Ingredience
- České Ghíčka Bio dle potřeby, případně jiný tuk, vegani například alsan bio
- 1/4 pórku světlá část
- 1/4 květáku
- 1 kedlubna
- 1/2 očištěné cukety
- mletý kmín dle potřeby
- sušená bazalka dle chuti
- mražený nebo čerstvý kopr dle potřeby
- sůl dle chuti
- 1 lžička umeocta
- šťáva z citronu dle chuti
- 300-400ml mandlového mléka
- sladidlo dle chuti, pro protikvasinkovou dietu xylitol, u dětí xylitol s velkou opatrností nebo vůbec. Může způsobit nadýmání, projímat a rozhodit mikroflóru. Většinou když kombinuji kedlubnu a květák není třeba dosladit, záleží jak sladký se povede květák či kedlubna.
- voda na podlití dle potřeby
*samozřejmě lze udělat i s masem a vývarem, stačí místo vody na podlití přidat vývar a přidat do omáčky následně maso. Na vývar klasické koření – nové koření, pepř, bobkový list.
Příloha
– brambory, špagety, noky např: http://navlnechuti.cz/jahlovo-cuketove-bazalkove-noky-s-citronovo-bazalkovou-omackou-se-spenatem-cuketou-a-zelenymi-fazolkami-rovnez-ve-verzi-se-svestkami-a-makem/
nebo: http://navlnechuti.cz/kralik-ve-smetanove-omacce-s-bramborovo-dynovymi-noky/
Příloha pro protikvasinkovou dietu: jáhlovo- ovesné noky: http://navlnechuti.cz/jahlove-knedlicky-s-ovesnymi-vlockami-jahodovym-rozvarem-a-vanilkovym-kremem/
Příprava
Neměla jsem vůbec chuť na maso, chtěla jsem lehkou svěží omáčku. Tuto omáčku dělám často rovněž ke špagetám, jáhličkám, ovesno jáhlovým nokům, baví mě svojí variabilitou příloh a svojí svěžestí. Manžel koprovou omáčku nesnáší, vzpomínka na mateřskou školku a vojnu, ale tato verze u něj prochází a má ji moc rád. Sice si někteří řeknou „koprovka s květákem“? :D, ale kdo ochutná nechce věřit, že může být něco tak dobrého, moje maminka ochutnala a nechce jinou, okamžitě chtěla přesný postup a přípravu :D. Pánům jsem udělala s bramborem a sobě s jáhličkami.
Na ghí či jiném tuku orestujeme pórek, přidáme ostatní pokrájenou a očištěnou zeleninu – cuketu, kedlubnu, květák rozebraný na růžičky, zalijeme mandlovým mlékem, doředíme vodou, přidáme mletý kmín, sušenou bazalku. Vaříme do změknutí zeleniny, dle potřeby podlijeme vodou. Když je zelenina měkká, vše rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme mražený kopr, umeocet (umeocet samozřejmě můžete zcela vynechat a nahradit citronem. Důvod proč jej používám najdete v poznámce v článku) až nyní dosolíme, přidáme šťávu z citronu a dle chuti dosladíme, pokud je tedy třeba.
Podáváme s olbíbenou přílohou.
Poznámka
Umeocet: ve skutečnosti se nejedná o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet je již slaný pozor na přesolení polévky či omáčky, právě proto pokrmy s přidáním umeocta dosolíme až nakonec.
Složení: UME švestky (54,5%), mořská sůl (35,6%), Shizo (Perilla listy).
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6-8
Já používám UMEOCET od COUNTRY LIFE
Proč UMEOCET
Švestičky umeboši a umeocet
Co to je za podivné názvy a co se pod nimi ukrývá?
Umeboši jsou plody (švestky) ovocného stromu ume. Švestičky umeboši neboli umebošky mají výjimečné a léčivé účinky, používaly se a používají v Číně, Koreji a Japonsku. A řadu let jsou k dostání i u nás, zejména v prodejnách zdravé výživy.
Sbírají se jako nezralé plody, které se suší na slunci několik dnů, potom se spolu se solí naloží do sudů. Působením soli a tlaku pouští šťávu, nechají se tak minimálně 6 měsíců v klidu, často až sedm let! Jsou obarvené červenými listy rostliny perilla. Jejich chuť je výrazně slaná a kyselá, z důvodu obsahu kyseliny citrónové.
Fermentací těchto švestiček umeboši vzniká slano-kyselá přírodní červená voda ume-su, které se říká umeocet. Je to jedinečná zdraví prospěšná „náhrada“, jak za sůl, tak i za ocet samotný. Umeocet má sice v názvu ocet, ale s klasickým octem, jak ho běžně známe, nemá vůbec nic společného!
Jak umebošky, tak i umeocet je vhodný jak pro děti, tak i pro dospělé. Můžete ho použít kamkoliv – do polévek i běžných slaných pokrmů nebo třeba na zálivku do salátů.
V ředěné formě (doporučuji hodně zředit vodou ? ) jako nápoj, který vyrovnává pH našeho těla při překyselení, odstraňuje také všechny kvasinky a plísně z organismu. Je výborný v horkém létě nebo po sportu, kdy váže v těle vodu a dodává mu cenné látky.
Organické kyseliny podporují funkce jater, urychlují peristaltiku střev, předcházejí únavě, která je obvykle způsobena nahromaděním kyseliny mléčné a máselné v těle. Působí antioxidačně, působí při nechuti k jídlu.
Co obsahují?
– kyselinu citrónovou – ulehčuje v tenkém střevu absorbci alkalických minerálních látek (např. železa, hořčíku) z ostatní potravy
– vápník
– draslík
– železo
Jak nám pomáhají a proč je používat?
– obsahují velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě
– pomáhají upravovat acidobasickou rovnováhu, silně neutralizují (působí v našem těle zásaditě)
– zpomalují stárnutí a pomáhají při kožních problémech
– upravují střevní problémy a budují zdravou střevní mikroflóru
– v krvi neutralizují nadbytek cukru nebo alkoholu (asi není vhodné při častém popíjení alkoholu řešit jeho účinky umeboškami, ale rozhodně pomůžou ? )
– odstraňují plísně z těla
– řeší zácpu i průjem
– zmírňují pálení žáhy
– pomáhají při žaludečních nevolnostech a podporují trávení
– při otravě organismu potravinami
– při bolestech hlavy
– čistí krev
– eliminují únavu, chrání tělo před vyčerpáním, obnovují naši vitalitu a posilují imunitu
Zdroj článku: http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/2013/09/26/svesticky-umebosi-a-umeocet/