Když jsme začali bojovat s ABKM měli jsme vysazené dlouhodobě rovněž ořechy, syn byl silný atopik, a tak jsem si netroufla na ořechy jako takové, Šáchor jsem objevila náhodou ve zdravé výživě již před 2 roky a velmi mě v chuti zaujal, vyzkoušela jsem jej do vaflí, dezertů, sušenek, ale i k přípravě prvního vánočního cukroví, to ještě blog na světě nebyl. Na blogu jej najdete v receptu u vaflí a sušenek. V těchto dnech mi jej připomněla jedna maminka a rovněž blogerka, která rovněž bojuje s eliminační dietou, a tak jsem si uvědomila, že pro mě známé produkty, nemusí být známé všem a že by nebylo na škodu šáchor připomenout.
Šáchor se schovává za mnoho jmen, nejčastěji chufa (čti: čufa), zemní mandle nebo také tygří ořechy. Mouka se vyrábí z podzemních hlízek, které mají lahodnou lehce nasládlou mandlovo-lískovooříškovou chuť a vzhledově připomínají seschlé lískové oříšky.
Šáchorová mouka chuťově zcela nahradí mleté ořechy, proto ji tedy ocení i alergici na ořechy, kteří jí mohou využít jako náhražku. Jedná se o přirozeně bezlepkovou plodinu.
K čemu se hodí
• chuťově zcela nahradí mleté ořechy
• do jogurtů, salátů a kaší
• do nepečených i pečených moučníků
• na výrobu šáchorového mléka
Jak s ní zacházet
Šáchorová mouka slouží především jako náhražka mletých ořechů. Může se používat i bez tepelné úpravy.
Šáchor jedlý (Cyperus esculentus)
Někdy také zelenošáchor jedlý bývá označován lidově jako zemní mandle nebo také „tygří ořech“. Je prastarou rostlinou, jejíž jedlé hlízy byly nalezeny v Egyptě, v hrobech a sarkofázích jako potrava na věčnou cestu zemřelým. Tyto olejnaté hlízy mají hnědou barvu a sladkou mandlovou chuť. Říká se jim čufa nebo gomi a ve velkém se pěstují především v Orientu. Jsou velmi zdravou potravinou. Mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, vápníku, hořčíku, draslíku a sodíku. Ve slupce najdeme rutin, který posiluje cévy. Jsou také zdrojem vlákniny a energie. Lze je konzumovat v syrovém stavu, vařené i pečené. Upražené a rozemleté mohou nahradit kávu, vyrábí se z nich jedlý olej, jsou součástí luxusní vlasové a nehtové kosmetiky. V arabských zemích se z nich připravuje sladký nápoj zvaný „šerbet“. V Evropě jsou oblíbené především ve Španělsku, v oblasti Valencie. Po usušení je rozemelou, přidají vodu, cukr, citrónovou šťávu a přefiltrují. Tomuto nápoji se říká horchata neboli šáchorové mléko. Podává se hlavně v letních dnech s ledovou tříští jako skvělé osvěžení.
Šáchor jedlý se dá pěstovat i u nás, ale pouze v teplejších oblastech. Není úplně mrazuvzdorný (cca do -10 stupňů). Můžeme ho umístit jak do záhonu, tak do prostorného květináče. Potřebuje lehčí písčitou půdu a vydatnou zálivku. Vysazuje se v dubnu a na podzim, kdy nadzemní část rostliny začne odumírat, sklízíme hlízky.
Šáchor mouku bylo možné zakoupit u firmy Adveni, ale bohužel v současné době je nedostupná díky malému zájmu, dále ji nabízela firma DANFOOD, ale opět nedostupné a nyní jej nabízí firma COUNTRY LIFE, ale pouze v podobě ořechů, kdy se musí namlít.
JEDINÁ V SOUČASNOSTI DOSTUPNÁ VERZE je v podobě ořechů
Popis produktu COUNTRY LIFE
Namočené ve vodě jsou báječné jako sladká a výživná svačinka. Rozmixováním a smícháním s vodou získáte skvělou alternativu mléka – Horchatu
Zajímavost a chuťovka pro gurmány i kapry. Hlízky tohoto šáchoru chutnají jako pravé mandle. Užitková rostlina, jejíž domovinou je Afrika…
Časem se však rozšířila do jižní Evropy a Asie. Vytváří 40 – 60 cm vysoká stébla svěže zelených listů. Květ jsou drobné, trávovité klásky. Pozoruhodné je, že vytváří podzemní hlízky, které jsou jedlé a obsahují 20% tuku, 44% sacharidů a dobře stravitelné bílkoviny.
Lze je konzumovat v syrovém stavu, vařené a pečené. Upražené a rozemleté mohou být náhražkou za kávu. Vyrábí se z nich jedlý olej, v arabských zemích slouží k přípravě sladkého nápoje “ šerbet „. Hlízky jsou také součástí luxusní vlasové a nehtové kosmetiky.
Zajímavost: Cyperus esculentus, šáchor jedlý, zemní mandle, je také lidově nazýván “ tygří ořech “ a to mezi milci rybolovu. Usušené, půl hodiny povařené hlízky jsou neodolatelnou návnadou zejména pro kapry, kteří této pochoutce nemohou odolat a sami skáčou na háček… 🙂 .
Složení
Hlízy šáchoru jedlého*. Může obsahovat stopy lepku a skořápkových plodů. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Legislativní zařazení Hlízy šáchoru jedlého.
Moc děkuji za zprávu od paní Evy Podbrdské, která objevila rovněž dalšího výrobce :), který nabízí celou řadu úprav šáchoru a i granolu http://www.tigernuts.cz/produkty/
Tigernuts mouka hrubá
Tigernuts Broušené
Tigernuts Loupané
Tigernuts Original
Tigernuts mouka hladká
Tigernuts Extract
Nápoj Horchata, neboli rostlinné mléko vyrobené z tigernuts, je typický španělský osvěžující nápoj sladké chuti.
Je to alternativa kravského a sojového mléka.
Přírodní rostlinný nápoj Horchata lze vyrobit mixováním 1 dílu tigernuts extractu a 4 dílů vychlazené vody. Lze použít jako ingredienci pro výrobu dortů, cookies a zmrzliny.
Tigernuts Bio Raw Granola (zelený protein)
Ochutnejte exkluzivní novinku – Tigernuts Granolu od českého výrobce RAWFOOD.
Kombinace Tigernuts mouky, ovoce, semínek a koření vytváří jedinečnou chuť. Granolu vyzkoušejte na snídani, svačinu nebo jako součást lehkého oběda. Granola je přirozeně bezlepkový a bezlaktózový výrobek v BIO a RAW kvalitě. Neobsahuje žádné ořechy, proto je vhodná i pro lidi trpící alergií na ořechy. Výrobek je šetrně sušen při nízké teplotě do 42 °C tak, aby zůstaly zachovány všechny zdraví prospěšné látky.
Tigernuts Bio Raw Granola (tmavá čokoláda)
Ochutnejte exkluzivní novinku – Tigernuts Granolu od českého výrobce RAWFOOD.
Kombinace Tigernuts mouky, ovoce, semínek a koření vytváří jedinečnou chuť. Granolu vyzkoušejte na snídani, svačinu nebo jako součást lehkého oběda. Granola je přirozeně bezlepkový a bezlaktózový výrobek v BIO a RAW kvalitě. Neobsahuje žádné ořechy, proto je vhodná i pro lidi trpící alergií na ořechy. Výrobek je šetrně sušen při nízké teplotě do 42 °C tak, aby zůstaly zachovány všechny zdraví prospěšné látky.
Tigernuts Bio Raw Granola (jablko a skořice)
Ochutnejte exkluzivní novinku – Tigernuts Granolu od českého výrobce RAWFOOD.
Kombinace Tigernuts mouky, ovoce, semínek a koření vytváří jedinečnou chuť. Granolu vyzkoušejte na snídani, svačinu nebo jako součást lehkého oběda. Granola je přirozeně bezlepkový a bezlaktózový výrobek v BIO a RAW kvalitě. Neobsahuje žádné ořechy, proto je vhodná i pro lidi trpící alergií na ořechy. Výrobek je šetrně sušen při nízké teplotě do 42 °C tak, aby zůstaly zachovány všechny zdraví prospěšné látky.
Tigernuts Bio Raw Granola (banán a chia semínka)
Ochutnejte exkluzivní novinku – Tigernuts Granolu od českého výrobce RAWFOOD.
Kombinace Tigernuts mouky, ovoce, semínek a koření vytváří jedinečnou chuť. Granolu vyzkoušejte na snídani, svačinu nebo jako součást lehkého oběda. Granola je přirozeně bezlepkový a bezlaktózový výrobek v BIO a RAW kvalitě. Neobsahuje žádné ořechy, proto je vhodná i pro lidi trpící alergií na ořechy. Výrobek je šetrně sušen při nízké teplotě do 42 °C tak, aby zůstaly zachovány všechny zdraví prospěšné látky.
Zdravím a díky moc za tip na neznámou a velmi zajímavou potravinu! Countrylife ale zřejmě není jediný výrobce, po krátkém googlení jsem narazila dokonce na e-shop, který se na šáchor specializuje (neberte to prosím jako doporučení, zkušenost s nimi zatím nemám): http://www.tigernuts.cz/produkty/
Tak to je úžasné, jsem moc ráda, že se najde někdo, kdo také hledá a googlí, z dovolením doplním odkaz, to je bezvadné, já hledala a našla zatím jen ty jmenované, děkuji 🙂