Ingredience
- 6 vajec
- 9 polévkových lžic mletých vlašských ořechů
- 2,5 lžičky kypřícího prášku bio-nebio bezlepkový (s vinným kamenem bez fosfátů)
- 3 polévkové lžíce karobu
- 50g kokosového cukru
- 1 banán
- 1/2 kokosové smetany Soyatoo
- 100g přírodního šmakouna
- Ghítela dle potřeby
- vlašské ořechy na ozdobení
Příprava
Tak tuhle dobrůtku jsem ochutnala u babičky a těšila jsem se až jí vyzkouším. Babička měla roládu naplněnou zakysanou smetanou, kterou syn nesmí takže jsem si poradila po svém. Měla jsem problémy se stočením protože nějaký 85 centimetrový skřítek mi přetočil knoflík na troubě na plné grády takže jsem byla ráda, že to tak dopadlo. Při stáčení rolády mi zase křičel do ucha mami mňamíííí a banáán dosti důrazným tónem. No ponaučení, že když člověk potřebuje klid nezbyde nic jiného než péct v noci.
Dáme si rozehřát troubu na 150°C a mezitím si připravíme těsto na roládu. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou. Žloutky utřeme s cukrem, postupně přidáme karob, mleté vlašské ořechy, kypřící prášek a nakonec vmícháme ručně vyšlehané bílky.
Připravené těsto nalijeme na pečící papír, který si můžeme potřít tukem, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct. Piškot je hotový během chvíle, pokud jej vysušíte bude praskat a přilepí se k pečícímu papíru. Do 10 minut je hotový, vyzkoušíme špejlí. Když je korpus upečený, necháme krátce schladnout a hned plníme, ale ne příliš, praskal by. Celou plochu piškotu potřeme Ghítelou. Na náplň jsem zvolila přírodního šmakouna s kokosovou smetanou a banán. Banán jsem vyšlehala tyčovým mixérem společně se šmakounem, šlehačku jsem vyšlehala zvlášť a nakonec smíchala dohromady, naplnila a zatočila pomocí pečícího papíru. Já roládu před stočením z pečícího papíru nesundala, dočetla jsem se, že někdo sundavá, případně stočí, nechá odpočinou a později plní. Těsto je velmi křehké takže bych třetí variantu neriskovala. Po stočení jsem vzala čistý pečící papír do kterého jsem roládu utáhla a dala vychladit do lednice, byla to moje první roláda a mám na čem pracovat, ale chuť je dokonalá.
Poznámka
Počet porcí: 12
Čas přípravy: 45 minut
Pokud se na roládu necítíte, udelejte klidně řezy.
Smetana Soyatoo je rostlinná alternativa smetany ke šlehání smetana.
Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.
Volba náplně je libovolná, můžete použít cokoliv, ale mějte na paměti, že hotové těsto je křehké. Můžete polít čokoládou, potřít zbylou smetanou, posypat mletými ořechy, variácí nepřeberné množství. můžete polít čokoládou, potřít zbylou smetanou, posypat mletými ořechy, variácí nepřeberné množství.
Pokud máte alergii na ořechy můžete vyzkoušet jejich náhradu v podobě šachorové mouky, která je přirozené bezlepková. Šáchorová mouka slouží především jako náhražka mletých ořechů. Může se používat i bez tepelné úpravy.
Dobrý den, díky za inspiraci. Ta Ghitela je kupovana, nebo vlastní výroba? Případně kde se dá sehnat?
Dobrý den, Ghítela je produktem Českého Ghíčka a je zakoupena přes e-shop http://ceskeghicko.cz/produkt/ghitela/