Žitno-špaldové dýňové sušenky-perníčky

 

 Ingredience

  • 120g špaldové mouky T 630
  • 80g žitné mouky – jemně mleté
  • 1 žloutek (lze nahradit jablečným pyré)
  • 90g máslové dýně či hokaido – nastrouhané najemno
  • 1 lžička kakaového prášku Troubelice
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžíce mandlového mléka
  • 1 lžíce Českého Ghíčka, případně Koko Ghí
  • 50g Alsanu Bio – náhražka za máslo (lze zcela nahradit Ghíčkem, přidáváme postupně, Ghí není třeba tolik jako běžného tuku, záleží na savosti mouky)
  • 46g mletých vlašských ořechů
  • 1 1/2 lžíce datlového sirupu

Příprava

Máme u nás mánii v podobě Bleska a Buráka. Od doby, co tatínek pustil Tomíkovi film o těchto autíčkách je doma mánie, mánie není ani tak po hlavním hereckém autíčku, ale po Burákovi kterého si prostě zamiloval.
Motiv sušenek byl tedy určen předem CARS.
Já jsem si rovnou vyladila těsto na perníčky, které připravuji na Vánoce a musím říct, že těsto na perníčky je na Vánoce jasné. Zároveň se mi hodilo zužitkovat máslovou dýni, její zásoby se začínají hromadit a myslím, že tyto sušenky jsou zatím v TOP špičce.

Odvážíme si mouku, nasypeme ji na pracovní podložku, uděláme důlek, do kterého přidáme nastrouhanou dýni, alsan, Ghí žloutek, kakaový prášek, perníkové koření, mandlové mléko, mleté ořechy a datlový sirup. Vypracujeme těsto, nenechávala jsem těsto odpočinout a rovnou jsem rozválela, nebylo zapotřebí přidávat mouku navíc. Záleží na tuku, který použijete. Z těsta vykrojíme požadované tvary, které vložíme na plech vystlaný pečícím papírem. Sušenky jsem pekla na 200°C přibližně 30 minut. Při pečení zkouším, jestli jsou sušenky hotové jednoduše, jednu si nadzdvihnu, a když je růžová, vyndám z trouby ven, případně když začnou růžovět na povrchu. Záleží, jak si je připravíte silné. Doporučuji vyšší kolem 0,5cm hlavně pokud chcete, aby byl obrázek pořádně vidět. Občas jsem si musela pomoci nožem, abych těsto vyndala, ale bez velkých obtíží. Pokud použijete obtiskávací razítka, nebude s těstem problém.

Poznámka

Počet porcí: 20

Čas přípravy: 60

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/