Rýžovo-pohankový drobenkový koláč s třešněmi, rybízem a borůvkami

Ingredience

  • 217g rýžové polohrubé mouky
  • 100g pohankové mouky
  • 60g Českého Ghíčka Bio
  • 120g Alsanu bio (náhražka za máslo, lze nahradit kokosovým olejem, ale nemám vyzkoušený poměr a ten se určitě bude měnit, takže raději s vyzkoušeným alsanem bio, případně koko ghí, kde je kombinace tuků či vyzkoušet samostatně s Ghí)
  • 100g kokosového cukru
  • 2 hrsti kokosového cukru
  • 435g třešní
  • 125g rybízu
  • 100g borůvek

P1140954

Příprava

Třešničky už pomalu dozrávají, někde již dozrály, ale u nás doma právě vrcholí doba sklizně. Přemýšlela jsem jaký koláč či moučník připravit. Neměla jsem chuť na žádné kynuté těsto či klasický korpus. Hlavní podmínkou byla rychlost přípravy a to se povedlo dokonale. Tento koláč zvládne každý a jeho příprava je nejen snadná, ale i rychlá. Navíc může mít spoustu chuťových variací. Můžeme jej připravit s jablíčky, skořicí a ořechy, pro nejmenší jen s jablíčky a hruškou či se švestkami a mákem. Pokud si chcete přidat cenné bílkoviny, přidejte do těsta přírodního či ochuceného Šmakouna. Dokonalá chuť díky Ghí a kokosovému cukru, který má úžasnou vůni a chuť, pojďte si tento úžasný koláč připravit i vy.

 

Jak jsem řekla, snadno a rychle, heslo tohoto koláče. Základem pro tento koláč je vytvoření drobenky. Smícháme si rýžovou a pohankovou mouku s Ghíčkem, Alsanem a kokosovým cukrem.

Vzniklou drobenku vpěchujeme do dortové formy, ponecháme si 3-4 hrsti drobenky stranou. Když máme vytvarovaný korpus, připravíme si ovoce. Třešně, borůvky a rybíz smícháme s dvěmi hrstmi kokosového cukru a zbylou drobenkou. Důkladně ovoce s cukrem a drobenkou promícháme, rozprostřeme do formy na upěchovaný základ. Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C, přibližně 20-30 minut. Jakmile začne na povrchu drobenka růžovět, vyndáme ven z trouby.

Necháme vychladnout. Po vychladnutí jde poměrně dobře krájet, ale musí se opatrně podebrat. My jsme na nic nečekali, zasedli jsme společně venku ke koláči a jedli jej z formy lžičkou. Pokud budete chtít, aby se dal lépe vyndat z formy, bude zapotřebí formu vymazat a vysypat pohankovou nebo rýžovou polohrubou moukou.

Krásné léto a přeji dobrou chuť.

Poznámka

Koláč můžeme připravit i z mouky obsahující lepek – špaldové, prostě kterou máte rádi.

Počet porcí: použila jsem formu o průměru 27cm a o výšce 4cm.

Čas přípravy: 45 minut

Pokud budete přidávat Šmakouna, doporučuji jej nastrouhat najemno a přidat do korpusu, který tvoří dno, před přidáním si odebrat 2-3 hrsti drobenky, kterou následně spojíme s přidaným ovocem a cukrem.

 

P1140960

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.

http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1120739b