Mrkvovo-sezamové crackery se sýrem

pro abkm zvolíme vegan sýry violife či veganline nebo přírodním šmakounem či jiné ochucené verze – provensálský, mexico

 

Ingredience

  • 80g syrové mrkve
  • 12g sezamu
  • 1 žloutek
  • 206g špaldové mouky 1050
  • 66g Alsanu bio (případně jiného tuku)
  • 40g goudy (při ABKM můžeme nahradit 50g přirodního Šmakouna nebo vegan sýry vyolife či veganline)

Příprava

Potřebovala jsem něco jak se říká do tlapky na cestu. Jeli jsme na cvičení do školky a to se něco do ruky hodí. Ovšem netušila jsem, že to bude mít u malého takový úspěch, nestihla jsem je ani počítat. Senzační svačinka, která zachutná malým i velkým, pro dospělé stačí přidat více sýra či soli, případně provensálského Šmakouna či Mexico nebo naostřit kořením.

Oloupeme si a najemno nastrouháme mrkev, na vál či pracovní podložku nasypeme mouku, přidáme nastrouhanou mrkev, žloutek, najemno pomleté sezamové semínko, povolený tuk a nastrouhaného Šmakouna či sýr, dle konzistence případně přidáme navíc tuk či mouku, já již nic nepřidávala. Těsto důkladně propracujeme a vykrojíme požadované tvary, já vykrajovala myšáky, a aby jsme si mohli se synem pohrát, tak rovněž trojúhelníčky, které symbolizovaly nakousaný sýr, který měl samozřejmě velký úspěch. Stačí nožem vyříznout v těstu trojúhelníky a vykrojit kroužky.

Vykrojené tvary klademe na plech s pečícím papírem, pečeme dorůžova na 180°C, přibližně 10 minut, záleží na síle těsta a požadovaném výsledku. Pokud chceme křupavé crackery, pečeme déle nebo vyválíme tenčí těsto.

Přeji příjemné křupání.

Poznámka

Počet porcí: 1 plech, přibližně 30 kusů

Čas přípravy: 45 minut