Ingredience
- 217g rýžové polohrubé mouky
- 100g pohankové mouky
- 60g Českého Ghíčka Bio
- 120g Alsanu bio (náhražka za máslo, lze nahradit kokosovým olejem, ale nemám vyzkoušený poměr a ten se určitě bude měnit, takže raději s vyzkoušeným alsanem bio, případně koko ghí, kde je kombinace tuků či vyzkoušet samostatně s Ghí)
- 100g kokosového cukru
- 2 hrsti kokosového cukru
- 435g třešní
- 125g rybízu
- 100g borůvek
Příprava
Třešničky už pomalu dozrávají, někde již dozrály, ale u nás doma právě vrcholí doba sklizně. Přemýšlela jsem jaký koláč či moučník připravit. Neměla jsem chuť na žádné kynuté těsto či klasický korpus. Hlavní podmínkou byla rychlost přípravy a to se povedlo dokonale. Tento koláč zvládne každý a jeho příprava je nejen snadná, ale i rychlá. Navíc může mít spoustu chuťových variací. Můžeme jej připravit s jablíčky, skořicí a ořechy, pro nejmenší jen s jablíčky a hruškou či se švestkami a mákem. Pokud si chcete přidat cenné bílkoviny, přidejte do těsta přírodního či ochuceného Šmakouna. Dokonalá chuť díky Ghí a kokosovému cukru, který má úžasnou vůni a chuť, pojďte si tento úžasný koláč připravit i vy.
Jak jsem řekla, snadno a rychle, heslo tohoto koláče. Základem pro tento koláč je vytvoření drobenky. Smícháme si rýžovou a pohankovou mouku s Ghíčkem, Alsanem a kokosovým cukrem.
Vzniklou drobenku vpěchujeme do dortové formy, ponecháme si 3-4 hrsti drobenky stranou. Když máme vytvarovaný korpus, připravíme si ovoce. Třešně, borůvky a rybíz smícháme s dvěmi hrstmi kokosového cukru a zbylou drobenkou. Důkladně ovoce s cukrem a drobenkou promícháme, rozprostřeme do formy na upěchovaný základ. Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C, přibližně 20-30 minut. Jakmile začne na povrchu drobenka růžovět, vyndáme ven z trouby.
Necháme vychladnout. Po vychladnutí jde poměrně dobře krájet, ale musí se opatrně podebrat. My jsme na nic nečekali, zasedli jsme společně venku ke koláči a jedli jej z formy lžičkou. Pokud budete chtít, aby se dal lépe vyndat z formy, bude zapotřebí formu vymazat a vysypat pohankovou nebo rýžovou polohrubou moukou.
Krásné léto a přeji dobrou chuť.
Poznámka
Koláč můžeme připravit i z mouky obsahující lepek – špaldové, prostě kterou máte rádi.
Počet porcí: použila jsem formu o průměru 27cm a o výšce 4cm.
Čas přípravy: 45 minut
Pokud budete přidávat Šmakouna, doporučuji jej nastrouhat najemno a přidat do korpusu, který tvoří dno, před přidáním si odebrat 2-3 hrsti drobenky, kterou následně spojíme s přidaným ovocem a cukrem.
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.
Dobrý den,
zkoušela jsem koláč upéct a místo Alsanu jsem použila kokosový olej. Drobenka ale po upečení vypadá úplně stejně jako předtím, koláč jde jíst jen lžičkou a navíc chutná jako mouka smíchaná s tukem. Nevíte, čím by to mohlo být?
Děkuji.
Hezký den Míšo, mám na koláč spoustu pozitivních ohlasů, bohužel nelze měnit suroviny a už vůbec ne tuk, alsan je velmi podobný máslu, nevím jestli jste dala i Ghí či jiný tuk. Bohužel netestovala jsem s jiným tukem, možná jen samostatně s Ghí, ale musím vyzkoušet. V receptu upozorňuji, že lze konzumovat pouze lžičkou, musel by se dát pod pečící papír a nechat vychladnout. kokosový olej jako alternativu zmiňuji, ale pokud se ho dá příliš, tak v kombinaci s pohankovou moukou zaškodí a moučník nebo sušenky jsou velmi suché.
Nenapadlo by mě dát za Alsan kokosový olej, pokud by to nebylo v receptu napsáno. Teď už je to tam změněné, ale předtím tam stálo, že místo Alsanu lze použít kokosový olej. Evidentně tedy bude problém v tom kokosáku. A moučník rozhodně není suchý, spíš naopak.
A Ghí jste v receptu ponechala? Přílišné množství kokosového oleje mohlo zaškodit, to jsem bohužel zapomněla uvést za to se omlouvám.
Ano, ghí jsem dala podle receptu a toho kokosového oleje stejně jako mělo být Alsanu, což bylo evidentně moc. No nic, chybička se vloudí 🙂 Děkuji za odpověď. Pekla jsem podle Vás i jiné věci a všechny se povedly, až na tuto, tak jsem chtěla vědět, kde je zakopaný pes.
Dobrý den Jity, koláč jsem pekla loni několikrát a letos se k němu ráda vracím. Třešně a rybíz dozrávají, je nejvyšší čas znovu upéct 🙂 Místo Alsanu používám Bio Ghí a je to velká mňamka. Hlavně jednoduché a rychlé, což maminky s dětma určitě ocení 🙂
Hezké letní dny!
Krásný den Hani, moc mě těší, že vám koláč chutná a děkuji za informaci, že postačí pouze Bio Ghí, také se na něj chystám, třešničky jsou krásně černé 🙂 A ano je to vděčná rychlovka. Vám také krásné léto 🙂