Ingredience
- České Ghíčko Bio dle potřeby
- 1 malý květák
- 30g světlé quinoy
- 30g červené quinoy
- 1 bílá cibule
- 1 šalotka
- 1/4 menšího pórku
- 1 větší mrkev
- 1/2 petržele
- 1 čajová lžička Mahá koření
- 2-3 vajíčka
- sůl dle chuti
- bazalka na ozdobení
Příprava
Už jsem několikrát psala, že zapečená zelenina u nás prostě frčí a kombinací je neomezené množství. Květák v kombinaci s quinou nám moc zachutnal a hlavně když potřebujete po obědě pracovat na zahradě je to příjemné a lehké jídlo.
Květák omyjeme, rozebereme na růžičky, mrkev očistíme a rozkrájíme na kostičky, stejně tak petržel, vše uvaříme v páře, nevaříme úplně do měkka, myslíme na to, že budeme zeleninu ještě zapékat. Mezitím si orestujeme na Českém Ghíčku pokrájené cibule společně s mahá kořením a uvaříme quinou, kterou propláchneme a vaříme ve dvojnásobném množství vody.
Quinou po uvaření necháme v cedníku okapat a přidáme do zapékací mísy s ostatní zeleninou, osolíme, přiklopíme a pečeme, nakonec přidáme rozkvrdlaná osolená vajíčka a krátce zapečeme bez přiklopení.
Poznámka
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 45 minut
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/
Pokud neznáte quinou, dočtete se o ní více zde: quinoa
Mahá koření
Dodá jídlu výbornou chuť, podporuje činnost střev a žaludku, harmonizuje trávení, redukuje plynatost. Směs je balena ihned po namíchání a tak se dlouhodobě uchovávají unikátní vlastnosti použitých surovin.
Mahá koření je jedinečná směs mezi přípravky, které slouží k ochucování jídel. Jeho skladba zaručuje výtečnou chuť i vůni, zároveň však také příznivě ovlivňuje biochemické procesy v lidském organismu, pozitivně se projevuje na zdraví a na tělesné i duševní kondici. Je složeno z mletého kmínu, koriandru, hořčice.
Použití – orestování na oleji
Intenzivnější chuť získáme, když Mahá koření krátce orestujeme (otevření) na oleji, podobně jako když pracujeme se sladkou paprikou. Takto upravené koření je vynikající do polévek, omáček, šťáv, guláše, špenátu, karbanátku, luštěninových, zeleninových či houbových jídel. Zvýrazní chuť bramborového nebo zelného salátu, či pomazánek.
Použití přímo
Koření sypeme přímo do pokrmu, do pomazánek, do vody na vaření brambor. Přidáváme do těst na slané pečivo a chleba apod.
Čaj z připravený z Mahá koření
1/2 čajové lžičky Mahá koření, 250 ml vody necháme přejít varem a 5 minut vyluhujeme.
Složení Mahá koření
Český kmín, koriandr, hořčičné semínko.
Neobsahuje sůl ani glutaman sodný. Mahá koření můžete zakoupit v našem eshopu, nebo v prodejnách se zdravou výživou.