Zelné placky s cuketou, hraškou a pohankovou moukou

 

 Ingredience

  • 3 brambory
  • 1/4 větší očištěné, vydlabané cukety
  • 100g kysaného bílého zelí Efko
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka dle chuti
  • mandlové mléko dle potřeby
  • mořská sůl dle chuti
  • pohanková mouka dle potřeby
  • 1/2 lžičky hrašky na zahušťování
  • olivový olej dle potřeby

Příprava

Dnes to vypadalo, že náš malý strávníček nejedl a rozhodl se pro degustaci. Nejen, že se nacpal polévkou k prasknutí, ale rovněž jako přídavek si bužíroval na kysaném zelí, které mu zachutnalo natolik, že málem nebyl recept na zelné placky, ale bramborovo-cuketové. Po dojezení své mističky zahlásil „mami hají“, uložila jsem malého jedlíka a dala se do práce.

Brambory, cuketu nastrouháme najemno, přidáme najemno nakrájené zelí, prolisovaný česnek, majoránku, sůl. Rozmícháme si hrašku s mandlovým mlékem a přidáme do směsi, promícháme a v případě potřeby zahustíme pohankovou moukou, směs důkladně zamícháme. Z připravené směsi naděláme placičky, které klademe na pečící papír, zakapeme olivový olejem a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme dozlatova přibližně 30 minut.

Poznámka

Počet porcí: 8

Čas přípravy: 45 minut

Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hraška je úžasná obalovací směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychlé za dravěji obalíte zřízky, zeleninu, houby,….a to bez použití vajec. Hraškou zdravě zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrm. V těstech a karbanátcích Hraška dobře pojí a proto umožňuje vynechání vajec.

Hraška slouží k přípravě základu pomazánek, dresinků a bešamelových omáček na zeleninu vařenou v páře nebo na zapékání.

Spojení vysoké výživové hodnoty a mimořádně dobrých kulinářských vlastností Hrašky umožňuje zařadit mezi zdravé pokrmy i v české kuchyni oblíbené omáčky, knedlíky, zahuštěné polévky, smaženou zeleninu a ovoce.

Chuť jídel z Hrašky je nezapomenutelná. Uspokojí i náročné strávníky, neomrzí a vždy si nás získá svoji přitažlivostí.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska