Polévka z bílé ředkve s bramborem, česnekem a bylinkami

Ingredience

  • české ghíčko bio dle potřeby
  • 1 bílá špičatá ředkev, malá
  • 1 malá petržel
  • 40g celeru
  • 1-2 malé brambory
  • 2-3 stroužky česneku (případně místo česneku na špičku lžičky zázvoru)
  • sůl dle chuti
  • majoránka dle chuti
  • tymián dle chuti
  • 1,5 litru vody

 

Příprava

 

Velmi chutná polévka, která zahřeje a zároveň se hodí při nachlazení, bílou ředkev miluji jak do omáček, zálivek, tak polévek je to úžasná surovina, která má neomezené množství využití v kuchyni.

Ředkev je významná zejména pro svůj obsah vitaminu C. Najdeme v ní však také řadu minerálních látek například železo, draslík, sodík, hořčík, vápník. Dále jsou zastoupeny silice, fytoncidní látky.

Fytoncidní látky jsou látky, které mají baktericidní účinek (ničí bakterie). Obsažené hořčičné oleje působí též proti bakteriím. Bílá ředkev je považována za účinný prostředek proti nachlazení a k posílení imunitního systému. Mimo to obsahuje mnoho vlákniny, která stimuluje střevní peristaltiku, čistí ji od usazených toxinů a kromě toho, že působí proti zácpě, má i močopudný účinek. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je ředkev vhodná také pro redukční diety.

Navíc úžasně chutná, skvělá v polévce s květákem.

Očistíme si jednotlivé druhy zeleniny, nakrájíme na kousky, zeleninu orestujeme na Ghí, zalijeme vodou, přidáme prolisovaný česnek, tymián, majoránku, brambory, osolíme, vaříme do změknutí zeleniny, rozmixujeme dohladka.

 

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 30 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/