Ingredience
- 1 kg vepřové pečeně
- Bio České Ghíčko dle potřeby
- 400g sekaných rajčat v plechu nebo čerstvé, postačí i 50g protlaku
- 1 velká cuketa
- 2-3 cibule
- 3 střední mrkve
- 30g celeru
- 250ml kokosového mléka REAL THAI
- 200ml mandlového či jiného rostlinného mléka
- himalájská sůl dle chuti
- voda na naředění konzistence dle potřeby
můžeme si přidat zelený hrášek, sterilovanou okurku, citron
Příprava
Náš malý začal chodit do školky a jelikož smetanu, jogurty, mléko a tvaroh ještě nemáme dostatečně odzkoušené, připravuji část jídel do školky sama. Prvotní záměr byl, že by z počátku chodil na obědy domů, ale hned první den prosil, aby mohl jíst s kamarády, a tak bylo jasno.
Tuto omáčku měly děti k obědu, a tak jsem se snažila udělat obdobnou, povedla se na výbornou a dostala jsem velkou pochvalu.
Maso nakrájíme na kostky, případně můžeme ponechat na širší plátky či ponechat v celku. Na rozehřátém Ghí rychle opečeme osolené maso, vyjmeme a do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a cuketu, kterou jsme oloupali a vydlabali.
Přidáme rajčata, zalijeme trochou teplé vody, zamícháme a vrátíme zpět opečené maso. Dusíme do měkka a podléváme vodou.
Když je maso měkké, vyjme jej a omáčku rozmixujeme dohladka. Maso vrátíme zpět, přidáme smetanu, mléko a ještě chvíli povaříme.
Jelikož náš malý hrášek ani omylem jak říká, tak jsem jej nepřidávala. Omáčka mi přišla kyselá dost tudíž jsem citron s okurkou nepřidávala. Pokud chcete dodržet klasickou přípravu přidejte si hrášek, nastrouhanou okurku a dle chuti dokyselte citronem a krátce povařte.
Podáváme s oblíbenou přílohou, já připravila rýži.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka
Počet porcí: 6
Čas přípravy: 60 minut
České Ghíčko
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.České Ghíčko