Zde jsou v obrázcích uvedeny možnosti na výrobu rostlinného mléka, možnosti náhrady vajec a másla.
Naleznete zde rovněž alternativy pro smetany, sýry, tvarohy, tuky, čokolády a mlsání, produkty, které se na webu objevují.
Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ
ČESKÉ GHÍČKO – ALTERNATIVA PRO BEZMLÉČNOU DIETU, TESTOVÁNO V LABORATOŘI
České Ghíčko – přepuštěný máselný tuk v různých variacích – natural, bio, ochucené, koko ghí, kozí Ghí…, více o Českém Ghíčku a jeho výrobě zde: http://ceskeghicko.cz/
KOKOSOVÉ KRÉMY
Hodí se do asijské a exotické kuchyni, kde slouží jako náhrada za mléko, máslo a jiné tuky. Zmírňuje též palčivost pokrmů. Jsou výborné i do nejrůznějších cukrovinek, krémů, dezertů, zmrzlin, apod.
Rostlinné jogurty
Mandlový Nejogurt – Bílý
Nejogurt je první český rostlinný jogurt vyrobený z mandlového mléka – Nemléka. Neobsahuje žádnou laktózu, sóju, lepek ani cukr, zato je plný zdraví prospěšných živých jogurtových kultur. A protože je v něm doopravdy hodně mandlí, má hustou, krémovou chuť.
Neochucený mandlový Nejogurt je skvělý ke snídani s ovocem a granolou, nebo na slano jako tzaziki. Není sladký, má krémovou chuť a je nakyslý tak akorát. Bez cukru, lepku, laktózy, sóji a všech dalších zbytečných látek, zahuštěný pouze špetkou tapioky.
Informace o produktu:
– bez laktózy, sóji, lepku, cukru
– vegan (neobsahuje živočišné látky)
Objem: 375 g
Skladování: skladujte v teplotě do 4 °C
Složení: mandlový nápoj (filtrovaná voda, mandle 20 %, datle), tapiokový škrob, živé jogurtové kultury (S. thermophilus, L. acidophilus).
Výživové údaje na 100 ml výrobku: energie: 499 kJ/121 kcal • tuky: 10,6 g • z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8 g • sacharidy: 2 g • z toho cukry: 1 g • bílkoviny: 4,4 g • sůl: <0,1 g
Mandlový Nejogurt – Jahodový
Nejogurt je první český rostlinný jogurt vyrobený z mandlového mléka – Nemléka. Neobsahuje žádnou laktózu, sóju, lepek ani cukr, zato je plný zdraví prospěšných živých jogurtových kultur. A protože je v něm doopravdy hodně mandlí, má hustou, krémovou chuť.
Jahodový Nejogurt je navíc dochucený výběrovým jahodovým džemem, který je slazený pouze jablečným moštem, a tak neobsahuje vůbec žádný cukr. A jahody v něm? Samozřejmě české.
Informace o produktu:
– bez laktózy, sóji, lepku, cukru
– vegan (neobsahuje živočišné látky)
Objem: 125 g
Skladování: skladujte v teplotě do 4 °C
Složení: mandlový nápoj (filtrovaná voda, mandle 20 %, datle), jahodový džem výběrový 16 % (jahody 49 %, koncetrovaná jablečná šťáva, agar), tapiokový škrob, živé jogurtové kultury (S. thermophilus, L. acidophilus).
Výživové údaje na 100 ml výrobku: energie: 612 kJ/147 kcal • tuky: 10,6 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8 g • sacharidy: 8,4 g, z toho cukry: 7,2 g • bílkoviny: 4,4 g • sůl: <0,1 g
Mandlový Nejogurt – Borůvkový
Nejogurt je první český rostlinný jogurt vyrobený z mandlového mléka – Nemléka. Neobsahuje žádnou laktózu, sóju, lepek ani cukr, zato je plný zdraví prospěšných živých jogurtových kultur. A protože je v něm doopravdy hodně mandlí, má hustou, krémovou chuť.
Borůvkový Nejogurt je navíc dochucený výběrovým borůvkovým džemem, který je slazený pouze jablečným moštem, a tak neobsahuje vůbec žádný cukr. A borůvky v něm? Samozřejmě české.
Informace o produktu:
– bez laktózy, sóji, lepku, cukru
– vegan (neobsahuje živočišné látky)
Objem: 125 g
Skladování: skladujte v teplotě do 4 °C
Složení: mandlový nápoj (filtrovaná voda, mandle 20 %, datle), borůvkový džem výběrový 16 % (borůvky 49 %, koncetrovaná jablečná šťáva, agar), tapiokový škrob, živé jogurtové kultury (S. thermophilus, L. acidophilus).
Výživové údaje na 100 ml výrobku: energie: 612 kJ/147 kcal • tuky: 10,6 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8 g • sacharidy: 8,4 g, z toho cukry: 7,2 g • bílkoviny: 4,4 g • sůl: <0,1 g
Mandlový Nejogurt – Meruňkový
Nejogurt je první český rostlinný jogurt vyrobený z mandlového mléka – Nemléka. Neobsahuje žádnou laktózu, sóju, lepek ani cukr, zato je plný zdraví prospěšných živých jogurtových kultur. A protože je v něm doopravdy hodně mandlí, má hustou, krémovou chuť.
Meruňkový Nejogurt je navíc dochucený výběrovým meruňkovým džemem, který je slazený pouze jablečným moštem, a tak neobsahuje
vůbec žádný cukr. A meruňky v něm? Samozřejmě české.
Informace o produktu:
– bez laktózy, sóji, lepku, cukru
– vegan (neobsahuje živočišné látky)
Objem: 125 g
Skladování: skladujte v teplotě do 4 °C
Složení: mandlový nápoj (filtrovaná voda, mandle 20 %, datle), meruňkový džem výběrový 16 % (meruňky 49 %, koncetrovaná jablečná šťáva, agar), tapiokový škrob, živé jogurtové kultury (S. thermophilus, L. acidophilus).
Výživové údaje na 100 ml výrobku: energie: 612 kJ/147 kcal • tuky: 10,6 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,8 g • sacharidy: 8,4 g, z toho cukry: 7,2 g • bílkoviny: 4,4 g • sůl: <0,1 g
KALMA Zakysaný kokosový výrobek s nízkým obsahem cukru
Vhodné pro:
bezlepková dieta (celiakie)
laktózová intolerance
alergie na mléčnou bílkovinu
vegan
voda, kokosové mléko 26%, kukuřičný škrob, cukr, čekanková vláknina inulin, jogurtová kultura
Zakysaný kokosový výrobek
Vhodné pro:
bezlepková dieta (celiakie)
laktózová intolerance
alergie na mléčnou bílkovinu
vegan
Složení:
voda, kokosové mléko 24%, banánový koncentrát 9%, kukuřičný škrob, cukr, čekanková vláknina inulin, jogurtová kultura
Jogurt“ z kokos.mléka mango
Popis produktu
Harvest Moon Mango a Maracuja
Složení: kokosové mléko*, mango* (22%), rozinky*, maracuja* (3%), škrob*, veganské mléčné kultury
*=BIO¨¨
HARVEST MOON
Čistý lze ochutit vlastním ovocem: Kokosové mléko*, tapiokový škrob*, veganské jogurtové kultury. *z kontrolovaného biologického zemědělství Průměrné nutriční hodnoty na 100g: ENERGIE: 766 kJ/183 kcal, TUKY: 18 g, Z TOHO NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY: 13 g, SACHARIDY: 3 g, Z TOHO CUKRY: 0,5 g, BÍLKOVINY: 2,3 g, SŮL: 0,01 g. Minimální trvanlivost do: viz víčko. Skladujte v ledničce při teplotě 2 – 7°C.
Vanilkový: Kokosové mléko*, tapiokový škrob*, vanilka* (1%), veganské jogurtové kultury. *z kontrolovaného biologogického zemědělství Průměrné nutriční hodnoty na 100g: ENERGIE: 766 kJ/183 kcal, TUKY: 18 g, Z TOHO NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY: 13 g, SACHARIDY: 3 g, Z TOHO CUKRY: 0,5 g, BÍLKOVINY: 2,3 g, SŮL: 0,01 g. Min. trvanlivost je uvedena na víčku. Skladujte v ledničce při teplotě 2 – 7°C.
ROSTLINNÁ MLÉKA – S TĚMITO MLÉKY VEMLI RÁDA PRACUJI, NEOBSAHUJÍ ŽÁDNÉ PŘIDANÉ LÁTKY
Nemléko – TOP produkt na našem trhu
Nemléko je rostlinná alternativa živočišného mléka. S vysokým podílem hlavní složky, skvělou chutí, bez zbytečných aditiv, ve skleněných láhvích.
Více o nemléku a místech prodeje a sortimentu zde: http://www.nemleko.cz/
Provamel
Více o mlécích provamel zde: https://www.provamel.com/de/produkte
Kokosové mléko AROY- D – 1 litr
Složení Extrakt z KOKOSU 60%, voda
Kokosové mléka v plechu. Se všemi jsem pracovala a veliká spokojenost. Lze je vyšlehat a použít místo šlehačky na zdobení. Buď mléko necháme 24 hodin v lednici nebo 45 minut v mrazáku. Plechovku otevřeme a vyšleháme bez tekutého podílu.
ROSTLINNÉ SMETANY
Soyatoo rýžová smetana ke šlehání
Soyatoo kokosová smetana ke šlehání
Rýžová smetana na vaření
Rýžová smetana na vaření Natumi
Za mě zatím chuťově nejhorší smetana, má velmi výrazný ocásek.
Provamel rýžová smetana na vaření
Složení: voda, slunečnicový olej *, rýže * (6,9%), emulgátory: slunečnicový lecitin, stabilizátory: guarová guma, xanthanová guma a carrageen, mořská sůl (*
Šlehačka ve spreji Soyatoo
Další rostlinné smetany
TAPIOKA ŠKROB
Agar – mořská řasa agar slouží jako přírodní zahušťovadlo. Tento želírovací pomocník obsahuje vysoké množství minerálních látek. Toto zahušťovadlo mohou využít i celiatici a lidé s přecitlivělostí na laktózu či BKM
Nutriční hodnota – agar (100g)
KJ– 1 264,2 Kcal– 301 Bílkoviny– 7,1 g Sacharidy– 74,2 g
Vláknina– 8 g Tuk – 0,15 g Voda – 9,3 g
Agar obsahuje minerály – 100 g
Železo | 23 mg | Zinek | 6,4 mg |
Vápník | 638,7 mg | Měď | 0,77 mg |
Hořčík | 764 mg | Sodík | 119 mg |
Fosfor | 55 mg | Mangan | 4,95 mg |
Draslík | 1 118 mg | Selen | 8 ug |
Agar obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin B2 | 0,35 mg | Omega 3 kyseliny | 95 mg |
Vitamin B3 | 0,29 mg | Omega 6 kyseliny | 4,4 mg |
Vitamin B6 | 0,37 mg | Kyselina listová | 597 ug |
Vitamin E | 6,2 mg | Kyselina pantotenová | 3,8 mg |
Vitamin K | 27 ug | Cholin | 66 mg |
Pro ty co ještě neznají Čokoládové zlomky Troubelice.
Čokoládové zlomky Troubelice 100% bez přidaného cukru
– lze jen tak na zobání, na přípravu polev, či do kaší…
Složení: Kakaové boby, kakaová hmota. Obsah kakaové sušiny 100%.
Úžasné na nich je, že si můžeme finální sladkost při použití volit sami, dát do kaší, dezertů, ideální pro děti…
Ocení určitě lidé s cukrovkou a lidé na kvasinkové dietě.
Více o zlomcích, či čokoládě, kterou Čokoládovna Troubelice nabízí najdete v odkaze.
Najdete zde i prodejní místa, či můžete přímo objednat.
Určitě nepřehlédněte i čokolády, které Čokoládovna Troubelice vyrábí, jsou vážně luxusní, nám s manželem moc chutná s přidanými kávovými zrnky. Najdete zde i dárkové dřevěné kazety na kterou si můžete nechat udělat vlastní obrázek, dárek pak získá na osobitosti. Nebo jen tak čokoládu pro radost v podobě srdce či aktuálně pro štěstí, nyní edice čtyřlístek.
Čokolády zde najdou i lidé na bezmléčné dietě, bohužel srdíčka a čtyřlístky mají reliéf z bílé čokolády takže pro alergiky na mléko vhodné nejsou, ale najdete zde kvalitní vysokoprocentní čokolády.
strouhaný čokoláda – na posypy dezetů, dortů
Čokoláda Rýžová čoko bílá s vanilkou BIO 80gr iChoc
kompletní sortiment těchto čokolád jsem našla na: puritas.cz
Popis produktu
„Bílá čokoláda“, která místo mléka obsahuje sušený rýžový nápoj. Neobsahuje mléko a je tudíž vhodná i pro vegany. Neobsahuje žádné náhražkové tuky, pouze kakaové máslo, ovoněná je Bourbon vanilkou.
Veganské čokolády iChoc jsou vyráběny německou rodinnou firmou Ludwiga Weinricha. Rodina vyrábí čokolády již déle než jedno století. Tradice a zkušenost spolu s nejlepšími bio surovinami, moderním vybavením a pečlivou kontrolou jsou zárukou vysoké kvality.
HMOTNOST: 80 g
ZEMĚ PŮVODU: Německo
SLOŽENÍ: přírodní třtinový cukr, kakaové máslo, sušený rýžový nápoj 18 %, mletý šáchor jedlý (tzv. zemní mandle), Bourbon vanilka. Všechny suroviny pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství. Obsah kakaové sušiny 40 % min.
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Vzhledem ke způsobu výroby může čokoláda obsahovat stopy skořápkových plodů mléka a lepku.
Čokoláda Rýžová čoko s oříšky BIO 80gr iChoc
Popis produktu
„Mléčná čokoláda“, která místo mléka obsahuje sušený rýžový nápoj, mleté lískové oříšky a zemní mandle. Neobsahuje mléko a je tudíž vhodná i pro vegany. Ovoněná je Bourbon vanilkou.
Veganské čokolády iChoc jsou vyráběny německou rodinnou firmou Ludwiga Weinricha. Rodina vyrábí čokolády již déle než jedno století. Tradice a zkušenost spolu s nejlepšími bio surovinami, moderním vybavením a pečlivou kontrolou jsou zárukou vysoké kvality.
HMOTNOST: 80 g
ZEMĚ PŮVODU: Německo
SLOŽENÍ: přírodní třtinový cukr, kakaové máslo, sušený rýžový nápoj 14 %, kakaová hmota, jedlý šáchor (zemní mandle), mleté lískové oříšky, výtažek z Bourbon vanilky, mořská sůl. Všechny suroviny kromě soli pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství. Obsah kakaové sušiny nejméně 40 %.
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Vzhledem ke způsobu výroby může čokoláda obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, lepku a mléka.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 g
Bio vegan čokoláda mandle pomeranč iChoc 80 g
„Mléčná čokoláda“, která místo mléka obsahuje sušený rýžový nápoj a je ochucená mandlemi v karamelu a kousky sušeného pomeranče. Neobsahuje mléko a je tudíž vhodná i pro vegany.
SLOŽENÍ: přírodní třtinový cukr, kakaové máslo, kakaová hmota, sušený rýžový nápoj 14 %, sekané mandle 4 %, pomerančový granulát 3 %, mleté lískové oříšky, pomerančový olej, výtažek z vanilky. Všechny suroviny pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství. Obsah kakaové sušiny 40 % min.
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Vzhledem ke způsobu výroby může čokoláda obsahovat stopy
Bio vegan bílý nugát s oříšky Choc 80 g
Oříškový bílý nugát s kousky oříšků v karamelu pro vegany, který obsahuje rýžový nápoj místo živočišného mléka. Neobsahuje náhražkové tuky, pouze kakaové máslo, a ovoněný je výtažkem z Bourbon vanilky.
Veganské čokolády iChoc jsou vyráběny německou rodinnou firmou Ludwiga Weinricha. Rodina vyrábí čokolády již déle než jedno století. Tradice a zkušenost spolu s nejlepšími bio surovinami, moderním vybavením a pečlivou kontrolou jsou zárukou vysoké kvality.
Složení: přírodní třtinový cukr, mleté lískové oříšky 23 %, kakaové máslo, sušený rýžový nápoj 11,5 %, oříšky v karamelu 8 % (přírodní třtinový cukr, lískové oříšky, kukuřičný glukózový sirup, karamelový sirup), výtažek z Bourbon vanilky. Všechny suroviny pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství.
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Vzhledem ke způsobu výroby může čokoláda obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka a lepku.
Bio vegan čokoláda classic iChoc 80 g
„Mléčná čokoláda“, která místo mléka obsahuje sušený rýžový nápoj, mleté lískové oříšky a zemní mandle. Neobsahuje mléko a je tudíž vhodná i pro vegany. Ovoněná je Bourbon vanilkou.
Veganské čokolády iChoc jsou vyráběny německou rodinnou firmou Ludwiga Weinricha. Rodina vyrábí čokolády již déle než jedno století. Tradice a zkušenost spolu s nejlepšími bio surovinami, moderním vybavením a pečlivou kontrolou jsou zárukou vysoké kvality.
SLOŽENÍ: přírodní třtinový cukr, kakaové máslo, sušený rýžový nápoj 14 %, kakaová hmota, jedlý šáchor (zemní mandle), mleté lískové oříšky, výtažek z Bourbon vanilky, mořská sůl. Všechny suroviny kromě soli pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství. Obsah kakaové sušiny nejméně 40 %.
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Vzhledem ke způsobu výroby může čokoláda obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, lepku a mléka.
ČOKOLÁDA NA VAŘENÍ VIVANI
Čokoláda na vaření LIDL – složení: cukr, kaková hmota, kakové máslo, emulgátor: slunečnicový lecitin, přírodní vanilkové aroma. Může obsahovat stopy skořápkatých plodů, sóji, arašídů, mléka a obilovin obsahujících lepek.
Bio čokoláda na vaření Alnatra 60%- kaková hmota, kakaové máslo, třtinový cukr. Může obsahovat stopy: mléka, mandlí, lískových ořechů, pistácií. Každý musí zvážit zda je či není možné použít.
Kakaová hmota, cukr, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, kakaové máslo, emulgátory (sójový lecitin, polyglycerol-polyricin-ole
ČOKOLÁDA CARLA 70%
RITTER SPORT
Cukr, Kakaové máslo, Přepuštěné máslo, Kakaová hmota (z toho 40 % kakao), Kakaová hmota, Vanilkový extrakt. Může obsahovat stopy arašídů, ořechů, lepku, mléka, sóji a vejce.
HOŘKÁ ČOKOLÁDA TROUBELICE 75%
Lze zakoupit přímo na webu: čokoládovna Troubelice, kde se dají zakoupit i zlomky vysokoprocentní čokolády až 100% složení: Kakaové boby, kakaová hmota, kakaové máslo, panela. Obsah kakaové sušiny nejméně 75%.
LINDT EXCELLENCE
Kakaová hmota, Kakaové máslo, Kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, Cukr, Lusk Bourbon vanilka,
Obsah kakaové sušiny v čokoládě nejméně 90%
podrobnosti o produktuBílé čokoládové balíčky ve velkém balení Plamil jsou perfektní náhražkou mléčné čokolády pro pečení nebo občerstvení. Můžete například použít malé kapky. obloha nebo tání.
přísadyKakaové máslo 48% *, prášek z rýže * 38% (rýžový sirup, rýžový škrob, rýžová mouka), cukr *, vanilka *.
* z kontrolovaného organického pěstování
VEGANE ALTERNATIVA za bílou čokoládu Schakalode white original
Obsah 80g
Složení: cukr *, prášek z rýže (28%) (sušený rýžový sirup *, rýžový škrob *, rýžová mouka *), kakaové máslo * (27%), rýžový škrob * (5%), mandlová pasta * : Soyalecithin *, potravinářská sůl, kakaová hmota * (0,1%), pasta z lískových ořechů * (* = z kontrolovaného ekologického zemědělství).
ALERGIE: Výrobek obsahuje mandle, lískové ořechy a sóju a může obsahovat stopy vajec, arašíd, mléka, sezamu a jiných plodů.
VANTASTIC FOODS je zvláštní zájem výhradně nabízet produkty, které neobsahují geneticky modifikované organismy. Nabízíme Vám nejvyšší kvalitu bez genetického inženýrství a také bez umělých barviv a konzervačních látek. Kromě toho naše výrobky neobsahují žádné umělé látky zvyšující chuť.
Dostupnost pouze v Německu: https://www.alles-vegetarisch.de
Plamil WHITE BIO Schokolade, 100g
Konečně, bílá čokoláda z veganské továrny na čokoládu ve Velké Británii! A také v ekologické kvalitě! Fantastic !!
Obsah 100g
VEGANE ALTERNATIVNÍ NA BÍLÝ ČOKOLÁT.
Složení: Kakaové máslo * (48%), Reispulver * (Reissiruppulver *, Rýžový škrob *, Rýžová mouka *) Cukr *, Vanilka * (* = z certifikovaného ekologického zemědělství).
Dostupnost pouze v Německu: https://www.alles-vegetarisch.de
Bon Vita – White rice chocolate bar, 100g
Složení: kakaové máslo *, surový třtinový cukr *, prášek z rýže (10%) *, slunečnicový olej *, vanilka *. *) Z kontrolovaného organického pěstování. Kakaové přísady nejméně 47%.
Vyrobeno v továrně, kde se zpracovávají ořechy a mléčné výrobky.
https://www.ordersnoborders.com/en/bon-vita-white-rice-chocolate-bar-100g.html
LINDT ČOKOLÁDOVÝ ZAJÍČEK
Obsah kakaové sušiny nejméně 60%.
Složení: kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, emulgátor: sójový lecitin, aroma: vanilin.
Může obsahovat stopy lískových ořechů, mandlí a mléka.
NÁHRAŽKA ZAKYSANÉ SMETANY
šMAKOUN – NA BLOGU NALEZNETE CELOU ŘADU RECEPTŮ SE ŠMAKOUNEM, STAČÍ ZADAT DO VYHLEDÁVAČE „ŠMAKOUN“
VEGANSKÝ TVAROH
NÁHRAŽKY SÝRŮ
Mozzarella
Kukuřičná strouhanka
Složení: kukuřice – strouhanka (surovina z ekologické produkce), mořská sůl.
Příprava: maso naklepeme, nasolíme a obalíme v těstíčku (vajíčko a cizrnová mouka) a následně obalíme ve strouhance. Smažíme klasicky.
Kypřidla a škroby, pudingy
Kypřící prášek bio-nebio
Složení:regulátor kyselosti vinný kámen neboli hydrogenvinan draselný, kypřící látka jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný a bio kukuřičný škrob.
Kypřící prášek Amylon
Tapiokový škrob má vynikající pekařské vlastnosti a neutrální chuť. Plnohodnotně nahradí běžnou pšeničnou mouku. Pečivo z něj je velmi jemné, vláčné, méně se drolí a vydrží déle než běžné pečivo.
K čemu se hodí:
- příprava slaných i sladkých těst
- na zahušťování polévek a omáček
- do placek, knedlíků a noků
- obalování masa a ryb
- příprava drobenky na koláče
Jak s ním zacházet:
Tapiokový škrob můžete používat samostatně nebo v kombinaci s jinými bezlepkovými moukami. Pokud ho chcete použít na zahuštění, rozmíchejte ho nejdříve v trošce studené vody.
Složení:
100 % škrob z kořene manioku (tapioky)
Amylon vanilkový puding bio
Složení: Kukuřičný škrob*, mletá vanilka* (1,5 %), vanilkový extrakt. Může obsahovat stopy vajec a mléka. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Ochucovadla
Umeocet
Nejedná se ve skutečnosti o ocet, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných švestiček – umeboshi.
Výrobce MUSO uvádí, že umeocet pomáhá při nechutenství, zažívacích potížích a únavě. Shiso listy, mořská sůl, ume švestkový ocet bílý (ume švestka 80 % mořská sůl 20 %). Může obsahovat stopy lepku.
Jak se umeocet vyrábí a používá
Umeocet vzniká jako odpad při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Kromě toho, že je kyselý, je také velmi slaný, proto si při jeho použití dejte dobrý pozor. Vzniklá tekutina totiž obsahuje až 30 % mořské soli. Hodí se nejen do salátů,
Umeocet je dále vhodný na dochucení polévek nebo omáček. Vyzkoušejte ho a jistě nebudete litovat.
Pozitivní účinky umeoctu
Umeocet je rovněž zajímavým přírodním doplňkem. Jeho užívání doporučujeme například při žaludečních potížích, jelikož pomáhá na nevolnosti a zvyšuje chuť k jídlu. Pokud je vaše tělo rozladěné, umeocet vám pomůže nastolit acidobazickou rovnováhu. Také je účinný při snižování únavy nebo na pálení žáhy. Vyzkoušet jej můžete také tehdy, když vás bolí hlava nebo když potřebujete doplnit energii. I když je na chuť kyselí, neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.
Mořské řasy
wakame
Wakame je dlouhá řasa s temně zelenými listy rostoucí v okolí japonského ostrova Hokkaidó. Jemné aroma předurčuje Wakame k jedné z nejvíce používaných řas. Změkčuje vlákna spolu vařených potravin a tím zvyšuje jejich stravitelnost. Oproti ostatním řasám má zvýšený obsah vápníku, vitamínu B a také vitamínu C. Wakame je velmi blízce příbuzná řase kombu a stejně jako kombu při častější konzumaci zabraňuje šedivění vlasů. Další blahodárné účinky řas wakame jsou: protirakovinné (zásaditost), detoxikační, protizánětlivé, antioxidační, čistí krev, střeva, posilují krevní oběh játra a žlučník a v neposlední řadě slouží jako podpůrný prostředek při zdravém hubnutí. Bohatství minerálů a látek obsažených v řasách má alkalizující efekt a tím, že neutralizují kyseliny, které se vytvářejí v našem těle při novodobém nekvalitním způsobu stravování, významně posilují naše zdraví. Řasy, které jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, obsahují o 10-20 procent více minerálních látek než běžná zelenina. Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky. Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy prostě nerostou. Řasy se servírují sice v malých množstvích, ale zato pravidelně. Používají se spíše jako koření při vaření luštěnin (doba přípravy se tím zkracuje) nebo se přidávají pro zvýraznění chuti do polévek či zeleninových jídel. Z důvodu rozdílného obsahu a množství tělu prospěšných látek je dobré druhy řas mezi sebou střídat, případně je kombinovat.
Mořské řasy napomáhají rychlejšímu vaření luštenin, jsou velmi výživné a zlepšují jejich stravitelnost.
Umeocet: ve skutečnosti se nejedná o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet je již slaný pozor na přesolení polévky.
Složení: UME švestky (54,5%), mořská sůl (35,6%), Shizo (Perilla listy).
Více o řase wakame zde: wakame
Kombu
Kombu – řasa kombu je silnou detoxikační pomůckou na pročištění trávení, celého organismu a na stimulaci štítné žlázy. Vhodná příprava je do vařených jídel (rýžové, zeleninové, houbové)
Nutriční hodnota – kombu (100g)
KJ– 567 Kcal– 135 Bílkoviny– 7,9 g Sacharidy– 51 g
Vláknina– 39 g Tuk – 1,1 g Voda – 0,1 g
Kombu obsahuje minerály – 100 g
Železo | 3,35 mg | Zinek | 1,2 mg |
Vápník | 440 mg | Měď | 0,25 mg |
Hořčík | 715 mg | Sodík | 2 970 mg |
Fosfor | 330 mg | Mangan | 0,6 mg |
Draslík | 5 190 mg | Selen | 2,1 ug |
Jód | 205 000 ug | Chróm | 6 ug |
Molybdén | 19 ug | Biotin | 17 ug |
Kombu obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin A | 66 IU | Vitamin B12 | 0,2 ug |
Vitamin B1 | 0,22 mg | Vitamin C | 23 mg |
Vitamin B2 | 0,61 mg | Vitamin E | 0,5 mg |
Vitamin B3 | 2,5 mg | Vitamin K | 270 ug |
MLSÁNÍ
GHÍTELA – oslovení pomazánka mi přijde pro tento produkt velmi nevohdné, jedná se o alternativu pro pomazánky typu Nutela a jí podobné. Ghítela je spíš takový „Golém“ nelze ji porovnat s žádným druhem pomazánky. Jedná se o bio produkt bez plamového tuku a je vyráběn z těch nejkvalitnějších surovin. Jediným konkurentem, který jsem pro ni v podobné kvalitě našla je Lifefood čokoládový sen Bio viz níže.
Lifefood čokoládový sen Bio 150 g – čokoládový a oříškový
ČOKOLÁDY
TYČINKY
SUŠENKY, KTERÉ DÁM S KLIDNÝM SVĚDOMÍM – jelikož se pracuje v závodě i s vejci a mlékem, výrobce pro jistotu uvádí, že produkt může obsahovat stopy vajec, mléčných výrobků (včetně laktózy) a mandlí.
Medové bio perníčky
Bio mouka pšeničná hladká, bio neztužený rostlinný tuk a olej (kakaové máslo, slunečnicový olej v různém poměru, emulgátor lecitin), bio přírodní cukr třtinový 14%, bio med 11%, bio vejce, bio skořice, bio perníkové koření 0,6% (bio skořice, bio anýz, bio hřebíček, bio koriandr, bio kardamon, kypřící látka – hydrogenuhličitan sodný. Použitá kypřící látka neobsahuje fosfáty.
Může obsahovat stopy mléčných výrobků (včetně laktózy) a mandlí.
Lifefood lněnky zakoupíte v různých příchutích
Bio ŠPALDOVÉ BIO KAČENKY ZEMANKA – tento výrobce vyrábí celou škálu kvalitních produktů : https://www.biopekarnazemanka.cz/Jablecne-bio-kacenky-se-spaldovou-moukou-5/produkt/prodejny-biopoint
Složení:
Bio mouka špaldová hladká 53%, bio neztužený rostlinný tuk a olej (kakaové máslo, slunečnicový olej v různém poměru, emulgátor lecitin), bio rýžový sirup 17%, bio jablka sušená 12%, kypřící látka – vinný kámen (vinan draselný, hydrogenuhličitan sodný, bio kukuřičný škrob). Použitá kypřící látka neobsahuje fosfáty.
Může obsahovat stopy vajec, mléčných výrobků (včetně laktózy) a mandlí.
Bio – Čoko-kokosky
Bio mouka pšeničná hladká, Bio neztužený rostlinný tuk a olej (kakaové máslo, slunečnicový olej v různém poměru, emulgátor: slunečnicový lecitin), Bio třtinový cukr 19%, Bio kokos 16%, Bio hořká čokoláda FAIR TRAIDE 8,4% (třtinový cukr, kakaová hmota, kakaové máslo-obsah kakaové složky v čokoládě nejméně 60%, emulgátor: slunečnicový lecitin), Bio mouka pšeničná celozrnná, Bio kakao 3,8%, Bio vanilkové aroma, Neobsahuje žádné kypřící látky
Může obsahovat stopy vajec a ořechů.
Bez mléka. Bez vajec.
Bio perníčky pohankové
Bio pohanková mouka 24%, Bio kukuřičná mouka 24%, Bio neztužený rostlinný tuk a olej (kakaové máslo, slunečnicový olej v různém poměru, emulgátor: slunečnicový lecitin), Bio cukr třtinový, Bio med 13%, Bio vejce, Bio skořice, Bio perníkové koření 0,6% (bio skořice, bio anýz, bio hřebíček, bio koriandr, bio kardamon), Kypřící látka – hydrogenuhličitan sodný, Použitá kypřící látka neobsahuje fosfáty
Může obsahovat stopy mléčných výrobků (včetně laktózy) a mandlí.
Bez mléka. Bez vajec.
Medánek ruční výroba – perníčky – výborné – bez lepku a BKM
Lze zakoupit ve zdravé výživě nebo: http://spolu-bez-lepku.cz/
Složení: Kukuřičná mouka (31%), pohanková mouka (17%), cukr, vejce, včelí med, rostlinný tuk, kypřidlo (jedlá soda), perníkové koření, švestková povidla.
Sladidla
Panela troubelice
PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina.
! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !
Kokosový cukr
Bio kokosový cukr ISWARI 250g
Složení: 100% bio kokosový cukr (krystaly)
Popis: Kokosový cukr je vysoce lahodné přírodní sladidlo s karamelovou příchutí určené pro skutečné gurmány. Je získáván v Indonésii ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem. Ten se poté suší a získají se z něho krystalky cukru. Nízký glykemický index (35) ho činí vhodným sladidlem pro mírné diabetiky a také pro ty, kteří upřednostňují sladidla, jež nezatěžují slinivku břišní. Obsahuje vysoké množství minerálů: hořčík, draslík, zinek a železo. Je také bohatý na vitamíny skupiny B. Kokosový cukr není rafinovaný!
Země původu: Indonésie
Obsah: 250g
Bio kokosový cukr Puritas
Bio kokosový cukr se získává v Indonésii ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem a následným sušením do podoby krystalů cukru.
Má nízký glykemický index 35 a přirozený obsah základních aminokyselin a minerálů – např. železa, hořčíku, draslíku, zinku a dalších.
Je vyroben v BIO kvalitě bez chemických a konzervačních látek a je nerafinovaný. Má stejnou sladivost jako běžný cukr a je tak vhodný jako ideální náhrada klasického bílého cukru a umělých sladidel. Díky lahodné plné chuťi s nádechem karamelu si získal oblibu po celém světě.
Složení: 100% kokosový cukr květový v BIO kvalitě. Nerafinovaný.
Doporučené užití:Vhodný do kávy, čaje, k dochucení müsli, koktejlů nebo kaší. Díky své lehce karamelové chuti je oblíbenou přísadou do zákusků nebo na pečení.
Skladujte v suchu. Země původu: Indonésie.
Javorový sirup
originální kanadský javorový sirup v Bio kvalitě, odebírám růzé druhy a výrobce např.
BIO GRENO Naturkost bio originální kanadský javorový sirup
– třída A
BEZLEPKOVÉ MOUKY
Mám další tip jak se vyvarovat vejcím: zkoušela jsem veganské bramboráky a osvědčila se mi kombinace psyllium a kukuřičný škrob…. veganské, bez mléka, bez vajec a bez lepku 🙂
pak už stačí mít jen pořádnou nepřilnavou pánvičku a je hotovo 🙂
Hezký den Katko, jen opatrně s psylliem u dětí, velké množství by mohlo způsobit zažívací potíže 🙂 jo člověk pořád něco zkouší jak alternativně nahradit vejce 🙂 já jeden čas hodně nahrazovala tapioka škrobem, pikantní hraškou
Dobrý den, paní Jitko, jste úžasná co děláte, moc Vám fandím a přeji, aby Vašemu synovi bylo jen a jen lépe. U mě je zjištěna intolerance na vejce, kukuřici, kešu a pšenici. Budu Vám vděčná za Vaše alternativy a zkušenosti. Děkuji předem.
Hezký den paní Dano, to je značné omezení, ale i tak se dá fungovat. Vejce jde velmi dobře nahradit ovocným pyré ať už meruňky, jablka, řepa, případně viz tabulka s vajíčky a jejich náhrada… Ve vašem případě volte recepty v kategorii bez lepku tam jsou často i bez vajec. Z mouky jen pšenici? Žito je v pořádku? A mléčné výrobky můžete? Moc děkuji za přání pro malého, už je to kus chlapa a doufáme, že to nejhorší už je dávná minulost 🙂 díky malému tohle vše vzniklo takže vše špatné je pro něco dobré 🙂 já vždy vše beru jako výzu a možnost naučit se něčemu novému.
Děkuji moc, žito i mléko vyšlo dobře, trochu byla reakce i na soju a kakao jako vše IgG, takže sojove alternativy nevím jestli vyzkoušet? A ta alergie na BKM se objevuje i v pozdějším věku jako intolerance? Děkuji předem.
Hezký den, ano může vesměs kdykoliv, postupně se ztrácí schopnost trávit laktózu je to individuální. Nevím jestli jste koukala třeba na GAPS dietu léčebná dieta střev tou cestou bych se ubírala. Do soji bych nešla ta vám nic přínosného nepřinese. Určitě se přidejte do skupinky na FB gaps dieta myslím si, že touto dietou byste možná mohla časem více opět tolerovat.
Díky moc za tipy. Můj manžel janek chtěl tu tabulkovou čokoládu také ochutnat. Tak jsme si spolu objednávali a nemohli jsme uvěřit jak je dobrá.
Hezký de, tak to mě velmi těší 🙂
Dobry den,
syn rano miloval bezlepkove lupinky s mlekem, po vleklych obtizich jsme na rok vysadili laktozu, ted budeme zkouset bezmlecnou dietu. Poradite, co Vam nebo Vasim detem chutna do lupinku? zkouseli jsme madlove a soyove a nechutnalo. kokos nemuze = alergie.
moc dekuji za radu
Hezký den, tak to bych zkusila ovesné, u nás se lupínky nejí, pouze já si dělávám ovesné vločky na pánvi a tam si dávám právě kokosové, ono je to hodně o vlastní chuti a co zachutná, nevím jestli můžete z vlašských ořechů i kešu, to je také moc dobré, vesměs lze vyrobit ze semínek, obilovin – jáhly…
Zdravím. Prosím vás kde tyto alternativy nakupujete? Konkrétně mě zajímá, kde zakoupit rostlinný tvaroh. 🙂 díky
Hezký den, e-shopy už je to dlouho co jsem kupovala, nepamatuji si, ale někde na e-shopu určitě najdete