Sněhová ořechová kolečka

 

Bez použití mouky a mléčné bílkoviny a laktózy.

Ingredience

  • 5-6 bílků
  • 100g vlašských ořechů
  • 160g mletých mandlí (případně mandlové mouky)
  • 80g javorového sirupu
  • 15g kakaového prášku
  • špetka soli
  • České Ghíčko bio na potření pečícího papíru
  • lískové oříšky celé dle potřeby


Příprava

Zbylé bílky se musely zužitkovat a jelikož se mi fakt nechtělo dělat nic složitého, tak jen ořechová mlska s vyšlehanými bílky.

Kolečka měly velký úspěch u dospělých i malého takže super i jako vánoční cukroví.
Jsem přesvědčená, že pokud jsou zapotřebí nahradit bílky půjde to rovněž z našlehaného nálevu z cizrny či fazolí, ale musím zkusit. Vyšlehat tento nálev jde, to už jsem zkoušela, ale ne jaká nastane reakce po přidání ořechů.
Původně mě lákalo udělat jen kokosky, ale řekla jsem si, že zkusím něco jiného a vyplatilo se. Toto cukroví má strašně možných kombinací. Když se přidá kokos je to zase úplně jiná chuť. Pro děti sladké akorát jen až budu dělat na Vánoce určitě přidám ještě pro dospělé kokosový cukr ten u nás ve vánočním cukroví nesmí chybět.

Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh.
Nameleme vlašské ořechy a mandle, dáme do mísy, přidáme javorový sirup, kakaový prášek, zamícháme a pomalu vmícháme vyšlehané bílky. Konzistence musí být taková, aby se s těstem dalo pracovat s pomocí zdobícího sáčku. Podle konzistence případně přidáme ještě namleté ořechy.
Potřeme si plech s pečícím papírem Ghíčkem a pomocí zdobícího sáčku s širokou špičkou děláme stejné tvary jako na kokosky jen větší, doprostřed dáme lískový oříšek.
Troubu rozehřejeme na 150°C, pečeme přibližně 20 minut dokud nejdou kolečka s pečícího papíru odloupnout. Musí být hezky zasušená jako kokosky.

Po vyndání z trouby můžete lehce posypat nastrouhanou čokoládou.

Poznámka

Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 27 kusů

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

p1180555