Vajíčková pomazánka s hraška máslem, jarní cibulkou, nakládanými okurkami a hořčicí

 

 Ingredience

  • 5-6 kusů uvařených vajec
  • 2 lžíce hraškového másla s Ghíčkem Bio (lze nahradit máslem nebo rostlinným tukem, připravíme se tak o mnoho živin), recept na Hraškové máslo naleznete zde: Hraškové máslo s Českým Ghíčkem
  • 1 jarní cibulka
  • plnotučná hořčice Natural dle chuti
  • domácí nakládané okurky a nálevem dle chuti
  • sůl dle chuti

Příprava

Pomazánka nesmí chybět na žádné z našich oslav a vajíčková je naše oblíbená. Samotná příprava je časově náročnější, ale hraškové máslo s Ghí prostě stojí za ten čas strávený v kuchyni. Nejen, že vznikla pomazánka jemná, ale zároveň velmi výživná. Po této pomazánce se na stole jen zaprášilo a mě to jako hostitelku samozřejmě velmi potěšilo, poslala jsem na ochutnání i své babičce a ta byla, tak nadšená, že dnes běžela do místní samoobsluhy, kde chtěla objednat všechny druhy hrašky. Hrašku zná již dlouho, ale netušila, že z ní lze připravit dle jejích slov takto výborná pomazánka, která dělá bříšku dobře.

Uvařená vejce nastrouháme nahrubo, přidáme pokrájenou jarní cibulku, hraška máslo, nahrubo nastrouhané nakládané okurky, hořčici, nálev z okurek, vše společně promícháme, případně dosolíme a namažeme na libovolné pečivo.

Jelikož byla oslava v neděli, zvolila jsem bagetky PANINI dovezené z MAKRA, které jsem rozpekla v troubě, bohužel nejsou vhodné pro ABKM ani bezlepkovou dietu, ale zároveň jsem si nechala dovést celozrnné bagetky, které BKM neobsahovaly, ale lepek ano. Pro bezlepkovou dietu zvolte bezlepkové pečivo.

Poznámka

Vlastní přípravou Hraškového másla s Českým Ghíčkem vytvoříte vždy originání pomazánku. Můžete ji použít jen tak na potření pečiva či do základu pomazánek, které tím získají novou chuti, ale rovněž si obohatíte jídelníček o cenné živiny. Vydrží několik dní v lednici v uzavřené dóze.

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 45 minut

Pomazánka byla připravována za účelem, že mohou ochutnat i děti, nepoužila jsem žádné koření. Možno dochutit pepřem. Plnotučná hořčice NATURAL je bez chemických konzervantů: hořčičné semeno, vinný ocet, pitná voda, fruktóza 15%, jelá sůl 3,5%, směs bylin a koření. Výrobek je bez chemických konzervantů.

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hraška je úžasná obalovací směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychlé za dravěji obalíte zřízky, zeleninu, houby,….a to bez použití vajec. Hraškou zdravě zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrm. V těstech a karbanátcích Hraška dobře pojí a proto umožňuje vynechání vajec.

Hraška slouží k přípravě základu pomazánek, dresinků a bešamelových omáček na zeleninu vařenou v páře nebo na zapékání.

Spojení vysoké výživové hodnoty a mimořádně dobrých kulinářských vlastností Hrašky umožňuje zařadit mezi zdravé pokrmy i v české kuchyni oblíbené omáčky, knedlíky, zahuštěné polévky, smaženou zeleninu a ovoce.

Chuť jídel z Hrašky je nezapomenutelná. Uspokojí i náročné strávníky, neomrzí a vždy si nás získá svoji přitažlivostí.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska