Prošívaný koláč s mandlovým tvarohem

Ingredience

  • 100g žitné mouky
  • 150g špaldové mouky jemně mleté (případně můžeme nahradit mouku v celém poměru a to 250g polohrubé mouky, dozajista půjde i bezlepková verze například pouze z rýžové mouky nebo mix pohanková/rýžová jen bude třeba ubrat mouku přibližně o 40g, bezlepkové mouky mají vyšší savost)
  • 4 vejce
  • 220-250ml vlažné vody dle savosti těsta
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů
  • 120g panely či jiného sladidla

mandlový tvaroh

  • 270g loupaných mandlí, namočené den předem
  • vanilka z 1 vanilkového lusku
  • šťáva z 1 limetky
  • sladidlo dle chuti, pokud dáme tekuté upravíme poměr vody či rostlinného mléka
  • pár lžic mandlového mléka nebo vody, do mírně tekoucí konzistence

 

Na vysypání a vytření formy – tuk a  hrubá či rýžová mouka polohrubá

 

Příprava

 

Už delší dobu mám strašnou chuť na prošívanou deku, přesně tu jsme jedli jako malé děti, moje maminka nám ji chystala často s tvarohem. Bohužel ten je při abkm (alergii na bílkovinu kravského mléka) nemožný, a tak už delší dobu pracuji na alternativě, která by byla chuťově přijatelná. Musím říct, že nejblíže tvarohu jsem se přiblížila v této kombinaci a nebo s přírodním Šmakounem, který se nastrouhá najemno, přidá žloutek, vanilka, šťáva z limetky dle chuti a rostlinné mléko na našlehání do klasické konzistence tvarohu, tak, aby držel „Šmakoun tvaroh“ na lžíci.

Tento korpus je velmi univerzální je skvělý ve světlé verzi s vynecháním kakaového prášku na bublaninu či běžné korpusy je nadýchaný a krásně vláčný.

 

Do jedné mísy si prosejeme obě mouky, přidáme kypřící prášek, kakaový prášek. Do druhé mísy rozklepneme celá vejce, přidáme panelu a krátce našleháme ani ne minutu, postupně za stálého šlehání přidáme sypké suroviny střídavě s vodou. Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy.

Přidáme mandlový tvaroh, který jsme si připravili. Den předem si namočíme mandle, druhý den slijeme vodu, nasekáme si mandle sekáčkem, vložíme do šlehací nádoby, přidáme vanilku, sladidlo, šťávu z limetky a pár lžic rostlinného mléka, tolik, aby se nám směs dobře šlehala a byla lehce tekoucí ze lžíce.

Takto připravený tvaroh s pomocí zdobícího sáčku naneseme do těsta různými směry cik cak. Máme hotovo už jen stačí vložit do předehřáté trouby a upéct, já pekla při teplotě 180°C přibližně 50 minut, vyzkoušíme špejlí, pokud by korpus již byl pečený a tvaroh se nám ještě nezdál, byl tekutý, tak překryjeme alobalem a ještě dopečeme, nesmí stékat po špejli jen lepit. Necháme důkladně vychladnout, můžeme jemně pocukrovat moučkovým cukrem a ozdobit ovocem.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí: forma o průměru 25cm

Čas přípravy: 1,5 hodiny