Vepřová panenka na bílém víně s hořčicí a pepřem se šťouchanými brambory

 

 Ingredience

  • tuk dle potřeby
  • 6 plátků vepřové panenky – výška cca 1,5 cm
  • 2dcl Ruladského šedého 2011
  • hořčice polotučná s fruktózou NATURAL dle chuti
  • pepř čtyř barev dle chuti
  • sůl dle chuti
  • brambory dle potřeby
  • 1 větší cibule

Příprava

Většinou se snažím vařit jídla pro všechny jenže tentokrát byla chuť na něco trošku ostřejšího a to do jídelníčku dvouleťáčka nepatří. Pro našeho malého jedlíka jsem měla navařeno z předchozího dne a tak jsem se mohla pustit do přípravy této dobrůtky.

Vepřovou panenku omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Jednotlivé plátky osolíme, opepříme, zmáčkneme dlaní, lehce potřeme z obou stran hořčicí a necháme krátce stranou. Na tuku opečeme maso z obou stran, podlijeme vínem a přidáme hořčici. Mnou použitá hořčice je velmi výrazná, dala jsem pouze lžičku. Krátce povaříme, zredukujeme na požadovanou hustotu, víno se postupně odvaří a omáčka zhoustne. V případě potřeby dochutíme pepřem.

Podáváme se šťouchanými bramborami. Brambory očistíme, dáme vařit. Orestujeme si na tuku cibuli, uvařené brambory rozmačkáme a přidáme orestovanou cibuli a zamícháme.

Poznámka

 

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 45 minut

Pro ty, co mají raději jemnější omáčky, doporučuji následující postup. Po opečení dáme maso stranou a na výpeku z masa orestujeme cibulku, podlijeme vínem, přidáme hořčici, rozmixujeme a vrátíme zpět maso.