Zapečený králík na česneku cibuli, mrkvi s bramborem a špenátem

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 2 králičí stehna
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • brambory dle potřeby
  • sůl dle chuti
  • voda dle potřeby

 

Špenát

  • 350g listového špenátu, já měla mražený
  • 2 menší cibule
  • česnek dle chuti
  • 2-3 vejce
  • mandlové mléko dle chuti
  • sůl dle chuti

Příprava

Tatínkovi ani malému nesmí chybět ke králíčkoví špenát a co by matka pro své chlapy neudělala že? Hlavně když chutná a sklízí se prázdné talíře.

Králičí stehna opláchneme, vložíme do zapékací mísy, osolíme a potřeme česnekem, přidáme pokrájenou cibuli, mrkev a podlijeme vodou. Pečeme přiklopené na 180°C. V případě potřeby podlijeme vodou. 
Mezitím si připravíme špenát. Na Ghí si orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme povolený špenát, povaříme, rozmixujeme, přidáme rozkvrdlaná vejce, dochutíme prolisovaným česnekem, osolíme a dle chuti zjemníme mandlovým mlékem. 
Když je maso měkké potřeme Ghíčkem, necháme již odklopené a necháme ještě upéct kůrčičku. 
Po upečení maso vyjmeme a cibuli s mrkví rozmixujeme, můžeme použít jako přeliv přes brambory.

Vše podáváme společně s uvařeným bramborem.

 

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 60 minut

Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/