Ingredience
- České Ghíčko bio
- 2-3 mrkve
- kousek celeru
- 1/2 velké petržele
- 1 pórek – bílí část z něj
- kousek květáku
- himalájská sůl dle chuti
- mletý kmín dle potřeby
- majoránka dle potřeby
- 2 -3 hrsti pohanky
- voda dle potřeby – 1litr-1,5l
- 1-2 brambory, nemusí být
Příprava
Když přijdou chladné dny začínám přidávat do polévek obiloviny, pohanku miluji. Nejen, že dokáže tělo krásně prohřát, ale je také velmi zdravá v tomto počasí úžasný pomocník pro naší imunitu. Pohanka obsahuje mnoho důležitých látek, které jsou prospěšné našemu zdraví. Je zdrojem vitamínů ze skupiny vitamínů B, vitamínu C a E. Dále obsahuje vlákninu a minerály – vápník, železo, fosfor, mangan, zinek, draslík, hořčík, selen a další stopové prvky. Má pozitivní vliv na cévní systém, regeneraci jater, snižuje krevní tlak, cholesterol v krvi a mnohé další. Navíc na Ghí chutná prostě báječně.
Tato polévka je naší oblíbenou a její příprava je velmi rychlá a snadná.
Očistíme si zeleninu, na Ghí orestujeme pokrájený pórek, přidáme mrkev, celer, petržel, kousek květáku, opět vše společně s pórkem prohřejeme a zalijeme vodou. Přidáme sůl, mletý kmín, majoránku a pokrájené brambory, nemusí být. Polévku vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, lehce rozmačkáme nebo rozmixujeme s pomocí tyčového mixéru. Nakonec přidáme do polévky pohanku, kterou před přidáním propláchneme, vaříme 3-5 minut a odstavíme, přiklopíme a necháme dojít.
V tomto chladném počasí velmi příjemná polévka, která je výborná a ještě zahřeje, dobrou chuť.
Poznámka
Počet porcí: 6
Čas přípravy: 30 minut