Mrkvová polévka s petrželí, zázvorem a česnekem

 

 Ingredience

  • 1 lžíce České Ghíčko
  • 2 menší cibule
  • 300g mrkve
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 brambora
  • sůl dle chuti
  • 1/2 pomeranče – šťáva z něj
  • Umeocet 1 lžíce
  • 5 lžic rýžové smetany soyatoo
  • 1 litr vody

Příprava

Polévková vitamínová bomba. Letošní zima je spíš aprílová a v tomto počasí je třeba podpořit imunitní systém a zároveň se hezky prohřejeme.

Na Ghí orestujeme cibulku s česnekem, pozor ať se nespálí česnek by zhořknul. Přidáme mrkev, petržel, promícháme, prohřejeme. Zalejeme vodou, přidáme sůl, brambor, vaříme do změknutí. Ke konci přidáme lžičku nastrouhného zázvoru už nevaříme. Přidáme šťávu z pomeranče, 5 lžic rýžové smetany Soyatoo a 1 lžíci Umeocta, rozmixujeme.

 

Poznámka

Pokrm vhodný pro: vegetariány, bez BKM, lepku, vajec

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 30 minut

Pro děti od 1 roku

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Umeocet: ve skutečnosti se nejedná o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet je již slaný pozor na přesolení polévky.

Složení: UME švestky (54,5%), mořská sůl (35,6%), Shizo (Perilla listy).