Amarantový dezert s hruškou, borůvkami, hroznovým vínem a skořicí

 

 Ingredience

  • 60g amarantu
  • 2-3 hrsti borůvek
  • hroznové víno dle chuti
  • 1 hruška
  • 1,5 lžičky skořice
  • voda dle potřeby

Příprava

Již staří Inkové, Mayové a Aztékové moc dobře věděli, že svou vnitřní sílu a takový ten správný „životní pohon“ musí hledat ve složení své stravy. Objevili a po dlouhá léta pěstovali dnes již téměř zapomenutý amarant, nazývaný dle Inků jako „KIWICHA“. Amarantová zrna obsahují mnohem více proteinů, než běžné obiloviny. Je dokázané, že amarantová bílkovina přidávaná do tekutých výživ vede ke zlepšení bílkovinové rovnováhy u těžce nemocných lidí v rekonvalescenci a také u osob trpících potravinovými alergiemi, malých dětí a dospělých s celiakií. To samé platí i u obsahu vlákniny a minerálů. Jelikož obsahuje squalen a lysin, dobře působí na tvorbu a regeneraci mozkových buněk, duševní vývoj dětí a pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu. Podporuje prevenci a léčbu zácpy či rakoviny tlustého střeva. Mnoho sportovců užívá amarant jako hlavní či doplňkovou součást jejich stravy pro tvorbu svalové hmoty, a to díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin a vitamínů. Amarant je vhodný i při prevenci a léčbě poruch s hladinou cholesterolu a nadváhou. Navíc je velmi dobrým přítelem pro cukrovkáře a osoby se špatným trávením.

Amarant propláchneme a dáme vařit v dvojnásobném množství vody přibližně 30 minut společně se skořicí. Po uvaření se doporučuje nechat pod pokličkou dojít. Pak můžeme přidat k uvařenému amarantu libovolnou kombinaci ovoce. Já tentokrát zvolila lesní borůvky ze zásob z mrazáku, hrušku a hroznové víno a vše společně rozmixovala, naplnila do sklenic a ozdobila hroznovým vínem.

Poznámka

Počet porcí:3

Čas přípravy: 45 minut

Více o amarantu se dočtete zde: amarant