Amarant (laskavec)

Amarant je obilnina původem z Jižní Ameriky, znali již staří Mayové. Laskavec je přirozeně bezlepková obilnina, má nízký glykemický index. Amarant je zdrojem minerálů vápníku ( 2 x více než v mléku ), hořčíku, draslíku i železa a vitaminů řady B (B1 a B2), antioxidantu E a vitamínu C. Sklizeň semen amarantu může probíhat až 3x ročně. Amarant je přirozeně bezlepková potravina, která může celiakům nahradit obiloviny.

  • amarantové zrno
  • amarantová mouka

Amarant a jeho účinky:

  • amarantový olej je nejbohatším rostlinným zdrojem vzácného SQUALENU – pomáhá v boji proti rakovině
  • vhodná při redukčních dietách
  • zásadotvorná potravina ( na rozdíl od rýže, která je kyselinotvorná )
  • vhodný pro celiaki
  • podporuje imunitní systém
  • jelikož obsahuje squalen a lysin, dobře působí na tvorbu a regeneraci mozkových buněk, duševní vývoj dětí a pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu.
  • zdroj kvalitních bílkovin, podporuje růst svalové hmoty
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí proti zácpě
  • vhodný i pro diabetiky
  • vhodný pro těhotné ženy, ale i sportovce

Chuť amarantu:  má sladkou až oříškovou

Použití: z mouky se mohou dělat těstoviny, chléb, sušenky, musli

Nutriční hodnoty ve 100g: 19g bílkovin, 7,7 g tuků, 12 g sacharidů, 2,2 g vlákniny, 3,5 mg vitaminu C, 214 mg vápníku a 9 mg železa.

Jak připravit amarantová zrna?

zrna amarantu vložíme do hrnce, a přidámě dvojnásebek vody, osolíme nejlépe himalájskou solí a vaří cca 20 min., občas promícháme., případně dolejeme vodu. Pokud namočíme zrna amarantu přes noc ve vodě ( vodu před vaření slijeme ), vaří se daleko rychleji – cca 10 min.Takto uvařenými zrny můžeme zahustit polévku, dát místo rýže do rizota a nebo si můžeme připravit obilnou kaši společně s pohankou a ovecnými vločkami.