Ingredience
- 500g polohrubé mouky (případně můžeme namíchat 250g hladké a 250g polohrubé, lze i se špaldou)
- 80g tuku – alsan bio či České Ghíčko
- 80g panely či cukru
- 2-3 žloutky (až bude chvíle chci zkusti nahradit 1-2 banány u velikonočního mazance fungovaly skvěle takže věřím, že tato alternativa fungovat bude, ale zatím nemám vyzkoušeno v koláčové podobě) jednou jsem zkoušela těsto jen z kokosového mléka v plechu, 1 banán, prášek do pečiva, 3 lžíce oleje a dozahustila jsem špaldovou polohrubou moukou, výsledek nebyl vůbec špatný, ale nezvážila jsem mouku, potírala jsem naředěnou meruňkovou marmeládou.
- 20g droždí
- 1/4 litru rostlinného mléka dle savosti mouky
- citronová kůra z poloviny citronu
- špetka soli
- vanilka
vejce na pomašlování, případně naředěné meruňkové zavařeniny
dle libosti náplně
Příprava
Jeden zatoulaný recept, napravuji resty z loňska. O víkendu u nás bylo posvícení a pouť a k té u nás neodmyslitelně patří koláčky, no a tak jsme se dali s Tomíkem do práce, byla to fuška, ale stálo to za to, jablíčka, švestky, mák nakoupeno, a tak jsme se dali do výroby povidel a náplní. Čekala jsem, že maková nebude mít až takový úspěch, ale náš malý bazilišek seděl u kastrůlku s mákem a ládoval se až se mu dělaly boule za ušima Byla to fuška, ale stálo to za to.
Nejprve si připravíme kvásek.
Kvásek připravíme velmi snadno do rendlíku nalijeme mléko, přidáme lžíci panely, ohřejeme jej, zamícháme, aby se cukr rozpustil, do vlažného mléka rozdrobíme droždí, zamícháme metličkou, necháme na teplejším místě překryté utěrkou, nechávám kolem 5 minut. Na povrchu se musí vytvořit bublinky, udělá se taková krásná pěna.
Mouku smícháme se zbylým cukrem, uděláme důlek, do důlku přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, citronovou kůru, vanilku a sůl, nakonec přidáme kvásek, který jsme si připravili a zaděláme těsto, pokud by se těsto lepilo přidejte mouku, záleží na použitém druhu.
S těstem můžeme pracovat ihned, plnit můžeme dle libosti, já plnila jablečnými povidly, švestkovými povidly, mákem, a tvarohem ze šmakouna.
Jablka jsem oloupala, nastrouhala na hrubo a povařila, můžeme dle vlastní chuti osladit, zredukujeme tekutiny, aby povidla netekla.
Švestková povidla jsem si udělala ze sušených
- 1/2 sáčku sušených švestek
- 1-2 jablka
- 1 lžička skořice
- voda dle potřeby
- případně domácí povidla
Makovou náplň – mletý mák jsem nasypala do kastrůlku, přidala pár lžic rostlinného mléka, přibližně 3, povařila a zredukovala na hustou konzistenci, pozor vařte pomalu, cáká, doslaďte dle vlastní chuti.
Tvaroh ze Šmakouna jsem připravila následovně – dva válečky šmakouna, tedy jedno balení – nastrouháme najemno, přidáme kůru z jednoho citronu a šťávu z poloviny citronu, našleháme tyčovým mixérem, pokud by bylo příliš tuhé, přidáme 1 žloutek či naředíme rostlinným mlékem, musí držet na lžíci.
Vezmeme si připravené těsto, já nic nevykrajuji v ruce si vytvaruji koláč, vezmu silnější sklenici, kterou lehce pomoučním a vtlačím do těsta, vznikne důlek, který naplníme připravenými náplněmi, připravené koláče potřeme našlehaným vajíčkem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do zrůžovění.
Borůvkové koláče dělám z totožného těsta jen plním borůvkami a posypu drobenkou.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka
Počet porcí: nikdy jsem je nestihla spočítat, zhruba množství na obrázku plus pár mi jich hned za tepla zmizelo.
Čas přípravy: 1 hodina
Inspiraci jsem čerpala z Kuchařky naší vesnice.