Ingredience
Korpus
- 100g ovesných vloček (při bezlepkové dietě použijeme ovesné vločky bez lepku nebo pohankové)
- 100g loupaných mandlí
- 80g strouhaného kokosu
- 60g kokosového oleje Puritas bio
- 250g jablečného pyré bez slupky (já měla z odšťavněných jablek)
- na špičku lžičky mleté skořice
- 30g kokosového cukru
- 50g přírodního šmakouna (alergici na vaječný bílek či vegané vynechají, navýšíme si o 50g směs mandlí, kokosu a jablečného pyré – 20g mandlí, 20g strouhaného kokosu,10g jablečné pyré)
Krém
- 1 kokosové mléko v plechu 80% REAL 400g
- 120g strouhaného kokosu
- 2 lžíce medu (alergici a vegani mohou požít agáve či jiné sladidlo)
- 180g jahodového pyré z čerstvých jahod
- 30g kokosového oleje Puritas bio
Zdobení
- jahody dle potřeby
- vivani hot chocolate vegan
Příprava
Jahody, jahody a zase jahody. Letos jsem si myslela, že tomu unikneme, ale babička nás dostatešně zásobí.
No já už jahody nemůžu ani vidět, ale u tohoto dortíčku se tedy rozhodně překonám. Měla jsem co dělat uchránit krém před nájezdem našeho malého mlsáčka, kterému moc chutnal. Odpoledne jsme si dortík vychutnali celá rodina a strašně moc jsme si pochutnali.
Pokud máte spoustu jahod a nevíte co s nimi a chcete si „zdravě“ zamlsat připravte si tento lehký dortík.
Příprava korpusu
Nameleme si na prach ovesné vločky společně s mandlemi, vložíme do mísy, přidáme strouhaný kokos, rozpuštěný kokosový olej, kokosový cukr, jablečné pyré v kterém jsme rozmixovali tyčovým mixérem přirodního šmakouna, společně se skořicí. Vše spojíme dohromady a důkladně prohněteme. Napěchujeme rovnoměrně do dortové formy a dáme vychladit. Pokud použijete jablka celá, bude zapotřebí šťávu z nich vymačkat nebo snížit jejich množství.
Mazitím si připravíme krém. Vyndáme kokosové mléko, které jsme měli v mrazáku 45 minut, případně 24 hodin v lednici, otevřeme, vyndáme bez tekutého podílu, já v plechovce žádný neměla, pokud jej naleznete, nepřidávejte jej do krému, došlo by k naředění a to nepotřebujeme. Ztuhlé kokosové mléko necháme vyšlehat, následně přidáme již bez šlehání med či jiné sladidlo, strouhaný kokos, rozpuštěný vychladlý kokosový olej a pyré z jahod, vše důkladně promícháme.
Doporučuji dát krém vychladit do lednice, zjistíme tak zda bude držet, záleží kolik mají jahody vody a na kvalitě kokosového mléka. V případě, že by krém tekl bude zapotřebí přidat ještě strouhaný kokos, případně chia semínka, které úžasně sajou. Krém při vložení do lednice překryjte alobalem nebo potravinovou fólií.
Krém není úplně tuhý, konzistencí tvarohu.
Když máme krém ztuhlý, vyndáme korpus z lednice a navrstvíme na něj připravený krém, rovnoměrně rozetřeme a dáme vychladit na 1 hodinu do lednice, opět překryjeme, aby nedošlo k osychání.
Následně již jen ozdobíme jahodami a strouhanou čokoládou.
Dort nevydží dlouhý pobyt venku v horkých letních dnech, skladujeme překrytý v lednici. Nejlépe chutná vychlazený.
Poznámka
Čas přípravy: s chlazením 3-4 hodiny, samotná příprava bez chlazení: 45 minut.
Krém na dort můžeme využít k lívancům či palačinkám, nemá chybu.
Použila jsem dortovou formu o průměru 21cm.
Alergici na vaječný bílek, vegané vynechají šmakouna a vegané nahradí med jiným sladidlem.
Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Jedná se o velmi výživnou a dietní potravinu. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/