Plněné žampiony kuřecím masem s brambory na tymiánu

 

 Ingredience

  • 6 žampionů o průměru 6-8cm
  • 1 kuřecí prsní řízek
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 15dkg nivy na rozpečení
  • špetka kmínu
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka tymiánu

 

Příprava

Vyrazili jsme si jen pro pečivo k tetě do krámku a strejda akorát vyndaval z auta čerstvý závoz z Makra. No ty žampióny jsem tam nemohla nechat. Dokoupila jsem ostatní suroviny, podebatili jsme s tetou a vydala jsem se vařit. Recept se měl prvotně jmenovat jinak. Žampióny plněné kuřecím mletým masem, cibulkou, česnekem, kmínem a rozpečenou Nivou. A příloha se mi tam už bohužel nevešla…

Na mlýnku si nameleme kuřecí maso společně s 1 cibulí, 1,5 stroužkem česneku, přidáme kmín, sůl, promícháme a necháme směs přes noc rozležet. Druhý den přidáme prolisovaný česnek 1,5 stroužku, na drobno nakrájenou cibulku, přidáme opět kmín, sůl, pepř.

Vydlabeme si žampióny, které ze vnitř posolíme a pokmínujeme. Vydlabané zbytky hub přidáme nastoruhané do směsi s masem, promícháme a plníme.

Skleněnou zapékací mísu si vytřeme olivovým olejem, naskládáme žampióny a pečeme na 180°C 20-30 minut. Ke konci přidáme na žampióny plátky Nivy, rozpečeme.

Podáváme s opečeným bramborem v troubě. Brambory omyjeme, slupku ponecháme, rozkrájíme, posolíme, pokapeme olivovým olejem, přidáme tymián a pečeme do zlatova.

Dobrou chuť!

Poznámka

Kvůli sýru Niva není vhodné pro ABKM případnou alternativu můžet enajít v rostlinných sýrech Violife, veganline: alternativy sýrů

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 30 minut