Zeleninové placky z červené čočky, Teff mouky a Ghí

 

Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 5 lžíc vařené červené čočky
  • 5 růžiček květáku
  • 1 mrkev
  • 1/4 pórku
  • 5 lžic teff mouky hladké světlé
  • olivový olej dle potřeby

Připravovala jsem k obědu červenou čočku a pár lžic mi zbylo. Napadlo mě, že by mohly být chutné i placky, tak jsem si je uplácala a měly velký úspěch.

Na Českém Ghí si orestujeme pórek. Ostatní zeleninu uvaříme v páře, necháme vychladnout. Po vychladnutí veškeré suroviny rozmixujeme, přidáme sůl a zahustíme teff moukou. Ze vzniklého těsta si uděláme placičky, které nandáme na pečící papír, placičky pokapeme olivovým olejem. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C, pečeme 20-30 minut.

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 45 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Pokud neznáte Teff dočtete se o něm zde: teff