Pohankový koláč s borůvkami a drobenkou a aquafabou

Ingredience

  • 40g Bio datlí
  • 230g pohankové mouky hladké
  • 40g třtinového cukru (případně kokosový)
  • 60g Českého Ghíčka
  • 70g Aquafaby (vyšlehaného nálevu z cizrny či fazolí, já měla fazole hnědé Borlotti v nálevu)
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů a lepku- bio-nebio
  • pohanková mouka hladká na podsypání těsta
  • České Ghíčko na potření plechu
  • rýžová mouka polohrubá na vysypání plechu (případně pohankovou polohrubou)

 

Zdobení

  • já měla mražené, doporučuji z čerstvých jinak může dojít k rozmáčení těsta a i tak na koláč použijte 3-4 hrsti borůvek, aby se zaplnil korpus. Po upečení si můžete na koláč přidat čerstvé borůvky
  • drobenka z pohankové mouky hlakdé, třtinového cukru a Českého Ghíčka
  • ghí na potření korpusu

 

Příprava

Pohanková mouka mě strašně baví a stejně tak Aquafaba tedy vyšlehaný nálev z cizrny nebo fazolí. Jedna lžíce aquafaby nahradí jedno vejce v těstě, rozhodně si s aquafabou hodlám ještě chvíli hrát. Dnes jsem pekla dva koláče a ten z kterého jsem měla velký strach, právě z aqufaby dopadl líp než těsto, kde byla použita vajíčka. Nebo to bylo spíše tím, že jsem nám dopřála příliš borůvek. Bohužel jsem si neuvědomila, že toto těsto je velmi křehké a že zde musím s borůvkami šetřit, obzvláště pak s mraženými. Oba recepty zde uvedu, ale je třeba počítat s tím, že tyto koláče budete konzumovat lžičkou. Oba koláče jsou chuťově výborné, ale u druhého jsem to vážně s borůvkami přehnala a korpus z formy nedostanete. Trošku zklamání, ale chybama se člověk učí.

 

Než se pustíme do samotné přípravy těsta na koláč, musíme si připravit datle a nálev z cizrny. Namočíme si do vody datle, budou se nám snáze mixovat, postačí jedna hodina.

Stejně tak je zapotřebí připravit nálev z fazolí. Nálev si přecedíme a následně jej vyšleháme do konzistence sněhu, bude to trvat přibližně 10 minut. Nědeste se, nálev má hnědavou barvu, ale výsledná pěna bude sněhová.

Datle přecedíme a necháme vykapat, následně rozmixujeme tyčovým mixérem.

Když máme datle a cizrnový nálev vyšlehaný, pustíme se do práce. Do pohankové mouky přidáme povolené Ghí a třtinový cukr a rozmixované datle, důkladně propracujeme, konzistence bude stále suchá. Následně již jen přidáme 2 lžičky kypřícího prášku a vyšlehaný nálev z cizrny, lehce rukou propracujeme. Dle konzistence přidáme pohankovou mouku, já přidala přibližně 2-3 hrsti. Připravíme si formu na koláč, kterou vytřeme tukem a vysypeme rýžovou moukou. Na pečící papír nasypeme trošku pohankové mouku, vyválíme placku, pokud půjde hůř, válíme přes pečící papír, následně připravenou placku přesuneme do dortové formy, kde ji prsty rozprostřeme po celé ploše formy a lehce vtlačíme do okrajů. Takto připravený korpus posypeme borůvkami, vážně si bohužel nedopřejte příliš borůvek, nemuselo by se to vyplatit. Následně posypeme připravenou drobenkou z pohankové mouky hladké, třtinového cukru a Ghí. Já dala přibližně 1 lžíci pohankové mouky, 1 lžíci Ghí a 2 lžíce cukru.

Připravený koláč potřeme rozpuštěným Ghí, pouze okraje a vložíme do předem rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 20 minut. Koláč necháme vychladnout.

 

Přeji dobrou chuť

 

Poznámka

Až budu připravovat příště, udělam o něco více těsta, aby byl koláč vyšší a lépe držel. Aquafabu, která vám případně zbyde skladujte v lednici, ale vyšlehaná vydrží pár hodin. Druhý den musíte případně vyšlehat znovu.

Počet porcí: já použila formu o průměru 27cm

Čas přípravy: 45 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

P1150192

 

 

2 koláč

Pohankový koláč s borůvkami

P1150184

Nemohu říct, že by byl chuťově špatný, to rozhodně ne, ale prostě jej nepřesunete a čekala jsem trošku lepší kozistenci, ale jak jsem řekla, mohlo to způsobit pouze velké množství borůvek.

Ingredience

korpus

  • 3 žloutky
  • 250g pohankové mouky
  • 70g Českého Ghíčka
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 80g třtinového cukru
  • 50ml mandlového mléka
  • 2 lžičky kypřícího prášku

zdobení

  • borůvky
  • drobenka z pohankové mouky hladké, Ghí, třtinové cukru, stejně jako u předchozího koláče

 

Do pohankové mouky přidáme třtinový cukr, tři žloutky, povolené ghí, lžíci oleje, mandlové mléko a kypřící prášek. Z uvedených surovin vypracujeme těsto.

Do tukem vymazané formy a vysypané rýžovou polohrubou moukou, rozprostřeme těsto, vytvoříme prsty okraj. Na vzniklý korpus nasypeme borůvky, ne příliš držíme se stejného postupu jako u předchozího koláče, těsto by se jinak rozpadlo. Na borůvky již jen nasypeme připravenou drobenku, připravenou z pohankové mouky, Ghí a cukru. Okraje koláče potřeme Ghíčkem a vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 20 minut.

Necháme vychladnout.

Poznámka

Počet porcí: použila jsme formu o průměru 27 cm

Čas přípravy: 45 minut

P1150195