Špaldovo-žitné perníčky hned měkké

Ingredience

  • 200g špaldové mouky T 630
  • 110g žitné mouky jemně mleté
  • 140g medu (pro dospělé přidávám navíc 2 lžíce kokosového cukru, zde jsem kokosový cukr přidala, vůně i chuť je intenzivnější, pokud neseženete, lze nahradit třtinovým cukrem, případně vynechat)
  • 38g koko Ghí, másla, Bio Českého Ghíčka, či jiného tuku
  • 1 celé vejce (po zkušenostech s bezlepkem a máčenými datlemi půjdou vejce vynechat a nahradit je máčenými datlemi, které namočíme předem, pokud nemáme výkonný mixér tak na dva dny do lednice, pak již jen přecedíme, našleháme s tukem a zapracujeme do těsta, postačí 30-40g, bude třeba přidat mouku dle konzistence těsta)
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rýžovo-kokosové mléko (či jiného mléka)
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • bílek na potření perníčků

 

Zdobení

  • voda, moučkový cukr, citron dle potřeby

Během roku připravuji celou řadu sušenek, které lze použít pro přípravu perníčků, tato varianta je klasická, perníčky jsou ihned měkké. Vyzkoušela jsem celou řadu kombinací, ale tato varianta se mi osvědčila nejvíc.

Další typy na další možné alternativy naleznete v odkazech.

Pokud hledáte jiný recept s mrkví nebo dýní naleznete například zde: Žitno-špaldové dýňové sušenky-perníčky

Bezvaječná, bezmléčná verze sušenek či perníčků: http://navlnechuti.cz/pohankovo-zitne-dynove-susenky-s-jablky-kakaem-pernikovym-korenim-a-medem-lze-pouzit-jako-pernicky/

Cizrnová, bezvaječná verze, kde stačí přidat jedlou sodu a perníkové koření: http://navlnechuti.cz/spaldovo-zitne-cizrnove-susenky-s-jablickem/

p1180939

Příprava

 

Vánoce bez perníčků nejsou Vánoce, jedno z cukroví, které u nás nesmí chybět, já se letos rozhodla připravit klasiku s použitím kombinace špaldové a žitné mouky a navíc s novinkou u nás doma a to Koko Ghí, hezky se u nás Koko Ghí zabydlelo a moc nám chutná a do vánočního cukroví se skvěle hodí. S přípravou perníčků mi pomáhal můj syn, kterého vykrajování velmi baví, a tak jsme si užili skvělé dopoledne.

 

Navážíme si mouky, nasypeme na podložku či vál, uděláme důlek a přidáme další ingredience, vejce, Koko Ghí, med, jedlou sodu, kakaový prášek, perníkové koření, kokosové mléko. Vypracujeme nelepivé těsto, v případě potřeby pomoučníme podložku špaldovou moukou T 630. Připravené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odležet do druhého dne. Těsto vyjmeme z lednice, necháme chvíli stát, propracujeme a vykrojíme požadované tvary, které klademe na plech s pečícím papírem. Připravené plechy s perníčky vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 150°C 10 minut, po vyndání ihned potřeme bílkem.

 

Je už na každém zda nazdobí či ponechá jen tak lesklé perníčky, já zdobila cukrovou polevou z vody a citronu, lze i z bílkové, to už je na každém.

 

Poznámka

Jedlá soda perníčky zvedne, tudíž pokud použijete razítka s obtiskem, dejte ji méně.

Počet porcí: 2 plechy, záleží jak velké tvary budou vykrajovány

Čas přípravy: 30 minut bez zdobení a odpočívání těsta v lednici

Koko Ghí je kombinace ghíčka s bio kokosovým olejem.  Má velmi jemnou chuť s nádechem po kokosu, prostě pecka. V lednici úžasně zatuhne jako kokosový olej, tudíž Koko Ghí najde uplatnění i v nepečených laskominách či raw dezertech.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko

p1180828