Ingredience
- 90g datlí
- 200g nesolených kešu ořechů
- 150g strouhaného kokosu
- 80ml mandlového mléka
- 3 lžíce kokosového krému (nebo koko ghí, či kokosového oleje)
- 20g kakaového prášku
- voda na namočení datlí dle potřeby
Mandlový krém
- 150g loupaných mandlí
- 100ml mandlového mléka Provamel
- 1 lžíce kokosového oleje nebo koko ghí
- javorový sirup dle chuti
Druhá verze krému (nevhodné pro vegany, nevhodná pro ABKM, nevhodné pro bezvaječnou dietu)
- Šmakoun kokosový krém – bez lepku
Příprava
Jedny velmi snadné a rychlé nepečené sušenky, které mají jedinou chybu, velmi rychle se ztrácí. Jsem strašně ráda, že našemu malému mlsáčkovi zachutnala nepečená verze sušenek. Navíc se zde může každý vyřádit a přidat si to, co má nejraději. Já jsem tyto nepečené sušenky připravila ve dvou variantách. Jedna byla právě s mandlovým krémem a druhá s kokosovým krémem od Šmakouna pro maminku. Pojďme na ně.
Datle si namočíme ideálně přes noc. Následující den slijeme vodu a rozmixujeme je s částí mandlového mléka. Pokud máte výkonný mixér, můžete veškeré ingredience rozmixovat dohromady.
Já zvolila trošku jiný postup. Rozmixujeme si kešu ořechy a kokos, přidáme rozmixované datle, kakaový prášek a znovu celou směs rozmixujeme. Vzniklou hmotu si přendáme do mísy, ochutnáme a v případě potřeby přisladíme tekutým sladidlem. Já již nesladila. Dle konzistence přilijeme zbylé mandlové mléko a přidáme kokosový krém nebo olej. Je zapotřebí, aby se nám hmota nerozpadala a dobře se s ní pracovalo. Pokud budete pracovat s kokosovým olejem, přidávejte je dle pojivosti a konzistence připravované směsi.
Vezmeme si tvořítko, které naplníme připravenou směsí a umačkáme. Já jsem si na pomoc vzala vykrajovátko na linecké cukroví. Upěchovaná kolečka vytlačíme z vykrajovátka a přemístíme na pečící papír, budeme dávat vychladit a sušenky by se přilepily.
Je na vás zda tyto sušenky budete chtít zdobit či nikoliv.
Jednou z možností je mandlový krém, který připravíte rozmixováním mandlí společně s rostlinným mlékem. Mandlové mléko přidáváme dle konzistence, připravený krém musí být hutný, přidáme tekuté sladidlo a kokosový olej, dáme do lednice zachladit alespoň na hodinu.
Z množství, které jsem uvedla, jsem nazdobila část sušenek a zbylý krém jsem si ponechala v lednici. Je dobré sušenky zdobit pár hodin před konzumací.
Pokud nemáme problém s konzumací vajec a syrovátky můžeme zvolit na ozdobení kokosový krém od Šmakouna.
Zvoleným krémem potřeme sušenky a ozdobíme mini kuličkami.
Na mini kuličky postačí oddělit část hmoty a v dlaních vyválet malé kuličky.
Sušenky dáme vychladit do lednice.
Přeji příjemné mlsání.
Poznámka
Mandlový krém nanášejte několik hodin před konzumací, případně je zapotřebí překrýt alobalem až zatuhne, docházelo by k osychání a změně barvy,
Počet porcí: 20
Čas přípravy: 20 minut
Kokosový krém od Šmakouna obsahuje vaječný bílek a syrovátku takže není vhodný při alergii na mléčnou bílkovinu a bezvaječnou dietu tudíž ani vegany. Za inspiraci moc děkuji Kateřině Machálkové, která před časem připravila raw tyčinky, které mne nenechaly spát.