slunečnicová semínka můžeme vynechat a dát pouze mandle. Mandlové mléko můžeme nahradit ovesným či rýžovým. Z uvedených surovin jsem připravila 360 g krému.
Použila jsem tvaroh k přípravě tohoto dortu:
nevidím kdy dát mléko, jestli společně s olejem nebo nejdřív mléko a pak olej 😀
Dobrý den Evo, omlouvám se nějak mi mléko uteklo, ideálně den předem namočit mandle do vody, druhý den je slít a následně při mixování mandlí a slunečnicového semínka dle potřeby a požadované konzistence přilévat mlléko a mixovat, kokosový olej je tam, aby hezk držel „tvaroh, krém“. Moc děkuji za upozornění 🙂
Dobrý den, čím se dá nahradit kokosový olej? Nebo je v tomto receptu nutný? Děkuji
Dobrý den, kokosový olej je zde použit, aby krém dobře držel a netekl. Když příliš nenaředíte bude držet i bez použití kokosového oleje.