Ingredience
- 130g špaldové mouky T1050
- 130g žitné mouky
- 180g upečené, najemno nastrouhané řepy
- 40g čokoládových zlomků 100% Troubelice, případně jinou vysokoprocentní čokoládu
- 20g kakaového prášku Troubelice
- 80-100g panely
- 20g kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 vejce
- 40g kakaového másla
- špaldová mouka T 1050 na podsypání
* pokud máme bambucké máslo můžeme přidat čajovou lžičku, doporučuji Purity vision, jiné raději ne, ta vůně je jedinečná a dodá sušenkám zase jiný rozměr.
Vejce není případně třeba, řepa pojí dostatečně, jen upravíme množství mouky. Vycházela jsem z předchozího receptu na sušenky: http://navlnechuti.cz/spaldovo-zitne-susenky-s-kousky-cokolady/
Příprava
Sešlo se mi trošku více řepy, část padla malé do příkrmu, dále na picles, část na pomazánku a pak přišlo velké váhání zda spáchat nějaký moučník a nebo sušenky, nějak chuť byla silnější a vyhrály sušenky, řepu jsem měla upečenou, a tak byla příprava velmi snadná a rychlá.
Červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme, já ji peču na 250°C přibližně 45 minut, nechám vychladnout a následně oloupu.
Oloupanou řepu nastrouháme najemno, dáme ji do mísy, přidáme vejce, panelu, ostatní sypké suroviny, kakaové máslo rozpuštěné ve vodní lázni, nemusíte čekat než vychladne, nakonec vmícháme čokoládové zlomky, které nastrouháme na struhadle. Vše důkladně propracujeme. Pokud raději pracujete na pracovní podložce, není problém. Na pracovní podložku nasypeme sypké suroviny, přidáme nastrouhanou řepu, vejce, rozpuštěné kakaové máslo a důkladně vše propracujeme. Těsto je lehce lepivé, v případě potřeby lehce moukou podsypeme, jen tolik, aby se nám těsto na ruce nelepilo, těsto můžeme nechat krátce odpočinout v lednici, bude se s ním lépe pracovat.
Na plech s pečícím papírem klademe sušenky, které jsme si vytvarovali v ruce, kreativitě se meze nekladou, připravené sušenky dáme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 10-15 minut.
Poznámka
Neptejte se mě prosím čím nahradit kakaové máslo, prostě má atipickou vůni a chuť a prostě máslo je chabá alternativa.
Počet porcí: 1 plech
Čas přípravy: 45 minut
PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina.
! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !