Ingredience
- České Ghíčko bio dle potřeby
- 136g cukety, očištěné, vydlabané
- 4 velká rajčata
- 1 jarní cibulka
- 100g Šmakouna provensálské koření
- čerstvá bazalka dle chuti
- himalájská sůl
- mletý pepř čtyř barev – dle chuti
- sojová omáčka Kikkoman dle chuti (není vhodná pro bezlepkovou dietu, nahraďte např. sojovou omáčkou Tamari)
- 1 lžíce bílého jogurtu Holandie – není vhodné pro ABKM – při alergii na ABKM nahradíme rýžovou smetanou Soyatoo do které přidáme Umeocet nebo citron a sůl
- petrželová nať na ozdobení
Příprava
Už delší dobu jsem přemýšlela o plněných rajčátkách, ale nebyl pořád čas, ale když jsem ochutnala Šmakouna s provensálkým kořením a směs, kterou jsem připravila na hlavní chod, rozhodla jsem se tuto směs využít jako náplň právě do rajčátek. Je to taková dobrůtka, že si tuto kombinaci určitě zopakuji při nejbližší slavnostní příležitosti. Úžasný předkrm nebo večeře v horkých letních dnech či ozdoba na slavnostním stole. Tuto směs můžeme klidně využít i na přípravu pizzy jako základ a následně ozdobit zeleninou a kořením.
Poznámka
Počet porcí: z uvedeného množství směsi naplníme 8 velkých rajčat, záleží na velikosti, já si naplnila 3 a zbylou směs uložila do lednice.
Čas přípravy: 20 minut
Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/