Ingredience
korpus
- 6 vajec
- 160g cukru já použila panelu
- 3 lžíce medu
- 190g špaldové mouky hladké T 630
- 100g mletých lískových ořechů
- 1 prášek do pečiva
- tuk na vytření formy a hrubá mouka na vysypání
krém
- 4 kokosová mléka v plechu 400ml
- 2 pudinkové prášky bio Amylon vanilkový
- 1/2 čokolády na vaření Vivani
- necelé 2 balení alsanu bio – náhražka za máslo ( do světlého krému jsem dala 174g a do tmavého 178g
- 2 lžíce panely a javorový sirup či med dle chuti
- mletá vanilka či vanilka z vanilkového lusku dle chuti
zdobení
- jahody či jiné čerstvé ovoce dle potřeby
- 1/4 čokolády na vaření Vivani
Příprava
Opět se naskytla jedna z příležitostí na přípravu dortu, syn slavil jmeniny a to prostě bez dortu nelze. Původní plán krému byl pouze ze zachlazeného kokosového mléka, které se nechá 45 minut v mrazáku, otevře, slije tekutý podíl a na plné otáčky vyšlehá čistě jen zachlazené kokosové mléko, funguje to vždy úžasně jenže to bych nesměla frajeřit, chtít si ušetřit čas a během šlehání si rozmyslet, že asi bude zapotřebí mléko navíc, které jsem přinesla z garáže a přidala již ke šlehajícímu se krému. To byla velká chyba a poučení, krém nebyl hladký jako vždy, ale srazil se. No a co teď s tím, vzala jsem milý krém, přendala jej do hrnce, přisypala dva pudinkové prášky a začala vařit, hrudky se pomalu rozpustily, přisypala jsem 2 lžíce panely a mletou vanilku. Uvařila jsem pudink a ochutnala. Musím říct, že jako velký odpůrce pudinku je tohle pro mě první chuťově nahraditelný pan pudink co do chuti použitelný. Navíc s přidáním čokolády, naprosto famózní a dá se srovnat vážně s čokoládovým pudinkem ba bych řekla ještě chutnější, pokud někdy budu dělat pudink do skleničky, tak rozhodně takto s přidáním namletých kešu ořechů či mandlí. Vznikl tak neobyčejný krém, který tedy nemá chybu, všem strašně chutnal a krém krásně držel.
Myslím si, že světlý krém budu používat častěji s pudinkovou verzí protože se s ním krásně pracuje a drží, což je čistě jen s vyšlehaným mlékem velký časový problém, pokud tedy kupujete 100 čisté jen s vodou a kokosem, trvá podstatně déle než krém zatuhne, ale i tak není takto pevný. Čokoládový mi chutná ať s pudinkovou verzí a to v podobě uvařeného pudinku, do kterého se vmíchá čokoláda na vaření, nechá vychladnout a zašlehá povolený alsan bio (náhražka za máslo). Druhou verzi, kterou připravuji také často je jen vyšlehané zachlazené kokosové mléko v plechu s přidanou rozpuštěnou čokoládou na vaření, která se před přidáním do kokosového mléka vychladí na stejnou teplotu a opatrně vmíchá do vyšlehaného kokosového mléka, oba krémy jsou výborné a chuťově senzační a oba krásně drží.
No jsem zvědavá jak dopadne za měsíc synův narozeninový dort, ale každopádně korpus asi měnit nebudu maximálně jej upravím do kakaové verze protože to je pohádka.
Příprava korpusu je velmi snadná a rychlá, vyšleháme si celá vejce s panelou (či jiným cukrem) a medem, šleháme tak 10 min než se vyšlehá cukr s vejci, krém několikrát zvětší svůj objem, následně pozvolna vmícháme prosetou špaldovou mouku, namleté lískové ořechy a 1 prášek do pečiva, vše již jen ručně zamícháme, ale přidáváme pozvolna. Těsto nalijeme do tukem vytřené a vysypané formy, já vysypala hrubou moukou.
Připravený korpus vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme důkladně vychladnout, ideální je připravit korpus den předem.
A nyní si připravíme krémy. Já jsem původně plánovala přípravu krému jinak tudíž jsem tekuté podíly z mléka odstranila, ale pokud budete připravovat pudinkový krém není třeba tekutý podíl odlít, problém u kokosového mléka je ten že je v každém mléku trošku jiný tekutý podíl, rozhodně by měly stačit na přípravu 2 pudinkové prášky, případně přidat o 1/2 sáčku navíc.
Kokosová mléka otevřeme, přendáme do hrnce, jsou hutnější, bude zapotřebí si pomoci s vyndáním lžící, tudíž využijeme tekutých podílů a rozmícháme v tekuté části pudinkový prášek, přilijeme do hrnce a začněte pomalu vařit, přidáme si sladidlo, já přidala 2 lžíce panely a mletou vanilku, krémy jsem pak dle vlastní chuti doslazovala navíc javorovým sirupem.
Uvařený pudink necháme vychladnout, během chladnutí se vytváří škraloup tudíž není na škodu si jej překrýt potravinovou fólií nebo čas od času zamíchat.
Rozdělíme si krémy podle toho, kterého potřebujeme více, já si dala stranou 600g na přípravu čokoládového krému a 566g na přípravu světlého krému. Vy budete mít pudinku o něco více pokud budete vařit s tekutým podílem.
Do světlého krému, který jsme si odendali na tmavý krém, vmícháme rozpuštěnou čokoládu na vaření, zde jsem na vychladnutí pudinku nečekala a smíchala jej rovnou s teplou čokoládou, kterou jsem rozpustila ve vodní lázni, nechala chvíli vychladnout, dokud nebudou mít pudink a čokoláda stejnou teplotu, zamícháme a necháme vychladnout.
Druhou část světlého pudinku, necháme vychladnout, následně vyšleháme s alsanem bio – náhražkou za máslo a přisladíme dle vlastní chuti javorovým sirupem.
Krém si dáme na chvíli zachladit do lednice před finálním zdobení, tuhne velmi rychle takže pokud s ním chcete pracovat, nenechávejte jej dlouho v lednici a hlídejte si požadovanou konzistenci.
Vychladlý čokoládovo-pudinkový krém rovněž vyšleháme s alsanem bio a dosladíme dle vlastní chuti javorovým sirupem a rovněž dáme vychladit do lednice.
Oba krémy jsou po vychlazení v dortu hezky tuhé, pokud požadujete krémovější konzistenci uberte tuk.
Vezmeme upečený korpus, který dvakrát prořízneme, naplníme první patro čokoládovo-pudinkovým krémem, rozetřeme a přiklopíme korpusem, opět potřeme čokoládovo-pudinkovým krémem a přiklopíme, dáme zachladit na 15 minut do lednice.
Po 15 minutách dort vyndáme, vezmeme zdobící sáček, naplníme světlým krémem a po obvodu naneseme krém kolem dokola, rovněž potřeme vrchní část korpusu, nešetříme, následně vezmeme stěrku, kterou lehce přimáčkneme a uhladíme krém kolem dokola. Je super pokud máte velké otočné prkénko, které točíte a tím se vám krém krásně rovnoměrně uhladí, super je investovat do cukrářské stěrky, která pojme větší plochu dortu a krém je tak hladký.
Povrch dortu rovněž doplníme světlým krémem, rozetřeme dohladka a celý dort zahladíme, vložíme opět na 15 minut do lednice.
Mezitím si omyjeme ovoce, kterým budeme zdobit, mně se povedlo sehnat jahody, omyjeme je a osušíme, rozpustíme si čokoládu na vaření ve vodní lázni.
Zachlazený dort vyjmeme, naskládáme na něj dle vlastní fantazie jahody, já jsem vzala následně čokoládu na vaření a do každé vzniklé mezery opatrně s pomocí lžičky nalila rozpuštěnou čokoládu, tak aby stékala po dortu dolů, následně jsem jen vytvořila po dortu s čokoládou cákance. Čokoládu jsem nechala před zdobením trošku vychladnout, nelijeme ji na dort horkou.
Hotový ozdobený dort dáme zachladit, postačí mu 1-2 hodiny. Já jsem si vytiskla oblíbené postavičky, které jsem přilepila na špejle a zapíchla do ovoce.
Dort měl obrovský úspěch jak u syna, který se ho nemohl dočkat a pořád běhal s dotazem, kdy už konečně do dortu zakrojíme, ale rovněž si na něm pochutnala celá rodina od babiček, prababiček, dědečků, teta, strýc i synovec a rodiče samozřejmě také, zbylo jen tak tak na druhý den k snídani.
Poznámka
Není problém rovněž připravit ovocný krém či ovocnou náplň, světlý krém je velmi chutný a skvěle bude chutnat s proložením mandarinek, broskví, případně lze plnit světlým krémem a ovocným krémem, který vytvoříme z ovocné šťávy, pudinku a sladidla, následně do něj jen vmícháme kousky ovoce. Pro tento případ bych jen vynechala v korpusu ořechy.
počet porcí: dort o průměru 21 cm, výška přibližně 20cm
čas přípravy: 4 hodiny
PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina.
! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !
Alternativou pro abkm je rovněž rostlinný tuk ALSAN BIO: SLOŽENÍ – palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ
Dobry den Jitko. Chystam se udelat tento dort pro 2 leteho syna k narozeninam. Ale nevim, jaky puding pouzit. Amylon bio ma jen prichute. Takze vanilkovy? Nebude krem zluty? Dekuji. Lenka
Dobrý den Lenko, použila jsem bio Amylon vanilkový, krém byl světlý, pokud máte obavy lze použít čistý bio kukuřičný škrob, ale ta vůně a chuť po vanilce bude chybět, nemusíte se bát, krém zesvětlá s přidaným tukem.
Děkuji za odpověd. Použiji určitě vanilkový.
Asi také nahradím ořechy kakaem (v korpusu). Jaké množství myslíte, že mám dát? Nejsem moc zkušená.. 🙂 Děkuji moc. L.
Ořechy lze zcela vynechat, lze udělat jen vanilkový korpus, přidat vanilku z vanilkového lusku, případně vanilkové aroma např. Grešík. Lze použít karob či kakaový prášek, záleží jak moc chcete kakaový 1-2 lžíce kvalitního kakaového prášku postačí (úžasný je Troubelice, Lifefood, či kvalitní ve zdravé výživě), pokud budete dávat karob, tak určitě světlý. Jen upozorním, že karob je příbuzný soje :).
Dekuji Vam moc! Jdu na to a tesim se! 🙂
Budu ráda za zpětnou vazbu jak se dort povedl 🙂
Dobrý den ,dcerka chce ke 2. Narozeninám čokoládový dort. Určitě použijí recept na vás krém,akorát mám problém, že dcerka nemůže vajíčka, resp. Bílek. Byla by jste tak hodná a ochotná mi doporučit recept na jiný korpus, který se bude ke krémům hodit a bude i bez vajec? Děkuji vám moc za odpověď Kristy
Krásný den, určitě tento se bude skvěle hodit, pro vás varianta korpusu druhá, krém je také moc dobrý i v této variantě. http://navlnechuti.cz/harlekyn-rovnez-bezlepek-a-vegan-verze/