Sekaná s bramborem či dýňovým pyré bez lepku

Ingredience

  • 1kg mletého masa (melu si vždy vlastní maso z farem, vepřové máme domácí nebo rovněž farmářský chov, používám na semletí hovězí zadní či přední – kýta, plec, vepřové rovněž plec nebo krkovici. Je zapotřebí, aby část masa byla s tukem jinak bude sekaná suchá, většinou melu půl na půl).
  • 3 střední cibule
  • 1/2 většího česneku
  • sůl dle potřeby
  • 2 vejce (lze nahradit dýňovým pyré, 3-4 lžíce postačí, krátce povařit v páře nebo nastrouhat a rozmixovat)
  • pepř čtyř barev (dětem můžeme vynechat, dávám jen malé množství)
  • majoránka (s tou vážně nešetřím, máme domácí od babičky a padnou tak 2 hrsti)
  • mletý kmín (přibližně polévková lžíce)
  • 4-5 hrstí kukuřičné strouhanky
  • voda na podlití dle potřeby
  • České Ghíčko bio na omaštění brambor a potření sekané

 

příloha: brambory omaštěné Ghíčkem, případně bramborovo-dýňové pyré. Velmi rádi podáváme s okurkovým salátem na sladko-kyselo nebo nakládanou řepou ve sladkokyselém nálevu.

 

Do sekané se dá krásně zakamuflovat spousta dalších ingrediencí, které běžně neprochází, mám vyzkoušenou dýni, kapustu, červenou řepu, stačí přidat pár lžic pyré a máme pokaždé trošku jinou chuť.

 

Příprava

Sekanou jednou za čas velmi ráda připravuji jen většinou není čas na její focení a už vůbec ne na to vážit kolik čeho přidám, nerada vážím množství koření protože je třeba prostě maso ochutnat zda má požadovanou chuť, čím však rozhodně nešetřím je česnek a cibule, to je prostě základ bez kterého to prostě není ono.

Než se pustíme do samotného mísení ingrediencí nameleme si maso. Když máme maso namleté přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, vejce (místo vajec lze použít pyré z dýně, případně můžeme přidat jako bonus i s vejci, rovněž lze přidat do sekané v jiné variaci kapustu či červenou řepu), troška pepře, majoránku, mletý kmín, vše společně rozmixuji s pomocí tyčového mixéru, my máme rádi vše pěkně spojené a sekanou hladkou. Případně můžete cibuli namlít společně s masem, to už nechám na vás a následně ostatní suroviny jen zamíchat, když máme důkladně vše spojené a zamíchané, přidáme vejce a strouhanku, opět vše spojíme, aby se příliš směs nelepila, dle potřeby ještě můžeme strouhanku přisypat. Navlhčíme si vodou ruce a sekanou uhladíme a vložíme do zapékací mísy, podlijeme lehce vodou a posypeme mletým kmínem, přiklopíme. Vložíme do trouby, pečeme na 200°C přibližně 15 minut, následně stáhneme na 150-180°C a pomalu dopékáme, já peču přibližně 1,5-2 hodiny, nakonec sekanou odklopíme a potřeme Ghíčkem a necháme kůrku zezlátnout.

Podávat můžeme s libovolnou přílohou, omaštěnými bramborami, dýňovým pyré, kaší, to už nechám na vás. U nás nesmí chybět salátová okurka na sladko-kyselo nebo červená řepa.

 

Poznámka

Počet porcí: 5-6 porcí

Čas příprav: 2 hodiny