Ingredience
- olivový olej dle potřeby
- 6-8 plátků vepřové panenky (cca 1,5 cm silné)
- 2 dcl jakostní víno odrůdové červené, polosuché – Modrý Portugal 2010, Vinařství Novák Vrbice dle potřeby
- 3 – 4 polévkové lžíce kompotovaných brusinek
- lahůdková maďarská paprika Grešík
- 1 cibule
- 2 šalotky
- brambory dle potřeby
- sůl
- čerstvý tymián
Příprava
Vepřovou panenku už jsme dlouho neměli. Ani si nevzpomenu, kdy tomu naposledy bylo. Když mi teta řekla, že jedou do Makra, přišla zrovna babička a povídá jí „přivezte tu vepřovou panenku z toho mladého pašíka“. No nepřemýšlela jsem dlouho než ze mě vybělo “ vezmi mi ji také“. Druhý den manžel dovezl nákup a já si mlsně prohlížela dovezené masíčko. Manžel chtěl jen na přírodno, ale mně se zachtělo zkusit něco jiného, a tak vznikla panenka s brusinkami.
Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, rozmačkneme dlaní, osolíme z obou stran a stejně tak posypeme paprikou. Na rozpáleném oleji opečeme z obou stran, vyjmeme, vložíme do hrnce a přiklopíme. Na výpeku z masa orestujeme pokrájenou cibuli, podlijeme vínem a dusíme do změknutí cibule, kterou následně rozmixujeme tyčovým mixérem, omáčka se tím krásně zahustí, přidáme kompotované brusinky, já dala 3 lžíce, záleží na Vaší chuti, zamícháme, případně dosolíme a vrátíme zpět opečenou panenku.
Podáváme s pečeným bramborem v troubě s šalotkou a tymiánem. Brambory očistíme, nakrájíme na libovolné tvary, přidáme pokrájenou šalotku, osolíme a přidáme větvičky čerstvého tymiánu, dáme upéct do trouby.
Poznámka
Počet porcí: 2
Čas přípravy: 45 minut