Ingredience
- České Ghíčko Bio dle potřeby
- 50g pohankové mouky
- 60g špenátu
- 1/2 stroužku česneku
- 2 vejce
- 30g cibule
- 2 lžíce uvařené quinoy
- 150ml mandlového mléka Provamel
- mořská sůl dle chuti
Příprava
Mám ráda experimenty a ráda dělám zeleninové svačinky. Přiznám se, že vafle vznikly z lenosti, nechtělo se mi plácat placičky a na plotně mi zbyla vařená quinoa. Řekla jsem si, že to risknu a zkusím udělat vafle. No a experiment se vydařil na jedničku a jak jinak než na Českém Ghíčku.
Na Ghí si orestujeme cibulku, přidáme povolený špenát, prolisovaný česnek, osolíme a krátce prohřejeme. Vyšleháme vajíčka, přidáme špenát, uvařenou quinoou a opět mixujeme, postupně přisypeme prosetou pohankovou mouku a mandlové mléko. Když je směs vyšlehaná, nalijeme ji do rozehřátého vaflovače a pečeme minimálně 5 minut. Já pekla na vaflovači z Lidlu na stupeň 3. Pokud chcete vafličky měkké, tak postačí 5 minut, pokud byste si chtěli večer u televize pochutnat na něčem dobrém k vínečku, tak je tam ponechte o něco déle a jsou úžasně křupavé.
Poznámka
Počet porcí: 7
Čas přípravy: 20 minut
Pokud neznáte Quinou dočtete se o ní zde: Quinoa
Rostlinné mléko si můžete připravit i doma více zde: rostlinná mléka
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce České Ghíčko.