Ingredience
- 2 banány
- 100g pohankové mouky
- 20g mletých lískových oříšků
- 2 lžičky mletého máku
- 150ml mandlového mléka Provamel
- 3-4 lžičky karobu
- 1/2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku bio Amylon
Příprava
Stále mnoho lidí se domnívá, že hlavním zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. Není tomu tak. Rekordmanem v obsahu vápníku je mák. Mák obsahuje 20% velmi kvalitních bílkovin, 40-60% hodnotného oleje, velké množství vlákniny a je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. V máku je 12x více vápníku, než v mléce kravském. Mák je vysoce zásaditý, takže pomáhá při překyselení organismu. Já jsem zvolila kombinaci máku a lískových oříšků, které nás dobijí energií a navíc obsahují řadu cenných vitamínů a minerálů.
V mixéru jsem si rozmixovala lískové oříšky společně s mletým mákem. Vyšlehala jsem banán, přidala k němu směs máku a lískových oříšků, přisypala prosetou mouku, kypřící prášek a za stálého šleháni jsem postupně přilévala mandlové mléko – 100ml. Jelikož jsem chtěla spodek báboviček tmavý odendala jsem si část krému, který jsem obarvila karobem. Do tmavé směsi jsem přidala 50ml mandlového mléka.
Do silikonových báboviček jsem nalila světlý krém a pak tmavý krém. Dala jsem péct do rozehřáté trouby na 180°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.
Na kypřícím prášku Amylon je uvedeno, že může obsahovat stopy lepku, mléka a vajec, nám nevadí, ale pokud chcete mít jistotu, nahraďte jej bezlepkovým kypřícím práškem či vinným kamenem. Pozor při použití je zapotřebí dodržet jisté zásady. Kypřící prášek z jedlé sody a vinného kamene má tendenci začít kypřit (rozkládat se) již při pokojové teplotě. Výrobce doporučuje proto těsto vkládat do trouby a péci co nejdříve po zapracování kypřícího prášku. To se týká hlavně řidších třených těst.
Poznámka
Počet porcí: 8
Čas přípravy: 45 minut
Pokud máte alergii na ořechy můžete vyzkoušet jejich náhradu v podobě šachorové mouky, která je přirozené bezlepková. Šáchorová mouka slouží především jako náhražka mletých ořechů. Může se používat i bez tepelné úpravy.
Kypřící prášek Amylon má uvedeno na obale, že může obsahovat stopy mléka a lepku, pokud jste citlivý na stopy doporučuji tento kypřící prášek nahradit např. vinným kamenem, případně bezfosfátovým kypřícím práškem bio-nebio.
Rostlinné mléko si můžete připravit doma více zde rostlinné mléko
Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.
Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.
Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.
Mák je sice rekordmanem v obsahu vápníků, bohužel jeho vstřebatelnost je podobně jako ze všech rostlinných zdrojů o hodně nižší než třeba z mléka.
Vstřebatelnost vápníku z rostlinných zdrojů je složitější je třeba si ohlídat více faktorů. Při alergii na mléčnou bílkovinu je mléko vyřazeno, zásadní pro vstřebatelnost vápníku je omezení konzumace cukrů, ideálně jej konzumovat k večeru a potřebujeme žaludeční kyselinu, vitamin D, fosfor, magnesium, k tvorbě chalátu bílkoviny, vitaminy A a C. Je to složitější proces, otázkou jsou nové studie, které uvádejí, že mléko naopak odvápňuje a zatěžuje svojí přemírou bílkovin. Tím nechci říct, že vše mléčné je špatné, Zakysané mléčné výrobky jsou doporučovány. Když se podíváme na řadu mléčných výrobků jsou většinou slazené tudíž vstřebatelnost vápníku zásadně ovlivněna.
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/nedostatek-vapniku.htm#ixzz48tKLNJNS
Moc doporučuji ohledně téma mléko PharmDr. Margit Slimákovou, která se problematice mléka věnovala v několika článcích http://www.margit.cz/?s=ml%C3%A9ko
Dobrý den. Chci se zeptat. Je možno použít více máku? 2lzicky je strasne malo. Nebo už pak bude problém s konzistenci? Děkuji!
Dobrý den,klidně můžete, my jsme v té době u syna testvali mák, dávala jsem méně takže podle zvyku a chuti.