Ingredience
Světlý korpus
- 100g ovesných vloček (při bezlepkové dietě použijeme ovesné vločky bez lepku nebo pohankové)
- 100g loupaných mandlí
- 80g strouhaného kokosu
- 60g kokosového oleje Puritas bio
- 250g jablečného pyré bez slupky (já měla z odšťavněných jablek)
- na špičku lžičky mleté skořice
- 30g kokosového cukru
- 50g přírodního šmakouna (alergici na vaječný bílek či vegané vynechají, navýšíme si o 50g směs mandlí, kokosu a jablečného pyré – 20g mandlí, 20g strouhaného kokosu,10g jablečné pyré)
Tmavý korpus
- 100g pohankových vloček (nebo ovesných)
- 100g strouhaného kokosu
- 100g mandlí nebo kešu namočených přes noc
- 25g karob Country life
- 80g raw bio kokosový olej bez vůně
- 2 lžíce datlový sirup Country life
- mandlové mléko Provamel dle potřeby
Krém
- 125g mandlí
- 60g kakaového másla
- 1-2 lžíce kakaového prášku, dle chuti
- 1 kokosové mléko v plechu Real 400g
- 150g strouhaného kokosu
Poleva
- 1/2 čokolády na vaření Vivani hot vegan
- mandlové mléko Provamel dle potřeby
Zdobení
- kešu ořechy dle potřeby
- lískové ořechy dle potřeby
Příprava
Tento nepečený dort vám přináším ve dvouch variacích, tyto nepečené korpusy jsou výborné a je jen na vás pro který se rozhodnete, zda světlý či tmavý nechám na vás.
Já jsem původně experimentovala s pečeným korpusem, ale nepovedl se dle mých představ tudíž jej nedoporučím. Ne, že by byl špatný, ale rozhodně se k němu vracet nebudu, ale dle vrchních ochutnávačů byl lepší než dort, který zdobil slavnostní stůl, tak nevím…
Každopádně, krém byl nepřekonatelný a proto jsem se rozhodla o tento recept podělit.
Příprava korpusů je velmi snadná, ořechy a vločky se rozemelou na prach a spojí s ostatními inrediencemi, připravená směs se vloží do dortové formy a upěchuje, následně dá vychladit do lednice, pokud byste chtěli raději podrobný postup naleznete je zde: světlý korpus a nebo tmavý korpus.
Korpus se nám chladí v lednici a my máme čas na přípravu krému.
Vyšleháme si kokosové mléko, které jsme měli v mrazáku 45 minut nebo v lednici 48 hodin, pokud nalezneme na dně obalu tekutý podíl, nepřidáváme jej k tuhé části, došlo by k nežádoucímu naředění krému.
Než se nám vyšlehá kokosové mléko, připravíme si ostatní suroviny.
Mandle rozmixujeme na prach společně s kakaovým máslem, pokud nemáme výkonný mixér, kakaové máslo najemno nastoruháme.
Když máme kokosové mléko vyšleháné už do něj pouze ručně vmícháme namleté mandle, nastrouhané či namleté kakaové máslo, kakaový prášek, strouhaný kokos. Krém dáme vychladit do lednice alespoň na hodinu. Následně vyjmeme z ledice korpus a krém, pokud by byl krém řídký, přidejte kokos nebo chia semínka, ale ještě jsem nikdy víc nepotřebovala. Na korpus upevněný v dorotové formě navrstvíme krém a dáme opět do lednice. Rozehřejeme si ve vodní lázni čokoládu a naředíme ji mandlovým mlékem, aby se nám dort lépe krájel a čokoláda nebyla tvrdá, osvědčilo se mi pro lepší krájení přidat trochu oleje či rostlinného mléka.
Rozpuštěnou čokoládu můžeme nalít na krém a následně nechat vychladit a nebo vyjmout dort z formy a čokoládou jej polévat a postupně čokoládu vhladit do krému. Záleží jakou finální podobu vyžadujeme. Dort ozodbíme kešu a lískovými ořechy a dáme opětovně vychladit.
Poznámka
Krém můžeme rázem obměnit přidáním pyré z banánu či místo mandlí použít kešu ořechy.
Počet porcí: dortová forma o průmeru 21cm
Čas přípravy: 3-4 hodiny