Naše slečna už dozrála do věků, kdy se sama velmi výrazně začala hlásit o první příkrmy. Do 7.7.2018, kdy ji bylo 7 měsíců a 7 dní nejevila o příkrmy velký zájem, vždy si jen lízla a nebo odstrčila lžičku pryč, nechávala jsem ji být a prostě dobu příkrmů posunula. Zkoušely jsme první ochutnávky v 6,5 měsíci a byla to vždy ochutnávka jedné lžičky a dost. Nejdříve jsem zkoušela metodu BLW, ale nakonec jsem od ni ustoupila, upřímně neměla jsem na to nervy, tím nechci říct, že nebudu zkoušet dávat do ručičky, určitě ano a maximálně co půjde, ale malá se mi jevila velmi nervózní, snažila se jídlo aktivně jíst, ale nešlo to podle její představy. Lžičky se zhostila krásně aktivně a pomáhá mi při krmení takže jsme se rozhodly společně pro lžičku.
Jelikož nás dlouho trápila infekce na tvářičce a čerstvě jsme měly vše zahojeno, nechtěla jsem dráždit sladkými druhy zeleniny, navíc začaly růst první cukety, a tak bylo o prvním příkrmu jasno. Co se týče množství podaného příkrmu nevážím, z počátku to byly pouhé ochutnávky, které jsem plánovala dlouhodobě, ale malá je jedlík a velmi se rozčiluje když nedostane alespoň 3 polévkové lžíce pak už většinou odstrčí sama, ráda bych maximálně upřednostnila kojení, tak uvidíme jak nám to půjde dál.
Jako první jsme tedy začaly cuketou připravenou na páře, což je jediná úprava, kterou dlouhodobě plánuji jako u malého.
Zdravé tuky jsou pro vývoj mozku nezbytné a obzvláště pak u dětí, rovněž pro vstřebávání živin a to zejména vitamínů A,D,E,K. V kvalitě tuků jsem měla jasno, České Ghíčko je jedničkou v naší kuchyni už velmi dlouho a do dětských příkrmů se hodí na výbornou. Obsahuje vše nezbytné. Ghí je jediný tuk kromě másla, který obsahuje vitamíny A,D,E,K, obsahuje omega 3,6 mastné kyseliny a je zbaveno bílkovin kravského mléka, tudíž nezatěžuje ledviny. Samozřejmě tuky je třeba střídat, ale hlavní jedničkou bude u nás právě Ghí v bio kvalitě, dále zatím kombinuji s kvalitním řeckým za studena lisovaným olivovým olejem a mám určitě v plánu konopný olej a olej z vlašských ořechů, tak uvidíme jak nám to půjde.
První týden jsme baštily jen cuketku, po týdnu jsem měla v mrazáku schovaný hlávkový salát, kterého jsme měli požehnaně a vzhledem k vysokým teplotám šel rychle do květu, a tak jsem se ho rozhodla jej pro malou zamrazit. Při přípravě cukety v páře jsem jej nakonec jen na pařáček přihodila, nechala krátce v páře a nakonec rozmixovala společně s cuketou, to byla dobrota.
Po necelých 14 dnech přikrmování jsem přidala k cuketě dvě lžičky vývaru ze hřbetu domácího králíka, králičí maso jako takové ochutnala koncem druhého týdne přikrmování a to přibližně 1 čajovou lžičku ve spojení opět s cuketou a stejně tak ve 3 týdnu přikrmování cuketa + domácí hovězí maso. Maso považuji u dětí za zásadní zdroj bílkovin a cenných živin, ale nepřeháním to s ním, zařazuji jej 2-3x týdně, budu se držet standartu 20-40g. Z mas určitě budeme nejčastěji zařazovat hovězí, králíka, krůtí, později vnitřnosti z domácího chovu a ryby.
Dalším druhem jednodruhové zeleniny byla brokolice opět s Ghí, čekala jsem na ni ve skleníku dlouho její doba vegetace je 120 dní a měla jsem z úrody velkou radost i když nám to trošku kazí vysoké teploty, které nedovolují nechat více brokolici narůst a ženou ji brzy do květu, ale vše se počítá a domácí je domácí.
Následovala domácí dýně s pár kapkami olivového oleje, kterou jsme tři dny koštovaly a následně k ní přidaly opět králičí maso.
Během dne naše slečna ochutnává meloun, salátovou okurku.
Tím zatím končíme a uvidíme jaké druhy zeleniny pojedeme dále a co bříšku naší malé slečny bude dělat dobře. Upřímně nespěchám a do roka plánuji pouhé ochutnávky pokud na to naše slečna nebude mít jiný názor, zatím se držíme 2-3 polévkové lžíce na porci. Máme necelý první měsíc přikrmování a určitě mám dále v plánu ochutnávat jednodruhové druhy zeleniny: květák, špenát, hrášek, zelené fazolky, červenou řepu, mrkev, brambor, kedlubnu, kapustu, polníček, patizon, pórek, petržel, pastiňák, listové saláty… Po dvou měsících příkrmů plánuji začít ovocem a to jablky a hruškami, domácími mraženými borůvkami, třešněmi, meruňkami, švestkami, broskvemi, které jsem po troškách zamrazila. Určitě plánuji někam vtěsnat ochutnávku žloutku, který bych ráda dávala 1x týdně, uvidíme jak sedne… Toď zatím vše :), postupně budu dále doplňovat naše rozšíření jídelníčku. ABKM se u malé zatím neprojevila jako u Tomíka, tak uvidíme až jednou ťukneme mléčné výrobky…
Baštění zdar 😀
Prosim ktore oleje (myslim konktretne znacky) odporucate?
Hezký den, není dobré jet jen jednu značku, důležité je, aby byly oleje za studena lisované. Určitě, aby nebylo na oleji uvedeno ze zemí EU, to o kvalitě nic nevypovídá, ideálně v bio kvalitě. Já si nechávám vozit z Německa olivový Krétský – řecký, konopný používám Health link bio, z vlašských ořechů si nechávám posílat přímo lisovaný z domácích vlašských ořechů.
Dobrý den, zajímalo by mě když vaříte na páře, jaký používáte pařáček? Já mám jenom takový ten kovový co je na ohřev knedlíků a ten mi nepřijde moc vhodný pro vaření zeleniny. Co myslíte? děkuji
Hezký den, mám parní hrnec, ale někdy sáhnu i po kovovém pařáčku je to nerez takže si myslím, že na něm není nic špatného 🙂