Ingredience
- 68g mletých mandlí
- 50g strouhaného kokosu
- 70g bio kokosového krému
- 2 lžíce tekutého sladidla (agáve, javorový sirup, dle chuti)
- 2-3 kokosového oleje raw bio či 1-2 lžíce koko ghí – není určené pro vegany
- strouhaný kokos na obalení dle potřeby
Příprava
Už několik maminek mi lítostivě psalo, že neví jak připravit bezmléčné Raffaelo, také mě to trošku trápilo protože bych ráda, aby jej malý mohl ochutnat. Připravila jsem si tedy vlastní verzi a musím říct, že je úžasná, kokosový krém je něco neskutečně úžasného, velmi chuť podtrhne a s koko Ghí je to senzační dvojka. Příprava je strašně snadná a rychlá.
Mleté mandle smícháme s kokosem, přidáme tekuté sladidlo, kokosový krém, který necháme při pokojové teplotě povolit nebo necháme před přípravou u topení, dle konzistence, přidáme koko ghí či kokosový olej. Důkladně vše propracujeme, hmota bude mokřejší, ochutnáme a dle chuti dosladíme, já již nepřislazovala, mnou použitý kokosový krém (viz obrázek) je přirozeně sladký. Z připravené směsi vytvarujeme kuličky a obalíme v kokosu, dáme na tác s pečícím papírem a necháme vychladit v lednici! Neujídat, smích.
No a pak prostě a jednoduše slušně řečeno zbaštíme.
Přeji příjemné, zdravé mlsání.
Pokud vás honí mlsná a máte chuť na čokoládu, klidně si kuličky polijte čokoládou, například Vivani čokoládou na vaření, která je rovněž vegan.
Kdo chce může si přidat jako náplň celou mandličku, to už nechám na vás.
Poznámka
Pokud chcete, aby bylo Raffaelo měkčí, vyndejte jej z lednice a nechte při pokojové teplotě povolit.
Lze připravit pouze z kokosového krému, musí se jej však použít mnohem víc, já jsem již neměla a z toho důvodu jsem přidala kokosový olej, hmota se mi nechtěla pojit. Kokosových krémů je celá řada a konzistence je u některých upravena zahušťovadlem, přidávejte dle konzistence a tvárnosti hmoty, musí se prostě lehce lepit, aby šly tvarovat kuličky. Může být přidáno sušené rostlinné mléko, ale zatím jsem nenašla takové, které by mi svým složením vyhovovalo a takto jsem s chutí maximálně spokojená. Kokosový krém je velmi chutný a rozhodně s ním nic nepokazíte.
Kokosový krém lze zakoupit od značek Rapunzel, Amaizin a mělo by být dostupné i v síti DM.
Čas přípravy: 15 minut bez chlazení
Počet porcí: 12 kuliček
Koko Ghí je směs Českého Ghíčka a kokosového oleje, skvěle se s ním pracuje a je úžasné nejen do nepečeného cukroví, ale i klasických těst.
Vypadá to skvěle, jaké tekutné sladidlo doporučujete zvolit?
Děkuji, Veronika
Javorový sirup, agáve… Já použila javorový sirup.
Dobry den, ako dlho gulicky vydrzia?
Dobrý den, pokud budou kuličky v lednici v boxu mám vyzkoušeno týden, nikdy nám déle nevydržely protože jsme je dřív snědly.
Kupila som kokosmus v DM, ale konzistenciou a chutou je to skoro ako kokosovyo olej. Ono to tak má byť?
Mnou použitý kokosmus je trošku někde jinde, ale bohužel není v ČR dostupný DR-Goerg, dm jsem ještě nezkoušela, nedokážu porovnat. Četla jsem na něj chválu a zrovna tak na Amaizin, měla by tam být více dužiny. Nicméně od kokosového oleje by se měl lišit hlavně chuťí, ta by měla být více výrazná. Já objednávám od tud: https://www.drgoerg.com/en/coconut-products
tak jsem taky „pekla“, použila jsem DM kokosmus a dobrý – jsou tam dvě vrstvy, dole víc kokosová a nahoře víc olej, je třeba to lžící prodlabat až na dno, z venku je to lze vidět, že jsou tam dvě vrstvy
jako upgrade jsem si udělala krém (svařený pudink s trochou rostlinného másla), malé „bobečky“ dala do mrazáku zmrznout a obalovala hmotou a pak v kokosu (viz recept)
Tak je vidět, že si umíte poradit a jste velmi kreativní, ten který používám já viz. poznámka je konzistence kokosmus stejnoměrná, záleží hodně na výrobci.
Udelala jsem na zkousku z polovicni davky a pulka uz je pryc.
Luxusni!
Hezký den, tak to mě velmi těší 🙂 a mám velkou radost, že chutná 🙂
Dobrý den, zkoušela jsem tento recept poprvé a je výborný. Jen manžel je zvyklý (od babičky, která již nežije) na kokosové úly. Zkoušela jsem dát těsto do formiček, ale hrozně se to rozpadá. Neděláte z toho i úly? Nenapadá vás nějaký figl, jak to zvládnout? Samozřejmě to nebude ta správná chuť bez hromady moučkového cukru, ale chci to aspoň zkusit, jestli by to u něj neprošlo 😀 Děkuji!
Hezký den, zkusila bych trošku podchladit, těsto dát do lednice, mělo by se s těstem lépe pracovat, přidat případně o něco více kokosového oleje a hodně vysypat formičku moučkovým cukrem, bohužel nezkoušela. Jsem moc ráda, že vám raffaelo chutná 🙂
Vypadá to luxusne, Jitko, a ráda bych je vyzkoušela.
Poradíte, kde koupím Amazon creamed coconut? Hledala jsem na heurece i rychle googlila a v ČR nikde nic – maximálně to mléko v plechovce …
Děkuji a krásné Vánoce 🙂
Šárka
Hezký den, kupovala jsem zde: https://www.drgoerg.com/catalogsearch/result?q=kokosmus mrkněte pod recept zde jsou tam uvedené alternativy: http://navlnechuti.cz/nepecene-susenky-plnene-bio-kokosovym-kremem-a-rezy-s-ghitelou/ v dm lze rovněž zakoupit