Zapečená brokolice se zeleninou a jáhličkami na Českém Ghí

 

 Ingredience

  • 250g brokolice
  • 160g bílé cibule
  • 2 bílé kulaté ředkve
  • 3 mrkve
  • 6 lžic vařených jáhel
  • himalájská sůl dle chuti
  • petrželová nať dle chuti
  • 3 vejce
  • České Ghíčko dle potřeby

Příprava

Brokolice, brokolice a zase brokolice. Máme ji prostě rádi a opět se nám jí sešlo v lednici nějak moc. Procházela jsem se po bytě a přemýšlela jsem, co s ní provedu. Polévku jsem už měla v hlavě poskládanou a na sporák se mi už téměř nic nevešlo. Řekla jsem si, že si uvolním ruce a uděláme si rychlovku v troubě.

Do vody si dáme vařit na 5 minut brokolici, kterou dáme pro zachování barvy po uvaření hned do studené vody. Mezitím si orestujeme na Českém Ghí bílou cibuli. Očistíme a pokrájíme ostatní zeleninu a dáme do zapékací mísy, přidáme 6 lžic vařených jáhel, pokrájenou petrželovou nať, orestovanou cibulku a uvařenou brokolici, osolíme. Dáme do rozehřáté trouby a pečeme na 200°C do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přidáme rozkvrdlané, lehce osolené vajíčko, které ještě zapečeme. 
Pokud nemáte zapékací mísu s víkem, dejte na ni alobal ať se zelenina nevysuší. Vejce již zapékáme bez překrytí.

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 45 minut

Připravovala jsem i pro syna, nekořenila jsem, můžete přidat pepř, Mahá koření atd.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Jáhly a více o nich se dočtete zde: jáhly