Ingredience
- 100g rýžové mouky polohrubé
- 100g pohankové mouky hladké (ne celozrnné, ta je velmi výrazná)
- 50g panely či jiného sladidla
- 70g šťávy z pomeranče nebo vody (mám uvedeno v gramech, byla jsem líná vyndavat měrku a lila jsem rovnou do misky na váze, mělo by odpovídat 70ml)
- 50g oleje, alsan bio či České Ghíčko musím teprve vyzkoušet (mám uvedeno v gramech, byla jsem líná vyndavat měrku a lila jsem rovnou do misky na váze, ale mělo by odpovídat 50ml)
- 90g meruněk – pyré, rozmixujeme (určitě půjde vymačkaná, najemmno nastrouhaná dýně, chystám se vyzkoušet cuketu, vymačkanou zbavenou tekutin, alternativa v jablku někdy zaškodí a korpus se zdrcne, takže pokud jej použijete pořádně vymačkat, banán lze rovněž použít)
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů a lepku
- olej na vytření formy a rýžová polohrubá mouka na vysypání
zdobení
- výrazná marmeláda na potření nebo rozmixované ovoce
- třešně či višně
- pokud vám lepek problémy nedělá, můžete nahadit bezlekové mouky klasickou polohrubou nebo špaldovou moukou, savost bezlepkové mouky je vyšší takže postačí upravit poměr mouky přibližně o 40g více.
Příprava
Kluci nám odjeli na výlet a my s Gábinkou zůstaly sami doma, měla jsem hezky ležet a pěkně si odpočinout, tak jedno spaní společné jsme daly, ale pak už se mi nechtělo a honila mě mlsná. Řekla jsem si, že bych si mohla udělat něco rychlého a košík třešní prostě lákal k nějakému experimentu, mrňousek uspaný, a tak se šlo na věc.
Meruňky vypeckujeme a rozmixujeme v hladké pyré, přilijeme šťávu z jednoho pomeranče (lze nahradit vodou), přilijeme olej, následně vmícháme sypké suroviny – mouky, sladidlo, prášek do pečiva, které jsme si smíchali dohromady v míse. Vznikne nám těsto na úrovni koláčů, ale mastné, přendáme jej do dortové formy, kterou jsme si vytřeli olejem a vysypali rýžovou polohrubou moukou. Vzniklé těsto potřeme marmeládou či džemem a navrstvíme vypeckované třešně. Nemusíme potírat pokud máme výraznější ovoce nebo můžeme kombinovat třešně a rybíz. Chce to ostřejší chuť, přeci jen pohanková mouka je výrazná a třešně po upečení už tolika ne. Tomuto koláči bude také úžasně sedět kombinace s borůvkami, rybízy, ostružinami ať už s drobenkou či bez, ale klidně i jablko. Připravený korpus s ovocem vložíme do trouby a pečeme 30-40 minut, vyzkoušíme špejlí.
Mě hlavně zajímalo jestli se korpus hne pod ovocem či se rozmáčí, drží krásně. Bude bezvadný i samostatně jako bábovka.
Korpus můžeme upéct i samostatně, po vychladnutí potřít marmeládou či džemem a následně navrstvit ovoce, které můžeme ponechat jen tak nebo přelít agarovou či pudinkovou šťávou z ovoce a nechat ztuhnout. S tímto korpusem si půjde hrát a je vážně univerzální.
Poznámka
Počet porcí: forma o průměru 16cm, ale pokud nevadí o něco nižší, tak i 21cm
Čas přípravy: 60 minut
Mohu poprosit, jak udělat tu pudinkovou šťávu z ovoce? Děkuji
Hezký den vezmeme šťávu buď z odšťavněného ovoce nebo džus, na 500ml 2 pudinkové prášky, ve studené šťávě rozpustíme pudinkové prášky a vaříme do zhoustnutí pak již jen nalijeme na moučník ozdobeným ovocem.
Dobrý den,
myslíte že to bude fungovat i když dám místo meruněk třešně?
Hezký den, asi jste myslela meruňky, třešně v receptu jsou, meruňky i třešně je možné použít. Jen bych meruňky osladidla, aby nebyl mdlé nebo podmázla meruňkovou marmeládou nebo upekla korpus samostatně a před koncem pečení nanadala ovoce krátce rozpéct, aby si zachovalo chuť…