Ingredience
- 190g najemno nastrouhané cukety, zbavené šťávy
- 300g špaldové mouky hladké
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 100g Českého Ghíčka – přepuštěné máslo, či másla pokud je tolerováno, případně 120g alsanu bio – vegan tuk, další alterntivy tuku:
- špetka soli
- 1 lžička panely či jiného cukru
- špaldová mouka hladká na pomoučnění dle potřeby
Náplň
- domácí jablečná povidla – 5 velkých nastrouhaných jablek
- domácí maková povidla – 1 1/2 sáčku mletého máku, rostlinné mléko, sladidlo
- zdobení mandle, rozinky, moučkový cukr
- vejce nebo naředěná meruňková zavařenina na potření koláčků
Příprava
Posvícení a koláče to neodmyslitelně patří k sobě. Toto těsto jsem si zamilovala a jelikož cuket je požehnaně neváhala jsem dlouho, příprava těsta je úžasně rychlá, a tak jsme na Anenskou pouť připraveni a kluci posnídají ráno tyto luxusní koláčky s Ghí.
Příprava je velmi snadná, očistíme si cuketu, nastrouháme najemno, vymačkáme z ní vodu. K nastrouhané a vymačkané cuketě přidáme Ghí, kypřící prášek, mouku, špetku soli, cukr, vypracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé, dle potřeby případně přidáme mouku, ale ne příliš. S těstem můžeme ihned pracovat.
Těsto si vyválíme a vykrajujeme libovolně velké koláčky, které klademe na plech, který jsme si vystlali pečícím papírem, dnem sklenice si uděláme do těsta důlek, který naplníme připravenými náplněmi, ozdobíme mandlemi a rozinkami. Já bohužel tentokrát stihla připravit jen maková a jablečná povidla. Naší malé slečně rostou zoubky a dávají nám docela zabrat.
Okraje koláčků potřeme vajíčkem nebo naředěnou meruňkovou zavařeninou, koláče vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut.
A už jen necháme vychladnout, no jestli vydržíme což já nikdy a vždy ujídám ještě teplé.
Poznámka
Příprava jablečných povidel: nastrouháme jablka a rozvaříme, zredukujeme tekutiny na minimum, aby jablečná povidla netekla.
Příprava makové náplně: mletý mák nasypeme do hrnce, zalijeme rostlinným mlékem nebo vodou, přidáme sladidlo a povaříme, zredukujeme tekutiny na minimum,
Počet porcí: 3 plechy přibližně kolem 30 koláčků
Čas přípravy: 3 hodiny
České Ghíčko
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce: České Ghíčko
Právě vychladly, tak jsem si zakousla. Jsou famózní a úžasné. Děkuji za recept. Dala jsem hladkou a heru (nemáme alergie). Mňam
Krásný den, moc děkuji za zpětnou vazbu a mám moc velkou radost, že chutná 🙂
Jde prosím použít něco jiného místo prášku do pečiva? Manželovi dost vadí, i jen soda, droždí a podobně :/ Děkuji!
Bohužel, mám vyzkoušené jen prášky do pečiva, případně vinný kámen, kerý lze zakoupit ve zdravé výživě.
Dobrý den, koláče jsou vynikající. Děkuji za recept.
Hezký den, to mě velmi těší :), moc děkuji za zpětnou vazbu 🙂
Naprosto úžasný recept ? občas nastrouhám i k cuketě mrkev ať je nějaká změna ?. Moc děkuji za Vaše skvělé recepty
Moooc děkuji za zpětnou vazbu a váš čas, to je to co mě žene dál 🙂 jasně experimentům se meze nekladou 🙂
Šla by necim nahradit cuketa prosím?
Hezký den, bohužel nemám vyzkoušeno.