Pohanková polévka s kořenovou zeleninou, pórkem, květákem, bramborem a GHÍ

Ingredience

  • České Ghíčko bio
  • 2-3 mrkve
  • kousek celeru
  • 1/2 velké petržele
  • 1 pórek – bílí část z něj
  • kousek květáku
  • himalájská  sůl dle chuti
  • mletý kmín dle potřeby
  • majoránka dle potřeby
  • 2 -3 hrsti pohanky
  • voda dle potřeby –  1litr-1,5l
  • 1-2 brambory, nemusí být

Příprava

Když přijdou chladné dny začínám přidávat do polévek obiloviny, pohanku miluji. Nejen, že dokáže tělo krásně prohřát, ale je také velmi zdravá v tomto počasí úžasný pomocník pro naší imunitu. Pohanka obsahuje mnoho důležitých látek, které jsou prospěšné našemu zdraví. Je zdrojem vitamínů ze skupiny vitamínů B, vitamínu C a E. Dále obsahuje vlákninu a minerály – vápník, železo, fosfor, mangan, zinek, draslík, hořčík, selen a další stopové prvky. Má pozitivní vliv na cévní systém, regeneraci jater, snižuje krevní tlak, cholesterol v krvi a mnohé další. Navíc na Ghí chutná prostě báječně.

Tato polévka je naší oblíbenou a její příprava je velmi rychlá a snadná.

 

Očistíme si zeleninu, na Ghí orestujeme pokrájený pórek, přidáme mrkev, celer, petržel, kousek květáku, opět vše společně s pórkem prohřejeme a zalijeme vodou. Přidáme sůl, mletý kmín, majoránku a pokrájené brambory, nemusí být. Polévku vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, lehce rozmačkáme nebo rozmixujeme s pomocí tyčového mixéru. Nakonec přidáme do polévky pohanku, kterou před přidáním propláchneme, vaříme 3-5 minut a odstavíme, přiklopíme a necháme dojít.

 

V tomto chladném počasí velmi příjemná polévka, která je výborná a ještě zahřeje, dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 30 minut