Mořské řasy – agar, nori, Syrské, hijiki, dulse, wakame, kombu

Základ životního biotopu, který má vliv i na lidský organismus… Jaký účinek mají mořské řasy? Co obsahují tyto povětšinou zelené rostliny? Mořské řasy nejsou běžná potravina ale, když si na ně zvyknete, můžete si zpestřit a zvýšit sílu svého zdraví

Zelené, červené či hnědé všechny mořské řasy nehledě na jejich barvu jsou zdravé a výživné potraviny. Mořské řasy můžete používat ve studené i teplé kuchyni. Většina řas má speciální návod k použití a proto dobře čtěte příbalový leták. Mořské řasy obsahují cenné látky jako jsou například: vitamíny, minerální látky, chlorofyl, bílkoviny a stopové prvky, které když přidáte ke svému původnímu stravování, tak si buďte jisti, že o krátkou dobu se budete cítit lépe.

Mořské řasy obsahují

Voda, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vitamíny (A, B, C, E, K), minerální látky (sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, zinek, železo, molybden, jód), omega 3, omega 6 mastné nenasycené kyseliny, chlorofyl, betakaroten, lutein, cholin, biotin

Mořské řasy – účinky na zdraví

  • Detoxikační účinky
  • Odstraňují těžké kovy z těla
  • Antiseptické účinky
  • Antirakovinové účinky
  • Odkyselovat organismus
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • Snižují vysoký krevní tlak a cholesterol
  • Odstraňují migrény
  • Podporují trávení
  • Urychlují metabolismus
  • Odstraňují plynatost a bolesti břicha
  • Zlepšují pravidelnou stolici
  • Pročišťují tlusté střevo
  • Upravují funkci štítné žlázy
  • Zabezpečují pevnou kosti a klouby
  • Zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky

sushi morske riasy

Rozdělení mořských řas

  1. Zelené
  2. Červené
  3. Hnědé

Popis druhů mořských řas a nutriční hodnoty

Agar – mořská řasa agar slouží jako přírodní zahušťovadlo. Tento želírovací pomocník obsahuje vysoké množství minerálních látek. Toto zahušťovadlo mohou využít i celiatici a lidé s přecitlivělostí na laktózu či BKM

Nutriční hodnota – agar (100g)

KJ– 1 264,2  Kcal– 301  Bílkoviny– 7,1 g  Sacharidy– 74,2 g

Vláknina– 8 g  Tuk – 0,15 g  Voda – 9,3 g

Agar obsahuje minerály – 100 g

Železo 23 mg Zinek 6,4 mg
Vápník 638,7 mg Měď 0,77 mg
Hořčík 764 mg Sodík 119 mg
Fosfor 55 mg Mangan 4,95 mg
Draslík 1 118 mg Selen   8 ug

Agar obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin B2 0,35 mg Omega 3 kyseliny 95 mg
Vitamin B3 0,29 mg Omega 6 kyseliny 4,4 mg
Vitamin B6 0,37 mg Kyselina listová 597 ug
Vitamin E 6,2 mg Kyselina pantotenová 3,8 mg
Vitamin K 27 ug Cholin 66 mg

 Nori – nori je známá díky sushi v níž hraje hlavní roli jako tenký plát mořské řasy do níž se sushi balí. Plátky pro balení sushi nejsou jediným produktem řasy nori, tato řasa se dá koupit i ve formě sušené jako koření. Koření nori můžete použít do libovolného jídla, podobně jako kopr nebo pažitku

Nutriční hodnota – nori (100g)

KJ– 163,8  Kcal– 39  Bílkoviny– 6,2 g  Sacharidy– 4,6 g

Vláknina– 0,6 g  Tuk – 0,19 g  Voda – 86 g

Nori obsahuje minerály – 100 g

Železo 2,3 mg Zinek 1,3 mg
Vápník 75,5 mg Měď 0,38 mg
Hořčík 2,4 mg Sodík 52 mg
Fosfor 63 mg Mangan 1,23 mg
Draslík 367 mg Selen   0,9 ug

Nori obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 5 220 IU Vitamin K 5 ug
Vitamin B1 0,13 mg Betakaroten 3 050 ug
Vitamin B2 0,65 mg Kyselina listová 150 ug
Vitamin B3 1,9 mg Kyselina pantotenová 0,9 mg
Vitamin B6 0,3 mg Cholin 13 mg
Vitamin C 44 mg Omega 3 kyseliny 90 mg
Vitamin E 1,47 mg Omega 6 kyseliny 6,2 mg

Arame – tato hnědá řasa má vyšší podíl vápníku, jódu a minerálních látek a je vhodná pro použití v kuchyni do různých zeleninových, těstovinových nebo jiných salátů se sýry. Tato mořská řasa má detoxikační účinky na organismus, protože „vytahuje“ z těla i těžké kovy a normalizuje i krevní tlak a pružnost cévního systému

Nutriční hodnota – arame (100g)

KJ– 537,6  Kcal– 128  Bílkoviny– 11 g  Sacharidy– 41 g

Vláknina– 47 g  Tuk – 0,3 g  Voda – 0,1 g

Arame obsahuje minerály – 100 g

Železo 3,9 mg Zinek 1,14 mg
Vápník 820 mg Měď 0,27 mg
Hořčík 510 mg Sodík 2 290 mg
Fosfor 277 mg Mangan 0,3 mg
Draslík 3 300 mg

Arame obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 240 IU Vitamin B12 2 ug
Vitamin B1 0,11 mg Vitamin E 0,9 mg
Vitamin B2 0,4 mg Kyselina listová 122 ug
Vitamin B3 2,9 mg Kyselina pantotenová 0,33 mg
Vitamin B6 0,1 mg Vitamin K 290 mg

 Hijiki – tato mořská řasa zajišťuje krásné vlasy, nehty, pleť a je i řasa s nejvyšším podílem vápníku což je velmi nápomocné i ženám po přechodu. Minerální a stopové prvky stimulují zdraví a navíc i zbavují těla závislosti na sladkém

Nutriční hodnota – hijiki (100g)

KJ– 558,6  Kcal– 133  Bílkoviny– 11,4 g  Sacharidy– 47 g

Vláknina– 39 g  Tuk – 0,7 g  Voda – 1 g

Hijiki obsahuje minerály – 100 g

Železo 58 mg Zinek 2,1 mg
Vápník 1 460 mg Měď 0,2 mg
Hořčík 639 mg Sodík 1 430 mg
Fosfor 108 mg Mangan 1,9 mg
Draslík 4 350 mg Selen   6 ug
Jód 46 500 ug Molybden   18 ug
Chróm 30 ug

Hijiki obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 280 IU Vitamin K 350 ug
Vitamin B1 0,41 mg Biotin 18 ug
Vitamin B2 1,5 mg Kyselina listová 90 ug
Vitamin B3 3,4 mg Kyselina pantotenová 0,6 mg
Vitamin B6 0,2 mg Omega 3 kyseliny 0,31 g
Vitamin E 1,9 mg Omega 6 kyseliny 0,39 g

Dulse – tato krvavě červená řasa je vhodná na studenou přípravu. Obsahuje vysoký podíl železa, jódu, minerálů a vitamínu B je to řasa vysoké kvality což podporuje imunitní systém a také další funkce těla

Nutriční hodnota – dulse (100g)

KJ– 420  Kcal– 100  Bílkoviny– 23 g  Sacharidy– 41 g

Vláknina– 3 g  Tuk – 1,3 g  Voda – 27 g

Dulse obsahuje minerály – 100 g

Železo 36 mg Zinek 2,9 mg
Vápník 2,9 mg Měď 18 mg
Hořčík 3,1 mg Sodík 2,3 mg
Fosfor 420 mg Mangan 1,5 mg
Draslík 770 mg Fluorid   5,8 mg
Jód 6,1 mg Chróm   17 mg

Dulse obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 680 IU Vitamin B6 9,7 mg
Vitamin B1 0,7 mg Vitamin B12    7,4 mg
Vitamin B2 2,3 mg Vitamin C 69 mg
Vitamin B3 2,24 mg Vitamin E 17 ug

Wakame – tato řasa je vhodná pro každou kuchyni (studenou, teplou). Vápník, minerály a železo jsou podstatné složky této mořské řasy

Nutriční hodnota – wakame (100g)

KJ– 201,6  Kcal– 48  Bílkoviny– 3,16 g  Sacharidy– 10,4 g

Vláknina– 1 g  Tuk – 0,9 g  Voda – 83 g

Wakame obsahuje minerály – 100 g

Železo 3 mg Zinek 0,6 mg
Vápník 165 mg Měď 0,5 mg
Hořčík 120 mg Sodík 860 mg
Fosfor 87 mg Mangan 1,8 mg
Draslík 59 mg Selen   0,9 ug

Wakame obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 377 IU Omega 3 kyseliny 195 mg
Vitamin B1 0,15 mg Omega 6 kyseliny 13 mg
Vitamin B2 0,34 mg Kyselina listová 220 ug
Vitamin B3 2,1 mg Kyselina pantotenová 0,85 mg
Vitamin C 3,9 mg Cholin 16,3 mg
Vitamin E 1,12 mg Vitamin K 6 ug

Kombu – řasa kombu je silnou detoxikační pomůckou na pročištění trávení, celého organismu a na stimulaci štítné žlázy. Vhodná příprava je do vařených jídel (rýžové, zeleninové, houbové)

Nutriční hodnota – kombu (100g)

KJ– 567  Kcal– 135  Bílkoviny– 7,9 g  Sacharidy– 51 g

Vláknina– 39 g  Tuk – 1,1 g  Voda – 0,1 g

Kombu obsahuje minerály – 100 g

Železo 3,35 mg Zinek 1,2 mg
Vápník 440 mg Měď 0,25 mg
Hořčík 715 mg Sodík 2 970 mg
Fosfor 330 mg Mangan 0,6 mg
Draslík 5 190 mg Selen    2,1 ug
Jód 205 000 ug Chróm    6 ug
Molybdén 19 ug Biotin    17 ug

Kombu obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 66 IU Vitamin B12 0,2 ug
Vitamin B1 0,22 mg Vitamin C    23 mg
Vitamin B2 0,61 mg Vitamin E 0,5 mg
Vitamin B3 2,5 mg Vitamin K 270 ug
Share Button

Mořské řasy jsou běžně dostupné ve zdravých výživách, jejich cena je vyšší, ale dlouho vydrži.

Agar

Dejme mu přednost před želatinou 🙂

A pozornost mi prosím věnujte Vy, Vegetariáni protože: Agar je látka na rostlinné bázi, se kterou nahradíme želatinu.

Agar je látka tvořená z 96% polysacharidem složeným zejména z agarózy a agaropektinu

Rostlinná želatina se vyrábí z některých druhů mořských řas – ruduch. Její využití objevili – tipněte si – ano Číňané a Japonci na počátku našeho letopočtu

Je ZCELA NEKALORICKÁ – Ano to mě hodně potěšilo …:)

Má léčivé účinky, které působí velice dobře na náš organismus

Použití agaru v kuchyni

  • · Agar dokáže na sto procent nahradit běžnější živočišnou želatinu.
  • · Jeho želírovací schopnosti jsou dokonce několikanásobně větší.
  • · Nejprve musíme nechat agar jako klasickou želatinu nabobtnat ve studené vodě a poté přivést k varu.
  • · Hned poté ztlumíme oheň a vaříme už jen velmi mírně po dobu asi dvou minut. Agar tuhne při 30-ti stupních a pevné konzistence postupně dosáhneme už při pokojové teplotě.
  • · Použití agaru se od klasické želatiny též neliší.
  • · Výborný je na zákusky, aspiky a k zahušťování místo jíšky
  • · Je velice vhodný pro kombinaci s ovocem
  • · Agar můžeme rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách.
  • · S agarem můžeme současně vařit vybranou zeleninu, ovoce a jiné potraviny.

S agarem se můžeme setkat i v některých lécích a dokonce i v kosmetice a šampónech

A jaké že má účinky?

Jelikož by se bez něho neobešli Japonci, tak je jasné, že je zdravý.

  • Celá škála minerálních látek, vitamínů a bílkovin činí z agaru velmi vhodnou potravinu pro pacienty s různými chorobami.
  • je velmi vhodný při zácpách, při nadváze, při vysokém krevním tlaku a návalech horkosti.
  • Je bohatým zdrojem jódu, vápníku a železa.
  • Je velice lehce stravitelný, má mírně projímavé účinky.
  • Čistí zažívací trakt – když prochází zažívacím traktem, sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti.
  • Vhodný při hubnutí – Pokrmy s agarem jsou vhodné pro pacienty s nadváhou, protože agar má nulovou energetickou hodnotu.
  • Léčí zácpu – povzbuzuje peristaltiku střev, zesílení účinku dosáhneme kombinací se lněným semínkem nebo se zázvorovou šťávou.
  • Je vhodný při potížích s klouby – což oceňuji

Lze jej běžně zakoupit v drogeriích, lékárnách a prodejnách zdravé výživy. Vyzkoušejme jej někdy místo obyčejné želatiny, budete jistě mile překvapeni

Jednu čajovou lžičku agaru rozpouštíme asi 10 minut v 300 ml tekutiny a poté agar s tekutinou a špetkou soli vaříme 10 až 22 minut.

Příprava želatiny z agarových tyčinek:

1 tyčinka agaru, 3 šálky ovocného džusu nebo vody.

Příprava: Tyčinku namočíme na 30 minut do džusu a pak uvedeme do varu, dokud se tyčinka nerozpustí.

Příprava želatiny z agarových vloček:

6 lžiček agarových vloček, 1l džusu nebo vody.

Příprava: Vločky namočíme na 30 minut do džusu a vaříme, dokud se nerozpustí.

Příprava agaru je velmi jednoduchá, jen je potřeba čas na ztuhnutí této želatiny. Necháváme ztuhnout na chladném místě nebo v lednici.

Ovocný pohár

1/2 tyčinky agaru, 300ml vody, 50ml jablečného džusu (nebo 3pl jablečného koncentrátu), ovoce

(rybíz, jablka, hrozny, meruňky)
Vodu a džus uvedeme do varu. Přidáme agar a mícháme, dokud se nerozpustí. Rozpuštěný agar nalijeme na ovoce. Můžeme zdobit nastrouhanými ořechy, nebo na dno poháru dáme jáhlový pudink. Tyto „moučníky“ jsou lehké a ochlazují v horkých letních dnech.

Mandlový krém

1 šálek bílé rýze, 100 g loupaných mandlí, 3 šálky vody, 1 lžičky agaru, špetka soli, 3 lžíce sušeného sójového mléka.
Mandle na sucho krátce opražíme, rýži s vodou uvedeme do varu, přidáme mandle a sůl. Vaříme asi 40 minut. Přidáme agar a necháme projít ještě několik minut varem. Po krátkém zchladnutí vše i se sójovým mlékem rozmixujeme na krém. Tímto krémem zdobíme poháry nebo dorty.
Sójové mléko AGAR-AGAR:

1/2 agarové tyčinky nebo 1 kávová lžička agarových vloček, 200 ml vody, 150 ml sójového mléka, 2 kávové lžičky rýžového sladu, mořská sůl. Agar dáme vařit do vody, na mírném plameni mícháme 5-6 min. Po úplném rozpuštění agaru přidáme rýžový slad a špetku soli, odstavíme, přidáme sójové mléko a necháme vychladnout.

Ovocná želatina:

1/2 agarové tyčinky, 300 ml vody 50 ml jablečného džusu, 150 g ovoce (dle sezóny), 3 lžičky medu nebo rýžového sladu, mořská sůl. Agar vložíme do vařící vody, za stálého míchání vaříme na mírném plameni 5-6 min. Po úplném rozpuštění agaru přidáme rýžový slad, špetku soli a stáhneme z ohně. Přilijeme jablečný džus, vložíme plátky ovoce a necháme vychladnout při pokojové teplotě.