Ingredience
- České Ghíčko bio dle potřeby (přepuštěné máslo, není vhodné pro vegany, lze použít Alsan bio či jiný rostlinný tuk)
- 1/4 patizonu
- 1/4 petržele
- 1 větší mrkev
- 20g celeru
- na špičku lžičky kurkumy
- tymián dle chuti
- 1 lžička jablečného pyré
- sůl dle chuti
- kokosový krém nebo kokosové mléko dle chuti
- voda dle potřeby
- bazalka dle chuti
- špagety dle potřeby (případně jiné přílohy)
Příprava
Od doby, kdy náš malý mlsáček ochutnal špagety, dožaduje se jejich přípravy častěji a častěji. Přílohy často střídám a špagety jednou za čas připravím. Navíc se k této omáčce skvěle hodí. Navíc Ghí dodá omáčce příjemnou máslovou chuť, kterou příjemně doplní zvolené koření.
Očistíme si kořenovou zeleninu, vydlabeme patizon. Na Ghí orestujeme pokrájenou mrkev, celer, petržel, přidáme pokrájený patizon, prohřejeme, zalijeme vodou. Vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přidáme tymián, jablečné pyré, sůl, špetku kurkumy, rozmixujeme do hladké omáčky, zjemníme kokosovým krémem nebo kokosový mlékem. Omáčku jsem nezahušťovala, pouze jsem ji zredukovala (odvařila tekutiny), aby v ní nezůstalo před konečným mixováním příliš vody.
Podáváme s oblíbenou přílohou, my jsme si ji dali se špagetami a před servírováním ozdobili špagety bazalkou.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka
Počet porcí: 3
Čas přípravy: 15-20 minut