Špaldovo-žitné tyčinky se šmakounem s provensálským kořením a sušenými rajčaty

Ingredience

  • 150g špaldové mouky T 1050
  • 100g žitné mouky celozrnné jemně mleté
  • 30g hrubé špaldové mouky (nemusí být, můžeme jen špaldovou mouku T1050)
  • 100g Českého Ghíčka Bio
  • 50g Alsanu bio (náhražka za máslo)
  • 2 vejce
  • 10g himalájské soli
  • 100g šmakouna s provensálským kořením (obsahuje sušená račata)
  • 1/2 lžičky sušené bazalky, záleží na chuti každého
  • mouka na podsypání T1050 dle potřeby
  • 1 vejce na potření tyčinek
  • sezamové semínko a hrubozrnná sůl na posypání dle potřeby

P1140874

Léto je tu a pořádné léto je plné akcí, radovánek, grilovaček a párty. Vezměte tyto tyčinky s sebou a nebudete litovat. Příprava je velmi snadná a chuť nezapomenutelná. Rozhodně nebude vaše oslava tuctová, takové tyčinky nekoupíte. Nejen, že jsou chuťově úžasné, ale díky šmakounovi i velmi výživné. Sezamové semínko obsahuje další cenné živiny jako je například vápník, připravte si je i vy, výživné tyčinky, zdravé a velmi chutné. Ať už k vínu či jen tak…Jjsou prostě skvělé.

Příprava

Prosejeme si jednotlivé druhy mouky, z mouky vytvoříme důlek do kterého dáme povolené Ghí, Alsan, jedno celé vejce, sůl, těsto důkladně prohněteme a na konec přidáme najemno nastrouhaného šmakouna s porvensálským kořením a rajčaty, společně se sušenou bazalkou a opět do těsta zapracujeme. Těsto necháme odležet v lednici alespoň 1 hodinu.

Těsto vyjmeme z lednice, propracujeme a vyválíme si válečky. Pro přípravu jedné tyčinky potřebujeme dva válečky, já volila jeden silnější a jeden tenčí, delší. Na jednom konci jsem těsto spojila, tenčím válečkem omotala silněší a na konci opět spojila. Takto připravené tyčinky klademe na plech s pečícím papírem. Tyčinky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamovým semínkem a hrubozrnnou solí.

Tyčinky na plechu s pečícím papírem vložíme do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme do zlatova přibližně 20-30 minut.

 

Poznámka

Počet porcí: 2 plechy tyčinek, přibližně 20 tyčinek

Čas přípravy: 45 minut

 

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1140865