Quinoa

Merlík čilský – Quinoa

Prastará vysokohorská pseudoobilovina Quinoa má původ v Jihoamerických Andách a je nazývána též jako “ zázračné obilí Inků, matka všech obilnin „. Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa ). Nejde o klasickou obilninu, ale patří do skupiny Merlíků, jde o jednoletou bilinu dorůstající výšky až 2 metry. Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm.. Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),… obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.

Barva Merlíku chilského:

Alternativy Quinoa na trhu

  • mouka ze semen
  • semena
  • vločky

Účinky Quinoa -merlíku čilského:

  • detoxikace
  • protirakovinové účinky
  • antioxidant
  • při redukčních dietách
  • superpotravina
  • proti migrénám
  • zásadotvorná potravina ( na rozdíl od rýže, která je kyselinotvorná )
  • prospívá ledvinám
  • prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • vhodná pro sportovce, vegetariány a celiaky
  • podporuje růst svalové hmoty
  • prevence proti Osteoporóze
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • působí jako prevnce rakoviny tlustého střeva
  • zklidňuje nervový systém
  • podporuje trávení a vyprazdňování
  • postupně do těla uvolňuje energii
  • pomáhá při cukrovce
  • přispívá výživě mozku – brainfood

Quinoa je nyní běžně pěstována v těchto oblastech:  Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila loňský rok 2013 jako Mezinárodní rok quinoy.

Použití: snídaňové směsi, saláty,pro zahuštění do polévek, pro různé kaše, rizota, kombinovat můžeme s ovocem i zeleninou, přílohy – alternativa k rýži, kuskusu nebo slzovce obecné.

Příprava: Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.