Pufovaná pohanka s ghítelou, medem, ořechy a mandlovým mlékem

 

 Ingredience

  • 30g nalámaných vlašských ořechů
  • 30g pufované pohanky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce Ghítely
  • mandlové mléko dle potřeby
  • maliny na ozdobení

Příprava

Nestíháte ráno snídat? Máte málo času? Tak vyzkoušejte bleskurychlou snídani s ghítelou. Posnídáte zdravě, podpoříte imunitu a navíc si pochutnáte.

Veškeré ingredience smícháme dohromady, promícháme a zalijeme mandlovým mlékem. Nakonec ozdobíme malinami.

Dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: 1

Čas přípravy: 10 minut

 

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.

Mandlové mléko si můžete připravit doma více zde: mandlové mléko

Pufování je způsob připravování pokrmů, při kterém dochází k nabývání surovin co do velikosti. Způsob tohoto druhu přípravy pokrmů se využívá u surovin jako jsou např.: rýže, žito a mnoho dalších zástupců obilovin. V Anglii, odkud název pochází, výraz puffed znamená odulý či opuchlý. Jídlo připravované metodou pufování se hojně využívá při zdravé výživě a dietách. Pufování probíhá v expanzní formě (mikrovlnná trouba apod.) za vysokého tlaku a teploty od 150 °C a víc. Dochází tak k vypařování tekutin z pufované suroviny. Tento způsob přípravy pokrmů trvá několik málo sekund a výhodou je, že surovina neztrácí na látkách, které obsahuje.

Význam pufování

  • zvyšuje stravitelnost narušením škrobu a bílkovin
  • zvyšuje nutriční hodnotu výrobků
  • dochází k nárůstu vlákniny
  • zvyšuje se hygienická hodnota, výrobek je mikrobiologicky čistý
  • poškození termolabilních látek (vitamíny, minerální látky aj.) je minimální – proces trvá jen několik sekund

Pufované výrobky se vyznačují

  • nižší energetickou hodnotou,
  • dlouhou trvanlivostí,
  • nízkým obsahem cholesterolu,
  • příznivými účinky na činnost trávicí soustavy,
  • sníženým obsahem soli resp. sodíku,
  • časově nenáročnou přípravou,
  • jsou bez přidaných aditiv a konzervačních látek,
  • jsou určené pro určité věkové kategorie populace a nejrůznější typy diet.