Ingredience
- 50g přírodního šmakouna
- 1,5 lžičky mořské soli
- voda dle potřeby
Jestli mi při bezmléčné dietě něco chybělo, byl to Balkánský sýr.
Nevím, kde se mi ty nápady v hlavě berou, ale napadlo mě jej naložit do solného roztoku a vyzkoušet takto připraveného šmakouna do salátu a je téměř k nerozeznání od Balkánského sýra.
Zkoušela jsem tuto kombinaci i s tofu, ale prostě tam cítím nějakou pachuť nebo je to tím, že mě tofu prostě neoslovilo.
Příprava je velmi jednoduchá, den předem dáme kolečko přírodního šmakouna do nálevu, který si připravíme z vody a soli, důkladně promícháme a celý plátek do nálevu ponoříme, musí být celý pod vodu, vložíme do lednice.
Druhý den již použijeme do oblíbené variace zeleniny. Ideální je šmakouna do směsi salátu zamíchat.
Nečekejte doslovně chuť sýra, výhodou použití šmakouna o proti balkánskému sýru je hlavně při dietách, kde šmakoun boduje na plné čáře.
Poznámka
Bohužel není vhodné pro alergiky na vejce, konkrétně bílek.
Počet porcí: 2 porce na salát
Čas přípravy: 24 hodin
Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Jedná se o velmi výživnou a dietní potravinu. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/