Vláčný ovocný koláč s mandlovou drobenkou a šmakounem

Ingredience

  • 5 vajec
  • 60g Bio Českého Ghíčka, či jiného tuku
  • 200g špaldové mouky jemně mleté
  • 1 hrnek panely či jiného sladidla
  • 1 prášek do pečiva
  • 100ml vody
  • tuk na vytření formy, hrubá mouka na vysypání plechu

Drobenka

 

  • 3 lžíce ovesných umletých vloček
  • 1 hrst celých mandlí, rovněž umletých
  • 3 lžíce panely
  • 1,5 lžíce tuku – ghí, alsan nebo tuk, který tolerujeme

 

Šmakoun tvaroh

  • 200g přírodního Šmakouna
  • vanilka
  • medu nebo moučkový cukr dle požadované sladkosti
  • 120-150ml vody nebo rostlinného mléka, například mandlové
  • šťávu z 1/2 citronu

Ovoce

  • rybíz, ostružiny, maliny, borůvky, jahody, ale lze využít i třešně

Příprava

Jeden zapomenutý letní koláč, který jsme si opět upekly s dětmi jen ne z čerstvého ovoce, ale ze zásob z mrazáku. Korpus je příjemně vláčný a univerzální, ráda se k němu vracím a upravuji jej, tentokrát do podoby s Šmakoun tvarohem, který je skvělou a chutnou alternativou pro tvaroh.

 

Pustíme se do něj, není to nic složitého.  Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou, lépe se našlehají pokud se do nich přidá špetka soli. Změklý tuk utřeme s cukrem a žloutky, následně přidáme střídavě prosetou mouku s kypřícím práškem a vlažnou vodu. Nakonec vmícháme utřené bílky.

Těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy.

Připravíme si ŠMAKOUN tvaroh, rozbalíme si šmakoun válečky, nastrouháme je najemno do vyšší nádoby v které budeme směs šlehat.

Přidáme ostatní ingredience, vanilku, sladidlo, vodu, citron, rozmixujeme s pomocí tyčového mixéru. Vodu přiléváme postupně dle požadované konzistence, ŠMAKOUN tvaroh by měl držet na lžíci.

Do připraveného korpusu přidáme ŠMAKOUN tvaroh a na něj navrstvíme ovoce, já mám nejraději směs ostřejšího ovoce  – rybíz, ostružiny, maliny, borůvky, jahody, ale lze využít i třešně.

Nakonec přidáme drobenku, kterou připravíme z uvedených surovin, které nameleme v sekáčku a spojíme tukem, drobenkou koláč posypeme, vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 45 minut.

 

 

Poznámka

Počet porcí: šířka formy 25cm

Čas přípravy: 1 hodina

 

 

Lze připravit i jednoduchou verzi jako bublanina.

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko